Proiectul de lege aflat până luni, 17 august, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, este criticat şi de reprezentanţii operatorilor mobili din România, care susţin că viitorul act normativ are mai multe lacune.
Liviu Popescu, director în cadrul Asociaţiei Operatorilor Mobili din România (AOMR) a declarat: "Din perspectiva operatorilor din cadrul asociaţiei noastre, această reglementare introduce incertitudine tehnică în privinţa achiziţiilor de echipamente. Fiecare operator achiziţionează echipamente, anual, într-un range de câteva sute de milioane de euro. Achiziţionează astăzi un set de echipamente şi întrebarea este în ce măsură le va mai putea folosi peste un an, peste doi sau peste trei cu acest tip de reglementare. Nu vorbim doar de viitor aici, doar de 5G, ci vorbim şi despre 2G, 3G, 4G, deja existente, tehnologii care au nevoie de mentenanţă, de echipamente, care intră în sfera de reglementare a acestui proiect de lege. Noi, ca industrie, avem o istorie bună de dialog cu autorităţile, în particular cu cele ce reglementează direct activitatea operatorilor.
Sperăm că şi acum vom avea un dialog bun, deoarece, indiferent cum va ieşi acest proiect de lege din Parlament, el va ajunge la implementare la operatori. De aceea prevederile e bine să fie realiste, aplicabile, uşor de aplicat şi implementat".
Domnia sa a arătat că actul normativ iniţiat de ministerul de resort are un termen de dezbatere scurt, de doar 10 zile, termen care nu asigură trimiterea tuturor observaţiilor pertinente cu privire la acest proiect de lege ce are un impact semificativ asupra industriei. Liviu Popescu consideră că un termen de 30 de zile ar fi fost mai fezabil şi, în acest sens, a solicitat prelungirea acestuia, dar nu a primit niciun răspuns de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.
"E atribuţia autorităţii să facă reglementarea. Cred că puterea dialogului este foarte mare şi, dacă el este intens, duce la o lege mult mai bună decât aceea din faza de proiect. În acest moment, ne dorim nişte zile în plus, pentru a analiza implicaţiile proiectului de lege la nivelul industriei de profil. Din punctul nostru de vedere, această incertitudine tehnică pe care o introduce acest tip de reglementare va avea efecte şi pentru viitor, în privinţa echipamentelor achiziţionate", a spus directorul AOMR.
Liviu Popescu a mai precizat că, în privinţa frecvenţelor folosite pentru 5G, operatorii mobili vor rămâne în spectrul radiaţiilor neionizante şi a ţinut să demonteze fake-news-urile apărute pe reţelele de socializare, mai ales în perioada pandemiei Covid-19.
"Am mai trecut o perioadă, prin 2009-2010, în care a trebuit să explicăm, dar acum discuţiile pe care le văd nu au nicio bază ştiinţifică. De exemplu se vorbeşte despre undele liniare. Expresia undele liniare, în sine, este o contradicţie în termeni. Ori sunt unde, ori sunt liniare. Este genul de mit, care circulă în social-media şi nu are nicio legătură cu realitatea, cu fizica primară şi cu tehnologia. La fel se poate spune şi despre mitul încălzirii antenelor 5G. Nu există aşa ceva, nu are nicio legătură cu chestii care ţin de fizică, de ştiinţă", a spus Liviu Popescu, directorul AOMR.
Referitor la actul normativ aflat în dezbatere, domnia sa a precizat că în privinţa termenelor incluse în proiectul de lege cu privire la înlocuirea echipamentelor, nu există un punct de vedere al asociaţiei patronale, pentru că fiecare operator în parte are, probabil, un răspuns nuanţat cu privire la acest lucru.