DEŞI NU ARE STANDARDE DE PRODUCŢIE Ţigareta electronică se grăbeşte să "ardă" piaţa produselor din tutun

EMILIA OLESCU, Corespondenţă din Varşovia
Ziarul BURSA #Companii / 30 iunie 2014

Konstantinos Farsalinos, medic de cardiologie în cadrul Onassis Cardiac Surgery Center din Grecia, la Forumul Global pentru Nicotină desfăşurat în Varşovia.

Konstantinos Farsalinos, medic de cardiologie în cadrul Onassis Cardiac Surgery Center din Grecia, la Forumul Global pentru Nicotină desfăşurat în Varşovia.

Analiştii: "Consumul de e-ţigarete l-ar putea depăşi pe cel al ţigărilor clasice, în minim zece ani"

Consumul de ţigări electronice l-ar putea depăşi pe cel al produselor clasice, din tutun, în circa zece ani, potrivit specialiştilor prezenţi la Forumul Global pe Nicotină care s-a desfăşurat zilele trecute la Varşovia, în Polonia.

În prezent, în Europa, sunt în jur de 29 de milioane de persoane care vapează (utilizează ţigara electronică), potrivit lui Gerry Stimson, profesor de medicină din Londra.

În Marea Britanie, numărul utilizatorilor de e-ţigarete a crescut de trei ori, în ultimii doi ani, ajungând la peste 2 milioane de vaperi, în timp ce, în SUA, vânzările au avut o rată anuală de 115%, acestea situându-se, în prezent, la peste 2 miliarde dolari, potrivit analiştilor de profil, care estimează că piaţa globală a ţigărilor electronice ar putea creşte la circa 10 miliarde dolari, până în 2017. În Statele Unite, sunt circa 3.000 de producători, care fabrică aproximativ 10.000-15.000 de tipuri de e-ţigarete.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii intenţionează să taxeze aceste produse, ceea ce-i nemulţumeşte pe jucătorii din domeniu.

O problemă ridicată în cadrul forumului din Polonia a fost lipsa unui cadru şi a unor standarde de producţie, în acest domeniu.

"E-ţigareta se vinde peste tot şi o poate cumpăra oricine. Acest lucru trebuie să se schimbe. Este nevoie de o legislaţie în domeniu, guvernele trebuie să aibă un dialog cu oamenii de ştiinţă şi cu jucătorii din domeniu, aceştia din urmă trebuind să se implice mai mult în reglementarea domeniului în care activează", au spus specialiştii prezenţi la eveniment.

Sursele citate susţin că trebuie definite standarde pentru fiecare dintre materialele din care sunt fabricate aceste produse: tipul de lichid, de coloranţi, de chimicale utilizate, nivelul de concentraţie a nicotinei, tipul de echipament, bateriile. O legislaţie care să acopere toate combinaţiile de materiale este imposibil de întocmit, potrivit specialiştilor.

În acest sens, este nevoie de timp, de investiţii şi de discuţii între toate părţile implicate, după cum a subliniat Konstantinos Farsalinos, medic de cardiologie la Onassis Cardiac Surgery Center din Grecia.

Cu toate că segmentul ţigaretei electronice a crescut, în ultima vreme sunt tot mai multe campanii care militează împotriva acestui produs, invocând efectele nocive pe care le-ar avea asupra sănătăţii, mai spun jucătorii din piaţă. Unul dintre exemplele prezentate a fost reducerea de magazine specializate din Spania, de la 3000 la 300 în numai câteva luni, ca urmare a unei astfel de campanii. De asemenea, în Spania, vânzările au scăzut cu 70%, dar cei care au renunţat la ţigările electronice s-au întors, într-o mare proporţie, la cele clasice, a conchis Michael Kesler, consultant în domeniu.

Faptul că ţigara electronică se grăbeşte să ajungă din urmă produsele din tutun reiese şi din faptul că cele mai importante companii producătoare de ţigarete clasice au cumpărat fabrici de e-ţigarete, pregătindu-se să cucerească şi această piaţă.

Cel mai recent anunţ în acest sens este cel făcut, la finalul săptămânii trecute, de Philip Morris International. Cunoscutul producător de ţigarete a cumpărat unul dintre cele mai mari fabrici de ţigări electronice din Marea Britanie, Nicocigs Ltd., care are o cotă de piaţă în UK de peste 27%.

Potrivit lui Drago Azinovic, preşedintele pe Europa al Philip Morris, achiziţia vine în urma faptului că segmentul ţigaretelor electronice a crescut foarte mult, în Marea Britanie.

Japan Tobacco Inc (JT) a anunţat, de asemenea, în această lună, că a încheiat un acord pentru preluarea acţiunilor disponibile ale companiei Zandera Ltd., producătorul ţigărilor electronice fabricate în Marea Britanie sub marca e-Lites.

"Investiţia noastră în Zandera oferă Grupului JT un excelent punct de pornire pentru o creştere rapidă pe categoria e-ţigară", a comentat Masamichi Terabatake, vicepreşedinte executiv şi director general adjunct în cadrul JT. Grupul se aşteaptă să finalizeze achiziţia în al doilea trimestru al anului fiscal 2014.

Şi cel de-al treilea mare producător de produse din tutun, British American Tobacco (BAT), se orientează către segmentul ţigărilor electronice. BAT a lansat Vype, în august 2013, o e-ţigaretă dezvoltată de CN Creative. BAT a anunţat achiziţia CN Creative, din Marea Britanie, la finalul anului 2012, subliniind că obiectivul principal al grupului rămâne producţia de ţigarete clasice.

Toate cele trei grupuri activează şi în ţara noastră, deţinând fabrici în România.

Pe piaţa britanică, unde cota de piaţă a ţigărilor electronice este consistentă, a intrat şi Lorillard, unul dintre marii producători de ţigări din SUA, care a achiziţionat, în 2012, producătorul de e-ţigări premium BluCig, deţinătorul mărcii Skycig.

Şi piaţa ţigărilor electronice din ţara noastră a avut o evoluţie pozitivă, potrivit lui Ovidiu Joiţa, preşedintele Asociaţiei Industriei de Ţigări Electronice din România (AITE), care susţine că, încă din 2010, când au apărut primele produse de acest gen în ţara noastră, trendul a fost de creştere. Domnia sa spune, însă, că, în ultima perioadă, piaţa ţigărilor electronice a frânat, în comparaţie cu cea din alte ţări, fiind mult mai puţini oameni noi care încearcă acest tip de ţigări, faţă de acum doi ani, după ce au văzut la televizor afirmaţii potrivit cărora acestea sunt, "poate, mai periculoase decât ţigările clasice".

Noua Directivă Europeană din domeniul tutunului face referire si la segmentul e-ţigaretelor, reglementările nemulţumindu-i pe jucătorii de profil. Reducerea nivelului de nicotină la 20 ml/mg este la limită, apreciază aceştia, subliniind că fumătorii de ţigări normale non-lights au nevoie de o concentraţie de nicotină de 24 ml/mg, cel puţin în prima lună când renunţă la fumat. Ulterior, pot scădea această concentraţie, în trepte. "Punându-i pe aceştia să vapeze ceva mai slab decât erau obişnuiţi, îi obligăm să se chinuiască şi să nu fie satisfăcuţi, urmând să revină la fumatul clasic. Includerea de avertismente grafice similare cu cele de la ţigările din tutun, interzicerea publicităţii universale, limitarea concentraţiei de nicotină şi ambalajele de protecţie pentru copii sunt nejustificate şi inutile, ne-a spus domnul Joiţa.

Potrivit Directivei europene pe tutun, aprobată recent, de forurile europene, consumatorii de ţigarete electronice vor beneficia de pe urma cerinţelor mai stricte privind siguranţa şi calitatea produselor, subliniază reprezentanţii CE, menţionând că nicotina va fi clasificată drept substanţă toxică, dar şi că va exista un nivel maxim pentru concentraţia de nicotină în cazul ţigaretelor electronice şi volume maxime pentru cartuşe, rezervoare şi recipiente cu lichide care conţin nicotină.

Producătorii de ţigarete electronice vor fi obligaţi să informeze statele membre înainte de a introduce pe piaţă produse noi, să raporteze anual statelor membre cu privire la volumele de vânzări ale produselor, la tipurile de utilizatori, precum şi la preferinţele şi la tendinţele acestora şi să respecte norme specifice privind publicitatea.

Potrivit CE, consumatorii vor fi mai bine informaţi, ca urmare a noilor cerinţe privind ambalarea şi etichetarea, în contextul în care avertismentele referitoare la sănătate de pe pachetele conţinând ţigarete electronice vor fi obligatorii, la fel ca şi instrucţiunile de utilizare, informaţiile privind efectul de dependenţă şi toxicitatea, lista cu toate substanţele conţinute în produs şi informaţiile privind conţinutul de nicotină al produsului. Pe pachete nu vor fi permise elemente promoţionale.

Comisia Europeană susţine că cei care utilizează ţigarete electronice vor fi mai bine protejaţi: "Autorităţile statelor membre şi Comisia vor putea acţiona în cazuri de preocupări justificate în ceea ce priveşte siguranţa acestor produse. Autorităţile vor monitoriza piaţa pentru a descoperi orice dovezi conform cărora ţigaretele electronice conduc la dependenţa de nicotină sau la consum de produse tradiţionale din tutun, în special în rândul tinerilor şi al nefumătorilor, iar Comisia va întocmi rapoarte cu privire la problemele de siguranţă şi la evoluţia pieţei".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb