DIICOT: Peste 100 de firme "fantomă" au creat un grup infracţional pentru fraudarea fondurilor europene

E.D.
Anticorupţie / 15 decembrie 2014

MFE, vizat de percheziţii

100 de persoane vor fi aduse la audieri

Actualizare 14:40 Ministrul Teodorovici: Percheziţii au fost la AM POS CCE

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat pentru Hotnews că, potrivit informaţiilor pe care le are, gruparea infracţională ar fi depus acte pentru a obţine fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.

---

Actualizare 11:40

DIICOT suspectează că, în perioada 2010-2014, pe teritoriul României (zona Bucureşti-Ilfov şi Moldova) a acţionat un grup infracţional organizat care, prin activitatea infracţională, a produs un prejudiciu de aproximativ 27.000.000 euro şi aproximativ 20.000.000 euro tentativă la infracţiuni privind fraude cu fonduri europene.

Potrivit DIICOT, în grupul ce funcţiona pe paliere cu structură piramidală, fiecare membru avea atribuţii clare şi precis determinate şi acţiona coordonat în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, obţinerea frauduloasă de fonduri europene, fals în înscrisuri sub semnătura privată, uz de fals.

La această grupare au aderat mai multe persoane, din medii diferite care s-au specializat fiecare având atribuţii clar determinate.

DIICOT transmite că gruparea îşi desfăşura activitatea în mod coordonat în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, prin înfiinţarea si utilizarea de societăţi comerciale în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat. Societăţile erau trecute pe numele unor persoane modeste material şi cu un nivel minim de educaţie, în special din zonele rurale din Moldova şi din Republica Moldova, manipulabile, dar controlate în fapt de către membri grupării. Activităţile erau subscrise în special obţinerii de resurse financiare consistente din activităţi evazioniste, respectiv livrări fictive de bunuri şi servicii către societăţi comerciale controlate de diverse structuri infracţionale. Gruparea se ocupa de asemenea, cu spălare de bani. prin preluarea de sume de bani cash de la diverşi "clienţi", depunerea acestora în conturi bancare, aparţinând firmelor controlate de către acesta, urmată de repunerea acestora la dispoziţia "clienţilor". Mai mult, gruparea este suspectată şi de înşelăciune, prin fraudarea unor instituţii bancare, prin contractarea de diferite tipuri de credite în baza unor acte falsificate şi nerambursarea acestora, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Gruparea obţinea în mod fraudulos, în baza unor acte falsificate, fonduri financiare nerambursabile în cadrul diferitelor programe de finanţare. Aceasta se folosea, de asemenea, de fals în înscrisuri sub semnătură privată, prin falsificarea documentelor necesare înfiinţării si utilizării societăţilor comerciale si a operaţiunilor comerciale şi financiare aferente şi uz de fals, prin folosirea documentelor falsificate în scopul producerii de consecinţe juridice.

Numărul acestor societati comerciale tip "fantomă", care au fost înfiinţate nu în scopul de desfăsura activitaţi legale, potrivit obiectului de activitate, ci doar pentru a fi fololsite ca simple instrumente in atingerea obiectivului major si anume obtinerea de resurse financiare ilicite, este foarte mare, depăşind 100 de astfel de entitaţi.

Motivatia reală a înfiinţării unui număr atât de mare de firme a constat atât în extinderea posibilitaţilor de a desfăşura activităţi criminale în cât mai multe şi mai variate domenii, dar şi în crearea unui "hăţiş" juridic şi economic care să fie foarte greu de desluşit de către organele judiciare şi fiscale în cazul deconspirării activităţilor ilegale sau în cazul controalelor efectuate de către organele fiscale.

De asemenea,există suspiciuni că activitatea a membrilor grupării infracţionale a îmbrăcat forme transfrontaliere întrucât pentru a-şi asigura produsul infracţional, liderul grupării a înfiinţat societăţi comerciale şi în alte state europene (Austria) sau societăţi off shore.

La sediul D.I.I.C.O.T - Serviciul Teritorial Bucureşti vor fi aduse în vederea audierii 100 de persoane, urmând a fi dispuse măsuri legale în cauză.

În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale şi faţă de mai multe persoane juridice.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Bucureşti împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Iaşi, Cluj, Piteşti, Ploieşti, Bacău şi a Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău şi Vrancea şi Caraş-Severin au efectuat în data de 15 decembrie un număr 37 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti, precum şi a Judeţelor Ilfov şi Iaşi în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specializate în comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, folosirea si prezentarea de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, fals in înscrisuri sub semnătura privata şi uz de fals.

---

Mai multe percheziţii au loc, în această dimineaţă, în mai multe locaţii, printre care şi la Ministerul Fondurilor Europene, într-un dosar de tentativă de accesare ilegală a fondurilor europene, ne-au transmis surse judiciare.

Potrivit acestora, procurorii DIICOT efectuează 36 de percheziţii la această oră, urmând ca circa 100 de persoane să fie aduse la audieri.

Sursele ne-au transmis că ancheta vizează infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În acest dosar, suspecţii ar fi încercat să acceseze fonduri europene prin firme fictive, pentru prestări servicii şi livrări de mărfuri, prejudiciul ridicându-se la 100 milioane lei.

Anchetatorii urmează să ridice de la Ministerul Fondurilor Europene mai multe calculatoare, unde ar fi salvate documente în legătură cu solicitarea ilegală de accesare a unor fonduri europene.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Minunat, efectul arestarii Alinei Bica incepe sa se vada!!!! Nu numai DNA are procurori activi, vine si DIICOT-ul tare din urma. Unde-s doi puterea creste si hotia nu sporeste. Spor la treaba procurorilor!!!

    1. Mai usor cu "pianul pe scari" ; mai gandeste-te ca sotia geloasa s-a cam saturat de escapadele ..."cupidoniene" ale tovarasului teodorovici, seara tarziu pe ..."strasse"... Prietenii stiu de ce si mai ales date concrete despre don'soara blonda ; acum se razbuna nevasta, mi se pare normal :))) Asa ca vedeti ca nu madam Bica e ..."scopul si durata vizitei Diicotului"... Multi credeau ca madam Udrea e o proasta, dar uite cum se invarte roata... :))) (evident prima blonda e alta :))))

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb