Dickerson, Ambasada SUA: "Statele Unite ale Americii recunosc importanţa strategică a României"

T.B.
Internaţional / 13 noiembrie 2023

Michael Dickerson, adjunctul şefului de misiune al Ambasadei SUA la Bucureşti

Michael Dickerson, adjunctul şefului de misiune al Ambasadei SUA la Bucureşti

Statele Unite ale Americii recunosc importanţa strategică a României şi rămân angajate să-i asigure sprijin, a declarat, luni, adjunctul şefului de misiune al Ambasadei SUA la Bucureşti, Michael Dickerson, informează agerpres.ro.

El a participat la deschiderea Misiunii Comerciale Aerospaţiale şi de Apărare din Europa Centrală şi de Sud-Est, care are loc în perioada 12 - 17 noiembrie, în România şi Polonia. Evenimentul este organizat de Departamentul de Comerţ al SUA şi Administraţia Comerţului Internaţional, transmite sursa menţionată.

"Suntem implicaţi în iniţiative legate de Apărare, inclusiv modernizarea sistemelor de apărare antiaeriană ale României şi consolidarea infrastructurii de securitate cibernetică", a completat Dickerson, conform sursei citate.

Potrivit acestuia, Strategia de Apărare a României "cuprinde cu acurateţe" esenţa parteneriatului cu SUA, unul dintre cei trei "stâlpi" ai acesteia, alături de NATO şi Uniunea Europeană, transmite agerpres.

El a adăugat că România a făcut faţă recent unor "provocări fără precedent" şi a remarcat sprijinul acordat Ucrainei: "Angajamentul pentru stabilitatea regională se vede dincolo de Ucraina, căci susţine în mod activ Republica Moldova", a arătat Michael Dickerson, informează sursa.

La rândul său, vicesecretarul adjunct pentru Europa din cadrul Departamentului pentru Comerţ al SUA, David De Falco, a descris ţara noastră drept un "partener esenţial în zona euroatlantică" şi a lăudat angajamentul României de a aloca 2,5 % din PIB pentru Apărare, precizează sursa indicată.

Prezent la eveniment, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a amintit contractul privind aeronavele Black Hawk, primul elicopter multirol de acest tip fiind livrat recent MAI, relatează agerpres. Aceste aparate de zbor sunt configurate pentru operaţiuni terestre şi pe mare, a completat Predoiu, conform sursei.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, a subliniat poziţia strategică a României în regiunea Mării Negre şi intenţia de consolidare a dimensiunii economice a Parteneriatului strategic cu SUA, informează sursa:"Am vrea să reiterăm interesul nostru de a finanţa proiecte în domeniul industriei de Apărare, pentru a creşte producţia de muniţie esenţială, pentru a completa stocurile ţărilor UE şi pentru a continua să susţinem Ucraina în lupta sa pentru apărarea teritoriului", a arătat Oprea.

Şi Republica Moldova a fost invitată la Misiunea Comercială Aerospaţială şi de Apărare din Europa Centrală şi de Sud-Est, în acest context ambasadorul Victor Chirilă vorbind la eveniment despre aspiraţiile Chişinăului, transmite agerpres: "Deseori când jurnaliştii, analiştii scriu despre Republica Moldova, folosesc următorul clişeu: 'Republica Moldova este cea mai săracă ţară europeană şi se află între Ucraina şi România'. Această cea mai săracă ţară europeană a reuşit să înfrunte consecinţele grave ale războiului pornit de Rusia nu doar împotriva Ucrainei, ci şi a Republicii Moldova, a României, a Uniunii Europene şi a întregii lumi democratice. Această cea mai săracă ţară a reuşit să aibă grijă de aproape un milion de ucraineni care au tranzitat-o, această cea mai săracă ţară are grijă de 100.000 de ucraineni care sunt în prezent acolo", a arătat ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti.

Potrivit sursei citate, "Când faceţi planuri să investiţi în România, nu uitaţi de asta: România şi Republica Moldova devin un spaţiu economic şi de securitate comun. (...) Avem nevoie de parteneriate, de parteneriate strategice care vor descuraja Rusia să invadeze Ucraina şi posibil Republica Moldova. Pentru asta, trebuie să începem prin a obliga Rusia să îşi retragă trupele din Transnistria. Cât timp trupele ruse rămân în Transnistria, va exista un pericol permanent", a punctat diplomatul Chişinăului.

Conform agerpres, şeful Direcţiei Generale Armamente din Ministerul Apărării Naţionale, general Teodor Incicaş, a evidenţiat importanţa achiziţiilor militare din SUA: "Faptul că mare parte din achiziţii sunt făcute direct de la Guvernul american înseamnă în acelaşi timp şi un transfer de tehnologie între două state aliate sau doi parteneri strategici. De exemplu, zilele acestea am trimis Guvernului SUA documentul de tip Letter of request pentru primele 32 de aeronave F-35. În zilele următoare vom semna documentele de tip Letter of Acceptance pentru trei sisteme PATRIOT şi pentru batalionul de 54 de tancuri Abrams, alături de elementele de logistică şi muniţie", a transmis Incicaş.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Trebuieste amintita aparitia a ceea ce Presedintele Iohannis a numit Trilaterala Romania ,Rep .Moldova si Ucraina .Daca privim totul din aceasta perspectiva intelegem cit de puternica va deveni Romania in aceasta parte de lume .Tratatul de la Visegrad s-a dovedit a fi inutil .Trilaterala , mai sus amintita, devine un factor de maxima stabilitate in zona pe masura ce fostii participanti din Visegrad incearca sa dezbine Europa .Armatele comune ale Ucrainei ,Rep.Moldova si ale Romaniei vor asigura viitorul nostru al tuturor impreuna cu deja stiutele forte ale SUA si cu cele pe care UE le va pune la dispozitie .Germania si Franta intra militar in Romania si isi adauga plusvaloarea pe acest segment militar .Deja avioanele F16, ce au fost cumparate de mult de catre Romania impreuna cu cele trimise de catre alti parteneri Occidentali , ofera Ucrainei forta necesara de a tine in transee Rusia cit mai mult cu putinta .Daca intelegem si extindem folosirea acestor avioane F16 si acizitia lor facuta cu multi ani inainte si la alte categorii de armament de felul Inteligence intelegem si desfasuratorul planului Occidentului ce a devenit deja un intreg militar .Nici bine nu s-au incheiat evinimentele din 1989 si noi planuri ce tin de extinderea Uniunii Europene au inceput a fi puse in practica si au inceput a produce efecte .Acum avem o alta ferestra de oportunitate ce va aduga UE toate natiunile Europei care nu sunt inca parte a UE.

    1. Comentariul este preluat din revista Cutezatorii sau Pionierul. Am cravata mea, sunt pionier:)

      Ori și mai probabil de la Academia Fane Gheorghiu pe rit nou.

      Inca esti soim al patriei gigel ?

    Vize ioc,investitii ioc,sustinere politica,nu doar declarativa ioc.Romania e condusa de slugile americanilor si plateste tribut anual cumparand armament,reactoare etc foarte scumpe si de proasta calitate.e clar ca sua recunoaste importanta de colonie bananiera a Romaniei.

    nici nu ma gandeam!

    ca la sah.... noi si vecinii = randul ala de pioni = importanta strategica! 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb