DEZBATERE "WOLF THEISS": Piaţa de fuziuni şi achiziţii ar putea ajunge la 2 miliarde euro în acest an

Cosmina Capalău
Ziarul BURSA #Companii / 16 septembrie 2009

Specialiştii în fuziuni şi achiziţii nu se aşteaptă ca piaţa să crească în 2010.

Specialiştii în fuziuni şi achiziţii nu se aşteaptă ca piaţa să crească în 2010.

În condiţiile crizei economice actuale, piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România ar putea ajunge la doar 2 miliarde euro până la finalul acestui an, un nivel de trei ori mai mic decât cel înregistrat în 2008, potrivit doamnei Ioana Filipescu, Managing Director "Raiffeisen Investment Romania".

"Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România era de circa 1,2 miliarde euro după primele opt luni ale acestui an şi ar putea ajunge, în cel mai bun caz, la 2 miliarde euro la finalul anului", a estimat domnia sa, în cadrul unei conferinţe în care s-a dezbătut impactul crizei de creditare în ţările Europei Centrale şi de Est.

Reprezentanta "Raiffeisen Investment"a adăugat că piaţa de fuziuni şi achiziţii din România va avea un nivel scăzut comparativ cu cel din 2008, când era de circa 6-7 miliarde euro. De asemenea, doamna Filipes­cu a spus că se aşteaptă ca nici în 2010 piaţa de profil să nu înregistreze o creştere, având nevoie "de vreo 3-4 trimestre până să-şi revină".

Energia, telecomunicaţiile şi retailul - domeniile de interes pentru fuziuni şi achiziţii

Domeniile de interes pentru fuziuni şi achiziţii sunt din energie, telecomunicaţii, precum şi diverse activităţi de retail, cum ar fi cele din industria alimentară sau din farma, precum şi din domeniul utilităţilor, a precizat, la rândul său, Jakub Korinek, directorul de investiţii al "Penta Investments".

În plus, Gabriel Klarsfeld, M&A şi Private Equity Partner în cadrul casei de avocatură "Wolf Theiss", susţine că unele companii ar putea să dea dovadă de creativitate şi să încerce să preia firme cu dificultăţi financiare, pe fondul actualei crize, a precizat Gabriel Klarsfeld, M&A şi private equity partner la Woolf Theiss. El a adăugat că tot acum este momentul pentru restructurarea afacerilor, precum şi a datoriilor acestora.

De asemenea, un plus de creştere ar putea fi dat de infrastructură, domeniu în care intervine însă rolul guvernului, ale cărui acţiuni nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor, a mai spus reprezentantul "Wolf Theiss".

Specialiştii consideră că, în prezent, piaţa de fuziuni şi achiziţii este blocată în prezent, în lipsa unor finanţări adecvate, domnul Klarsfeld precizând că toate părţile implicate ar trebui să fie conştiente de noile schimbări. Astfel, vânzătorii ar trebui să-şi adapteze aşteptările la noua realitate, investitorii ar trebui să fie dispuşi să accepte şi randamente ceva mai scăzute decât până acum, iar băncile să înceapă să dea din nou credite.

Gabriel Klarsfeld a mai spus că "am ajuns în punctul în care piaţa fuziunilor şi achiziţiilor îşi va reveni şi, în absenţa unor probleme la nivel global, am putea fi martorii unei creşteri semnificative a numărului şi volumului tranzacţiilor M&A. În privinţa tranzacţiilor de capital privat, în ciuda intensificării concurenţei din partea unor cumpărători strategici, există în continuare obiective atrăgătoare şi oportunităţi solide de investiţii, în special în cazurile în care proprietarii actuali caută alternative la vânzarea proprietăţilor sau finanţarea datoriilor", a concluzionat reprezentantul "Wolf Theiss".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb