DHL Global Connectedness: Globalizarea, un nivel record-chiar şi în contextul pandemiei şi al conflictelor geopolitice

R.S.
Internaţional / 15 martie 2024

DHL Global Connectedness: Globalizarea, un nivel record-chiar şi în contextul pandemiei şi al conflictelor geopolitice

DHL şi New York University Stern School of Business au lansat noul Raport DHL Global Connectedness 2024, o analiză despre starea şi traiectoria globalizării, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit comunicatului, raportul urmăreşte modul în care fluxurile de comerţ, capital, informaţii şi persoane circulă în întreaga lume şi măsoară globalizarea a 181 de ţări şi teritorii. Raportul dezvăluie că globalizarea a atins un nivel record în 2022 şi a rămas aproape de acest nivel în 2023 - în ciuda unei serii de şocuri globale din ultimul deceniu, inclusiv pandemia Covid-19, războaiele din Ucraina şi Gaza, conflictul comercial dintre SUA şi China şi retragerea Regatului Unit din UE.

Dovezile resping cu fermitate ideea că dezvoltarea fluxurilor globale s-a inversat, se arată în comunicat. Creşterea comerţului a jucat un rol crucial în stimularea conectivităţii globale. Ponderea producţiei globale tranzacţionate internaţional a revenit la un nivel record în 2022, se menţionează în comunicat. După o încetinire în 2023, se estimează că creşterea comerţului se va accelera în 2024.

Globalizarea fluxurilor de informaţii a fost deosebit de puternică în ultimele două decenii, chiar dacă datele recente arată o stagnare în creşterea lor, din cauza colaborării mai reduse în cercetare între SUA şi China. Globalizarea corporativă este în creştere, drept dovadă fiind companiile care îşi extind prezenţa internaţională, determinând mai multe vânzări în străinătate, se precizează în comunicat.

Cu prilejul lansării Raportului DHL Global Connectedness, John Pearson, CEO al DHL Express, a declarat: "Cele mai recente constatări ale raportului resping cu fermitate ideea că globalizarea şi-ar fi inversat cursul. Departe de a fi doar un cuvânt la modă, globalizarea este o forţă influentă care a remodelat profund lumea noastră şi are un mare potenţial în continuare. Extinderea pieţelor şi stimularea oportunităţilor îi împuternicesc pe indivizi, afaceri şi întreaga naţiune să prospere în moduri unice. Adoptarea globalizării ne permite nouă şi clienţilor noştri să construim un viitor promiţător, promovând o lume tot mai interconectată, mai prosperă pentru toţi - şi pregătită pentru o creştere ulterioară", informează sursa citată anterior.

Raportul afirmă potenţialul considerabil de a continua să crească fluxurile globale. Stabileşte nivelul actual al globalizării lumii la doar 25%, pe o scară de la 0% (însemnând că nu există fluxuri care să traverseze frontierele naţionale) până la 100% (frontierele şi distanţa nu mai contează deloc), potrivit comunicatului.

Singapore ocupă poziţia numărul unu. Olanda şi Irlanda se situează pe locurile doi şi trei. 143 de ţări au devenit mai conectate la nivel global, în timp ce doar 38 au înregistrat o scădere a nivelului lor de conectivitate, conform comunicatului.

Dovezi suplimentare arată că Europa este cea mai conectată regiune la nivel global, urmată de America de Nord şi Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

"Singapore a investit masiv în consolidarea conectivităţii noastre fizice şi digitale cu lumea deoarece comerţul este în sângele nostru. Continuăm să îmbunătăţim conectivitatea şi legăturile comerciale pentru a rămâne un nod critic şi de încredere în lanţurile globale de aprovizionare, facilitând comerţul internaţional şi fluxurile de capital, informaţii şi talente. Aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu companii globale care caută o rampă de lansare pentru creşterea afacerilor şi extinderea lanţului de aprovizionare în regiunea Asia-Pacific şi dincolo de aceasta," a declarat Ih-Ming Chan, Vicepreşedinte Executiv, Bordul de Dezvoltare Economică din Singapore, se arată în comunicat.

Raportul DHL Global Connectedness arată, de asemenea, că legăturile dintre SUA şi China continuă să scadă, cu cotele de fluxuri ale ambelor ţări care implică fiecare scăzând cu aproximativ o pătrime din 2016. Cu toate acestea, ambele ţări rămân semnificativ conectate, demonstrând fluxuri mai mari decât aproape orice altă pereche de ţări. Rusia şi Europa s-au decuplat, determinând Rusia să înregistreze o scădere fără precedent în conectivitate, de mai mult de două ori mai mare decât orice declin anterior înregistrat printre cele mai mari 20 de economii ale lumii, este menţionat în comunicat. În acelaşi timp, analiza datelor demonstrează că nu există o diviziune mai largă a economiei mondiale între blocurile geopolitice rivale.Globalizarea nu a făcut loc regionalizării

În plus, raportul arată că predicţiile unei schimbări globale de la globalizare la regionalizare nu sunt - cel puţin încă . De fapt, majoritatea fluxurilor internaţionale au loc pe distanţe stabile sau chiar mai lungi, cu o pondere în scădere care are loc în interiorul principalelor regiuni geografice. În ceea ce priveşte comerţul, doar America de Nord arată o schimbare clară către modele de comerţ mai regionalizate, potrivit comunicatului.

"Deglobalizarea este încă doar un risc, nu o realitate actuală", spune Steven Altman, cercetător senior şi director al Iniţiativei DHL privind Globalizarea la Centrul pentru Viitorul Managementului de la Stern School of Business, NYU. "Ameninţările geopolitice şi schimbările de politică publică au determinat mulţi să prevadă o fragmentare a economiei mondiale pe baza liniilor geografice sau geopolitice, sau chiar o retragere de la afacerile internaţionale la cele interne. Dar cele mai recente date arată în continuare că fluxurile internaţionale cresc şi foarte puţine ţări îşi întrerup legăturile cu partenerii lor tradiţionali. Este important să recunoaştem rezilienţa fluxurilor globale, pentru că o concentrare disproporţionată asupra ameninţărilor la adresa globalizării ar putea face din deglobalizare o profeţie auto-împlinită."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb