Dezbaterile pe ordonanţa creditelor, amânate din nou

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 decembrie 2010

Dezbaterile pe ordonanţa creditelor, amânate din nou

Membrii Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor au amânat pentru astăzi finalizarea dezbaterilor asupra OUG 50/2010 privind creditele populaţiei. Şedinţa de ieri a fost suspendată din lipsă de cvorum.

Aplicabilitatea OUG la contractele în derulare le-a dat bătăi de cap deputaţilor, PSD şi PNL fiind pentru, în timp ce PSD împotriva acesteia.

De discutat a mai rămas şi problema competenţei pe care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) ar avea-o în ceea ce priveşte activitatea bancară, respectiv dreptul ANPC să ridice licenţele de creditare.

Potrivit lui Viorel Ştefan, preşedintele comisiei (deputat PSD), acestea sunt decizii care trebuie asumate politic: "Opoziţia şi-a definit foarte clar poziţia, spunând că este împotriva modificării ordonanţei în sensul neaplicării la contractele de credit în derulare, în timp ce colegii noştri din arcul guvernamental s-ar părea că au o problemă foarte dificilă, pentru că vor trebui, într-un fel sau altul, să-şi asume politic un angajament extern al Româ-niei pe care şi l-a luat Guvernul - acela de a nu se aplica OUG 50 la creditele aflate în derulare. Iată că astfel s-a făcut public faptul că aceast-a este cea de-a patra condiţionalitate în legătură cu accesarea următoarei tranşe de la Fondul Monetar Internaţional".

Banca centrală susţine neaplicarea la creditele în derulare, întrucât prevederile actuale sunt contrare condiţionalităţii asumate în ultima scrisoare de intenţie cu FMI. Secretarul de stat în MFP Gheorghe Gherghina, a declarat: "A fost o negociere destul de dură pe această temă (cu FMI - n.r.), însă dacă vrem să avem finanţare în continuare trebuie să acceptăm că nu se aplică la stocul de credite de la data intrării în vigoare a OUG 50".

Clienţii nemulţumiţi ai "Volksbank" au decis să continue procesele, după noi discuţii cu banca

Clienţii care au dat în judecată "Volksbank" s-au întâlnit din nou cu reprezentanţii băncii pentru a încerca o conciliere, dar au decis să continue procesele, cel mai apropiat termen fiind vineri, 10 decembrie, când se va discuta cererea pentru suspendarea totală a plăţii ratelor.

"Vineri va avea loc la tribunalul Bucureşti al doilea termen de judecată al procesului grupului de clienţi împotriva Volksbank pentru suspendarea totală a plăţii ratelor", se arată într-un comunicat transmis de grupul clienţilor nemulţumiţi ai băncii, citat de Mediafax.

Peste 1.000 de clienţi ai Volksbank au depus, în luna noiembrie, la Tribunalul Bucureşti două cereri de chemare în judecată a băncii, una privind eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, şi o a doua pentru suspendarea plăţii ratelor la împrumuturi până la momentul soluţionării litigiului. Primul termen de judecată pentru procesul de fond a fost fixat pentru data de 7 noiembrie 2011, iar pentru cererile de ordonanţă preşedinţială prima înfăţişare a avut loc la 26 noiembrie 2010.

"La primul termen s-a acordat o amânare de două săptămâni pentru a permite clienţilor reprezentaţi de casa de avocatură Piperea şi Asociaţii să depună noi dovezi privind practicile băncii. De asemenea, Volksbank a cerut o întâlnire directă cu clienţii, pentru a le prezenta propuneri şi a ajunge la o posibilă conciliere", se mai spune în comunicat.

Clienţii nemulţumiţi s-au întâlnit la data de 2 decembrie cu reprezentanţii Volksbank şi susţin că oficialii bănci au avut un mandat limitat care se referea la câteva clauze din contracte, pe care instituţia anunţase de mult că le va elimina.

"Discuţiile cu grupul de clienţi nu au adus niciun rezultat notabil, banca neputând pune la dispoziţia clienţilor propuneri concrete", au afirmat clienţii instituţiei de credit.

Grupul de clienţi Volksbank a decis, în luna noiembrie, introducerea acţiunii în justiţie în vederea constatării caracterului abuziv pentru un număr de 25 de clauze. Acţiunea nu se limitează la clauzele introduse de SC Volksbank România prin actele adiţionale emise în aplicarea OUG nr. 50/2010, fiind avute în vedere, în principal, clauzele contractuale existente anterior în convenţiile de credit.

În ultimele luni tot mai mulţi clienţi nemulţumiţi de clauzele din contractele încheiate cu bănci s-au organizat pe yahoo în cadrul unor grupuri pentru a discuta despre problemele întâmpinate şi despre implementarea noilor reglementări din domeniul financiar introduse prin OUG 50 privind creditele populaţiei. Primul grup a fost format de clienţii Volksbank, ulterior fiind create grupuri împotriva clauzelor introduse de mai multe bănci.

Acesta nu este primul proces colectiv împotriva unei bănci din România. Avocaţii a circa 360 de clienţi BCR au depus, la finele lunii octombrie, actele pentru declanşarea un proces colectiv, dar cererea lor privind suspendarea plăţii ratelor la creditele contractate până la pronunţarea unei sentinţe defitive a fost respinsă la jumătatea lunii noiembrie, întrucât judecătorii Tribunalului Bucureşti au considerat-o nefondată. (F.A.)

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România: "Nu înţelegem de ce se renunţă atât de uşor la un act normativ care înseamnă practic o normalizare a relaţiilor consumatori-bănci."

"Referitor la problema OUG 50/2010 şi la recentele declaraţii, la presiunile FMI, privind limitarea aplicării acesteia la contractele existente, suntem de părere că există un conflict în privinţa obligaţiilor asumate de România prin semnarea tratatului de aderare la UE", arată un comunicat al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România.

Asociaţia mai adaugă: "Se pune întrebarea - poate FMI sugera, impune, etc. unui stat membru al UE modificarea unui act normativ care transpune o Directivă europeană din considerente de "politică economică", în contextul în care instituţiile europene nu s-au pronunţat încă dacă respectivul act normativ încalcă sau nu legislaţia comunitară? În opinia noastră răspunsul este unul negativ.

Până acum poziţia Comisiei Europene a fost una destul de clară - se analizează modul de transpunere al directivei privind creditele de consum. În aceste condiţii, nu înţelegem de ce se renunţa atât de uşor la un act normativ care înseamnă practic o normalizare a relaţiilor consumatori-bănci, doar pentru că FMI spune că nu este bun.

Suntem curioşi care ar putea fi poziţia Comisiei Europene faţă de această situaţie..."

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb