Dezbaterea România Competitivă pe domeniul Agricultură arată că trei măsuri necesare pentru dezvoltarea sectorului, respectiv stimularea asocierii producătorilor, refacerea structurii primare de irigaţii şi dezvoltarea învăţământului la sate, necesită investiţii de 1,1 miliarde de euro până în 2020, a declarat ieri, la finalul dezbaterii, Valentin Lazea, economist şef al Băncii Naţionale a României (BNR).
Domnia sa a spus: "Astăzi (joi - n.r.) ne-am întâlnit la Casa Academiei Române reprezentanţi ai Guvernului, ai Băncii Naţionale, ai gazdei, ai Academiei Române, instituţii care au lucrat la proiectul de strategie economică numit România Competitivă şi am abordat un al doilea domeniu, după cel care a fost abordat acum două zile. Acela se referea la debirocratizare. Astăzi am abordat domeniul numit Agricultură. Un domeniu de maximă importanţă. Ideea de la care a plecat acest proiect de strategie a fost aceea de a identifica 16 sectoare care pot contribui la creşterea Produsului Intern Brut potenţial, fie pe calea capitalului, fie pe calea forţei de muncă, fie pe calea productivităţii".
Acesta a explicat că metodologia utilizată a fost ca din strategiile publicate pe site-urile ministerelor să selecteze în grupul de lucru acele biective care pot cel mai bine să asigure o creştere a PIB-ului potenţial.
"În cazul concret al Agriculturii, de pe site-ul ministerului au fost selectate trei astfel de priorităţi şi anume: stimularea asocierilor de producători şi comercializarea produselor agricole, apoi este vorba despre refacerea structurii primare de irigaţii şi al treilea, nu în ultimul rând, este vorba de stimularea educaţiei, a învăţământului la sate. Acesta din urmă nefiind pe site, fiind undeva între Ministerul Agriculturii şi Ministerul Educaţiei. Discuţiile au fost utile, s-a făcut referire la măsuri concrete şi la bugete. Pot spune că aceste trei domenii le-am estimat a avea un necesar de circa 1,1 miliarde de euro pentru următorii cinci ani, cumulat până în 2020", a precizat Lazea, citat de Agerpres.
Cea de-a doua sesiune de consultare în cadrul Proiectului "România competitivă" cu tema "Agricultura" s-a desfăşurat ieri, domeniul fiind unul dintre cele mai importante în condiţiile în care jumătate din populaţia României trăieşte în mediul rural, potrivit unui document de lucru publicat pe site-ul Ministerului Economiei.
Potrivit sursei citate, nefinalizarea cadastrului agricol (doar 21% din terenurile şi clădirile agricole fiind incluse în cadastru până în februarie 2016) scade valoarea activelor, le face greu tranzacţionabile şi impietează asupra rezultatelor economice.
"Reticenţa fermierilor români de a intra în structuri asociative cu scop lucrativ (1% din total) reduce economiile de scală şi îngreunează investiţiile în infrastructură. Mai puţin de 15% din suprafaţa amenajabilă cu sisteme de irigaţii este, de fapt, irigată în anul 2015, în timp ce schimbările de climă afectează grav recoltele în jumătatea de sud a ţării. Învăţământul profesional agricol a fost redus drastic din 1995, iar agricultorii români nu beneficiază de o consultanţă de specialitate conform practicilor din UE. Doar 7% au studii agricole", potrivit documentului Ministerului Economiei.
Printre obiectivele documentului de lucru se află creşterea la 20% până în 2020 a ponderii fermierilor mici şi mijlocii incluşi în structuri asociative cu scop lucrativ, reabilitarea şi modernizarea infrastructurii principale de irigaţii pe o suprafaţă de 820.000 ha până în anul 2020 şi revigorarea învăţământului agricol şi a consultanţei agricole printr-o creşterea până la 20% a ponderii fermierilor cu studii agricole.
Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a lansat recent dezbaterea publică a documentului strategic "România competitivă: un proiect pentru o creştere economică sustenabilă". Proiectul include o serie de 16 sesiuni consultative pe baza celor peste 90 de măsuri economice care pot contribui la definirea unei viziuni de consens pentru o creştere economică sustenabilă până în anul 2020.
Consultările pe marginea strategiei se vor desfăşura în perioada 12 iulie -16 septembrie.