Diabolicele inginerii ale generalului SRI Anton Rog

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 20 iulie 2023

Sorin Rosca Stanescu

Cu mult curaj, în mod intenţionat sau imprecaut - necunoscute sunt căile SRI - generalul Anton Rog ne informează nici mai mult nici mai puţin decât că instituţia pe care o conduce şi-a dezvoltat capacitatea de a efectua "inginerii sociale". De fapt este vorba despre inginerii politice. De influenţare în masă a cetăţenilor. Şi determinare a acestora să facă ceea ce de fapt nu intenţionau să facă sau să nu facă ceea ce intenţionau să facă. Iar cine nu poate fi manipulat, urmează să fie executat. Prin infailibila armă electronică.

Cine este personajul? Este acelaşi general Anton Rog căruia am mai avut prilejul să-i admir inteligenţa, curajul şi modul în care-şi asumă riscuri, atunci când a informat opinia publică asupra faptului că departamentul pe care-l conduce din Serviciul Român de informaţii, Cyberint, a racolat un mare număr de internauţi, în scopul de a ajuta instituţia să identifice pericolele potenţiale. Care pericole potenţiale şi atunci, şi acum sunt reprezentate de ceea ce generalul consideră că reprezintă provocări la adresa siguranţei statului. Atunci când a făcut publică această informaţie era deja prea târziu. Treaba fusese făcută, nu era doar un proiect de viitor, iar şeful acestui serviciu nu făcea altceva decât să ne pună în faţa faptului împlinit. Şi acum suntem în aceeaşi situaţie.

Ceea ce generalul Anton Rog prezintă drept un proiect de viitor, reprezintă de fapt o realizare a sa cu care se mândreşte. Şi pune această nouă capacitate a serviciului într-un raport direct cu provocările reprezentate de cele patru campanii electorale care, într-un fel sau altul, au şi debutat. Ce susţine Anton Rog? Cum justifică el această intervenţie invazivă, cum de altfel o şi defineşte, în conştiinţa persoanelor şi în conştiinţa publică? Făcând o generalizare, o extrapolare hazardată şi periculoasă, acest stâlp de bază al celui mai important serviciu secret al ţării pleacă de la premisa că cetăţenii ar putea fi determinaţi de forţe obscure să voteze cu cine nu trebuie. Şi că se creează curente de opinie periculoase pentru siguranţa naţională. Şi pentru Constituţie. În concepţia sa, aceste curente de opinie se pot concretiza în susţinerea unor formaţiuni politice care nu trebuie susţinute. Cum ar fi de pildă cele din opoziţie. Susţinerea unor curente din opoziţie ar putea fi de natură să răstoarne echilibrul politic. Şi, prin aceasta, sacrosanta ordine constituţională.

Se procedează la nivel subliminal. Sunt plasate acolo unde "trebuie" anumite tipuri de informaţii menite să îndeplinească misiunile pe care le-am definit mai sus. Să mă determine să fac sau să nu fac ceva. Să am un anumit tip de atitudine. Sau să-mi reprim un anumit tip de atitudine. Evident, nu este vorba despre inginerie socială. E pur şi simplu poliţie politică. Pe care SRI şi-o asumă oficial, la câteva zile doar după ce directorul instituţiei, Eduard Hellvig, a demisionat, afirmând că şi-a îndeplinit toate obiectivele. Să fi fost şi acesta un obiectiv?

Şi atenţie: persoanele care se constată că nu pot fi manipulate - pentru că mai există şi asemenea ceăţeni - urmează să fie "lucrate". Anton Rog afirmă nici mai mult nici mai puţin decât că, la minut, poate obţine de la procurori şi judecători, inclusiv de la Înalta Curte, mandate care să-i permită serviciului să scotocească cum scrie la carte în băncile de date ale cetăţenilor refractari. Identificând informaţii care, fiind exploatate, i-ar putea compromite. Deci, cu alte cuvinte, Rog ne mai dă o informaţie extrem de importantă. Şi de scandaloasă. Că SRI are culoar în justiţie. Păi chiar are! La figurat, dar şi la propriu. De vreme ce soţia domniei sale este judecător la cel mai important complet al Înaltei Curţi. Doar nu va risca un scandal acasă, în urma refuzului de a se conforma solicitării soţului.

Există însă ceva şi mai scandalos. Faptul că la atâta timp, peste o săptămână, de când societatea din România este confruntată cu asemenea informaţii scandaloase, partidele politice încă nu au analizat situaţia. Încă nu au reacţinat. Cu câteva excepţii - avocatul Dan Chitic este una dintre acestea - nici societatea civilă şi nici organizaţiile acesteia nu s-au scandalizat. Ca să nu mai vorbim despre Parlament. Ca să nu mai vorbim despre Comisia specială investită cu controlul activităţii SRI. Control de constituţionalitate carevasăzică. Şi de legalitate.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Cineva e ingrijorat ca are competie :=)

    1. Competitie

    Gloata se manipulează ușor dintotdeauna.

    Se trece prea ușor peste afirmațiile generalului, conform cărora metoda a funcționat în cazul unuia dintre șefii serviciului.

    Arestările precampanie și manipulările grosolane cu așa-zisa mass-media sunt inginerii sociopate, reminiscențe ale trecutului bolșevic. Obiectivele sunt impuse, însă metodele aproape sovietice sunt ridicole.

    1. Serviciul controlează politicul, despre ce ingerințe vorbești?

      Pentru un nivel de trai OK ar trebui să mergi la Ambasada Rusiei pentru obținerea vizei. 

    Tara asta ar trebui sa se numeasca "Sekuristan".

    1. de acord.

      la un cap de vita lovita sunt 3 securisti 

      Ban.Cher.Vali 

    ... lol ... o personalitate asumata/disciplinata nu poate fi manipulata ... decat daca e asumata in mod grsit - fundamentata preponderent pe stimuli exteriori ... adica 85-95% din populatie cu care nu poti face prea multe oricum ... daca ii executi pe restul, te-i invins singur ... pana si ai-ul are nevoie de suport/energie/input ... de altfel, este cea mai simpla modalitate de a pierde contactul cu realitatea ... ps: se lucraza la stupiditate artificiala?! ... efortul financiar ar fi prea mare pentru a obtine exact ce nu-ti doresti ... sau... :)) ...

    1. ... un asemenea sistem (paradoxal) este cel mai aproape de realitate in china ... si asta pentru ca a furat inteligenta din vest ... pentru a suprima 1 mld si ceva de oameni ... pentru a vinde in vest ... puterea chinei se datoreaza libertatii vestului ... acu vestul vrea sa devina china ... sa vanda cui?!? ...

      ... dilema e simpla dar nu mai simpla de atat ... vestul a scurs inteligenta in china ... china a produs si desfacut, prin caraibe, prin credit, in vest ... asta a imbogatit pe multi - pe altii a indatorat ... e timpul sa va invatati cu mai putin ... si totusi algoritmii va indeamna la consum ... este o bucla feed-back, ce se consuma singura ... dar daca politicienii is vanduti corporatiilor ... iar serviciile ofera servicii statului (politicienilor) ... pai nu avem o dubla bucla feed-back?! ... ce se consuma sigure ... n-ar fi mai simpla o china peste tot?! ... cu cateva exceptii - imbogatitii buclelor ...

    domnul Rog a fost hazliu in interviul pe care l-am urmarit :)

    PR pur in favoarea SRI-ului - parte a politicii lor de resurse umane. . . si nici nu a zis mare lucru, doar panglici vagi si texte sforaitoare.  

    draga domnu' ... Rog sa va mai ganditi cat poate o institutie pe parte de inginerie sociala in comparatie cu un individ autonom specializat de 15 ani in inginerie sociala ;) ... dom'Rog ne zicea ca un individ nu are nici o sansa in singuratate, in mod autonom . . . ca doar prin conexionalitate se obtin rezultate bune si durabile.  

    Oare? :D ?  

    Ban.Cher.Vali 

    1. reamintesc copiilor de sub 30 de ani ca :

      - SRI e o arma a Statului Roman (arma informatiei) 

      - nu te angajezi acolo si iti dai demisia la prima problema (ca in multinationale) pentru ca odata angajat acolo chiar si dupa demisie VIATA TA NU VA MAI FI LA FEL. E armata, SRI e o arma.  

      - daca esti tfl-ist, daca esti hipiot, daca respiri basme si fantasy ...stai departe de SIE si SRI... mai mult o sa incurci oamenii de acolo, decat o sa ii ajuti.  

      Ban.Cher.Vali 

      si ceva extrem de important....

      realitatea din filme (James Bond, etc) e ultra-diferita si spectaculara fata de realitatea zilnica din terenul de actiune din SRI/SIE/STS ....  

      ce vezi in filme e show. 

      ce vezi in SIE/SRI/STS e non-show. Daca faci show(-off) te deconspiri si inseamna ca esti cel mai tampit agent! :) ...  

      de asta... filme versus realitate.... o MARE SI IRECONCILIABILA diferenta.  

      Ramanesti la filme va rog frumos... James Bond si actiune, aventuri, bauturi fine si femei frumoase.... asta e viata! Nu SRI/SIE / STS. Acolo e profesionalism si tehnicitate. Nu alcool, aventuri si femei frumoase. Desi.... :)  

      Ban.Cher.Vali 

      "dom'Rog ne zicea ca un individ nu are nici o sansa in singuratate, in mod autonom . . . ca doar prin conexionalitate se obtin rezultate bune si durabile. "

      trump o sa pupe parnaia in curand si nu va fi in alegerile din 2024...  

      va las sa va mai ganditi cum e cu individul autonom care nu are nici o sansa in absenta unei retele :)  

      Ban.Cher.Vali (de profesie, lup singuratic) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb