Despăgubirile pentru secetă vor fi aprobate la rectificarea bugetară

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 3 iulie 2020

Despăgubirile pentru secetă vor fi aprobate la rectificarea bugetară

Fermierii vor fi despăgubiţi pentru pierderile cauzate de seceta din acest an, înainte de campania din toamnă, iar valoarea despăgubirilor ar urma să fie stabilită după finalizarea evaluărilor, a declarat, ieri, Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Ministrul de resort a spus: "În momentul când vom avea evaluările, vom şti exact care sunt suprafeţele pe judeţe, pe localităţi şi pe fermieri şi, atunci, vom stabili şi suma care va fi de la bugetul de stat - şi va fi printr-o rectificare de buget, pe care o s-o facem în cursul acestei luni, pentru că noi dorim să dăm, aşa cum este normal, aceste sume înainte să înceapă campania de toamnă, ca fermierii să poată utiliza aceste sume".

Domnia sa a precizat că în unele judeţe, la un moment dat, suprafaţa declarată ca şi calamitată se apropia de 100% de suprafaţa declarată ca însămânţată.

"Sunt zone întregi, unde într-adevăr, culturile sunt calamitate 100% sau 80 sau 90%, dar sunt şi zone în care au fost totuşi un anumit regim al precipitaţiilor, iar suprafeţele calamitate sunt mai mici sau într-o proporţie mai mică. Şi de aceea, apelul meu a fost şi către fermieri, dar şi către cei care fac parte din aceste echipe, să facă cât mai obiectiv cu putinţă, ştiu că nu este o muncă uşoară aceste evaluări, să fie cât mai corecte - şi să nu trezim iarăşi suspiciuni şi neplăceri în rândul fermierilor care oricum au probleme destule", a menţionat Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a mai spus că adeverinţele APIA au fost eliberate cu circa două luni mai devreme pentru ca fermierii să poată obţine împrumuturi de la bănci, în baza acestor adeverinţe.

Adrian Oros a arătat: "Am încercat să ajutăm puţin, eliberând acele adeverinţe APIA mai devreme cu vreo două luni pentru că, se cunoaşte, sunt unii dintre fermieri care, pe baza adeverinţelor APIA şi, în urma tratativelor pe care ministerul, prin APIA, le-a avut cu băncile, pot să obţină nişte împrumuturi pe baza acestor adeverinţe, într-un cuantum de 85% din suma pe care ar trebui să o primească ca şi subvenţie. Am grăbit puţin eliberarea acestor adeverinţe, este o gură de oxigen la care sigur fermierii apelează, sau nu apelează, în funcţie de situaţia fiecăruia pentru că fiecare zonă din ţară, fiecare fermier are probleme aparte".

La începutul lunii iunie, ministrul Agriculturii anunţa că au fost întocmite procese verbale de constatare a pagubelor produse de secetă pe o suprafaţă de 1,3 milioane de hectare, din cele 2,9 milioane care au fost însămânţate în toamna anului trecut. Judeţele cele mai calamitate sunt: Constanţa, cu 329.000 hectare, Tulcea cu 122.000 hectare, Botoşani -105.000 hectare, Ialomiţa - 103.000 hectare, Timiş - 75.000 de hectare şi Buzău, cu 69.000 de hectare.

Referitor la situaţia finală a despăgubirilor solicitate, Adrian Oros, inistrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a spus, ieri, cu prilejul unei conferinţe de presă: "Au fost afectaţi un număr de 34.647 de fermieri, suprafaţa afectată este de 1.168.000 hectare cu culturi înfiinţate în toamna anului trecut. S-a definitivat la nivelul ministerului proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru instituirea acestei scheme de ajutor şi a fost pre-notificat la Comisia Europeană. Au fost luate în considerare prevederile orientărilor UE privind ajutoarele de stat în sectorul agricol şi forestier şi în zone rurale şi aşteptăm ca să fie prinse în rectificarea de buget şi să facem plăţile la începutul lunii septembrie".

Ministrul de resort a spus că valoarea despăgubirilor la hectar stabilite pentru grâu este de 925 lei, la secară tot 925 de lei, triticale - 805 lei, orz - 912 lei, orzoaică - 951 lei, ovăz - 772 lei şi rapiţă - 1002 lei. Adrian Oros a precizat că mai mult de 70% din suprafaţa afectată de secetă a fost cultivată cu grâu, iar cererile de solicitare se vor putea depune la APIA începând din 14 august.

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5377
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9394
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.7979

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb