Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) este nemulţumită de faptul că nu au fost găsiţi şi traşi la răspundere vinovaţii pentru votul de la alegerile prezidenţiale din noiembrie, acuzând politicienii români din diaspora că nu şi-au îndeplinit promisiunile, printre care cea privind votul electronic şi cel prin corespondenţă.
FADERE aminteşte, într-un comunicat trimis astăzi redacţiei, că a trimis, pe 21 septembrie, o scrisoare prin care cerea secţii de vot pentru toate comunităţile mari de români. Cu toate acestea, "reprezentanţii Guvernului României au decis să împiedice votul românilor din diaspora cu bună ştiinţă şi astfel au pus la dispoziţie de 3 ori mai puţine secţii de vot. Ni s-a promis că se va face lumină, că se vor găsi vinovaţii şi că vor fi traşi la răspundere. Până în acest moment, nu s-a întâmplat nimic din toate acestea", subliniază federaţia.
În al doilea rând, federaţia îi acuză pe preşedinţii secţiilor de vot din diaspora (vizând, în acest sens, angajaţi MAE şi diplomaţi) că "au îngreunat cu bună ştiinţă votul, au ascuns ştampilele de vot, au închis secţiile de vot înainte cu 15, 30, sau chiar 45 de minute.
"Au chemat organele de poliţie din ţările în care erau, instigându-le împotrivă românilor care aşteptau la coadă. Ni s-a promis că se va face o anchetă şi că aceste persoane vor fi rechemate imediat în ţară. După 100 de zile (de la votul din 16 noiembrie - n.r.), ei ocupă în continuare aceleaşi funcţii de consuli sau ambasadori, comportându-se faţă de comunitatea românească cu aceeaşi aroganţă", reclamă FADERE.
Nu în ultimul rând, federaţia se plânge că, pentru foarte mulţi conaţionali din diaspora, oricâte secţii de vot s-ar deschide, ei tot nu ar putea vota, din cauza distanţelor mari.
"Ni s-a promis crearea unui registru electoral, implementarea votului prin corespondenţă şi a votului electronic. Până în acest moment, au fost două iniţiative legislative, însă ambele au fost respinse în Parlament", punctează FADERE.
Daniel Tecu preşedintele FADERE, a declarat: "Ar fi un dezastru dacă şi aceste promisiuni făcute românilor din diaspora ar rămâne doar nişte simple declaraţii politice. Între găleţile şi brichetele împărţite votanţilor din România şi aceste promisiuni aruncate alegătorilor din diaspora, există o singură diferenţă: acestea din urmă nu au costat nimic. Nu degeaba sunt numite promisiuni «gratuite». Sperăm totuşi că cineva să plătească".