DIMANA VLAEVA, DEBT COLLECTION AGENCY: Proiectul privind retractul litigios îi va omorî pe colectorii de creanţe

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 august 2018

Daniel Zamfir: "Nu facem decât să limităm dreptul acestor societăţi de creanţe de a câştiga, de a obţine nişte profituri nelimitate în detrimentul şi cu consecinţele scoaterii din case, din locuinţele familiale ale multor oameni".

Daniel Zamfir: "Nu facem decât să limităm dreptul acestor societăţi de creanţe de a câştiga, de a obţine nişte profituri nelimitate în detrimentul şi cu consecinţele scoaterii din case, din locuinţele familiale ale multor oameni".

Iniţiativa legislativă a senatorului Daniel Zamfir prevede recuperarea imobilului pus garanţie într-un contract de credit la cel mult dublul preţului cu care acesta a fost vândut colectorului de creanţe

Dimana Vlaeva: "Alternativa mai puţin nocivă este creşterea plafonului impus în proiectul de lege, de la dublul preţului plătit de colectori măcar la principal"

Adoptarea în forma actuală a proiectului de lege care prevede recuperarea imobilului pus garanţie într-un contract de credit la cel mult dublul preţului cu care acesta a fost vândut colectorului de creanţe ar putea conduce la închiderea unor firme din domeniu, reiese din declaraţiile Dimanei Vlaeva, managing director în cadrul companiei specializate în achiziţia şi gestionarea creanţelor din România - Debt Collection Agency (DCA). Domnia sa precizează, conform Agerpres: "Proiectul de lege 85/2018, potrivit căruia un colector de creanţe nu ar putea încasa de la debitor mai mult de dublul preţului la care a cumpărat creanţa respectivă, reprezintă un game changer în industria noastră. Dacă acest proiect de lege va fi adoptat de Parlament în forma actuală, industria colectării de creanţe va dispărea aşa cum o ştim astăzi şi aşa cum ea există de fapt în toate ţările membre ale Uniunii Europene. Colectorii vor avea două opţiuni: fie îşi închid afacerile din România, fie devin doar nişte servisatori pentru creditori. De ce? Pentru ca nu va mai fi profitabil pentru noi, colectorii, să mai cumpărăm creanţe dacă acest proiect de lege se adoptă în forma actuală".

Conform acesteia, rata medie de contact a debitorilor companiei este de circa 16%. Acest procent creşte la 25%, din totalul celor ale căror datorii le cumpără şi se află în portofoliul companiei, dacă sunt luate în calcul şi eforturile de colectare prin executare silită.

Vlaeva a menţionat: "În mod concret, noi reuşim să luăm legătura cu doar între 16% şi 25% dintre debitorii ale căror creanţe le deţinem. Avem dreptul în momentul de faţă să colectăm 100% din suma datorată, care include principalul, adică suma iniţială luată cu împrumut, precum şi dobânzile aferente perioadei de neplată şi cos­turile de executare silită ale creditorului şi ale colectorului. Restul de creanţe de până la 100% din portofoliile pe care le achiziţionăm noi nu îl putem colecta niciodată, din simplul motiv ca nu reuşim să găsim aceşti debitori. E bine să înţelegeţi şi cum funcţionează business-ul nostru: noi cumpărăm credite neperformante aprobate de creditori în urmă cu 5-10 ani, timp în care oamenii îşi schimbă şi numerele de telefon şi adresele, iar noi avem voie, conform legii, să ne folosim doar de aceste date personale primite de la creditori pentru a contacta debitorii".

Aceasta susţine că, în cazul în care plafonul de colectare va scădea la dublul preţului plătit pe o creanţă, aşa cum propune proiectul de lege iniţiat de senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir, compania nu va mai puteam recupera nici măcar investiţia iniţială, adică suma plătită creditorilor pentru achiziţionarea de portofolii de creanţe şi, în acest fel, se situează sub pragul de rentabilitate.

Dimana Vlaeva a mai explicat: "Alternativa mai puţin nocivă la aceas­tă situaţie cu consecinţe grave la nivelul întregii economii este ca legiuitorul român să crească plafonul impus acum în proiectul de lege, de la dublul preţului plătit de colectori măcar la principal. Este, de asemenea, important de explicat şi faptul că forma actuală a proiectului încalcă, de fapt, dreptul la proprietate, pentru că nu se permite colectarea măcar a sumei împrumutate iniţial - principalul".

Iniţiativa legislativă privind limitarea valorii recuperabile a creanţelor cesionate prin iertarea necondiţionată a unei părţi din datoria debitorilor ar putea induce un comportament de indisciplină financiară, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR), care arată: "Proiectul de lege ce are în vedere limitarea, prin lege, a valorii recuperabile de la un consumator în cazul în care a intervenit un transfer al drepturilor de creanţă ar putea anula raţiunea economică a investitorilor de a achiziţiona asemenea creanţe ale debitorilor cu dificultăţi de plată, acestea urmând să fie gestionate direct de către instituţiile de credit în cadrul unor procese îngreunate de volumele mari de credite neperformante acumulate la nivelul acestora, ceea ce este în contradicţie cu eforturile la nivel de politici europene (BCE, EBA, EcoFin)".

Potrivit sursei citate, unii debitori ar putea face uz de beneficiul utilizării unui credit de o anumită valoare, cu consecinţa restituirii, fără niciun fel de urmări sau efecte negative, doar a unei părţi din creditul utilizat.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) certifică retractul litigios, într-un proces deschis împotriva Banco Santander. CJUE a răspuns unor întrebări adresate de Curtea Supremă din Spania, motivarea deciziei fiind emisă în data de 7 august.

Aceasta arată: "Directiva 93 din 2013 nu este aplicabilă practicii unui profesionist care constă în cesiunea sau în cumpărarea unei creanţe deţinute faţă de un consumator, fără ca posibilitatea unei asemenea cesiuni să fie prevăzută în contractul de împrumut încheiat cu acest consumator, fără ca acesta din urmă să fie informat în prealabil despre respectiva cesiune sau să îşi dea consimţământul la aceasta şi fără a i se acorda acestuia posibilitatea să îşi răscumpere datoria şi, astfel, să o stingă, prin rambursarea către cesionar a preţului pe care acesta l-a plătit pentru cesiunea menţionată, majorat cu costurile, cu dobânzile şi cu cheltuielile de judecată aplicabile".

După publicarea acestei motivări, senatorul Zamfir a scris, pe pagina sa de Facebook: "Spania are retract litigios, aplicabil şi consumatorilor. Este identic cu ceea ce era reglementat la noi înainte de Codul civil 2011: debitorul a cărui datorie a fost cesionată unui colector de creanţe (sau unui terţ oarecare) poate să stingă creanţa plătind cesionarului preţul efectiv plătit de el creditorului iniţial, plus cheltuielile de procedură. CJUE a spus că această dispoziţie din Codul civil spaniol este imperativă, neputând fi înlăturată de la aplicare prin contractul de cesiune sau prin contractul de credit, şi neputând fi eliminată din contract de instanţă, întrucât se prezumă că este vorba de un echilibru rezonabil al raporturilor debitor-creditor-colector de creanţe, gândit de legiuitor. În varianta propusă de mine pentru retractul litigios al consumatorului şi aflată acum la Camera Deputaţilor, debitorul se poate elibera dacă plăteşte colectorului dublul acelui preţ. Mai mult decât echilibrat. CJUE validează indirect acest proiect. Nu există niciun alt motiv de întârziere a adoptării lui".

În altă ocazie, senatorul ALDE a menţionat: "Am constatat că, în multe situaţii, firmele de recuperare nu sunt altceva decât nişte vehicule ale băncii care cumpără aceste bunuri la preţuri derizorii, de multe ori plătind între 5% şi 7% din valoarea bunului respectiv. Ulterior, parchează aceste bunuri la acest vehicul care aparţine băncii, iar diferenţa între preţul acesta incorect şi preţul real este suportat tot de debitor, care va fi încărcat şi cu această valoare. Nu facem decât să limităm dreptul acestor societăţi de creanţe de a câştiga, de a obţine nişte profituri nelimitate în detrimentul şi cu consecinţele scoaterii din case, din locuinţele familiale ale multor oameni".

Senatul a adoptat, la finele lunii februarie, această propunere legislativă, urmând ca ea să fie dezbătută în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Banca tipărește bani la acordarea creditului, trebuie să păstreze creanța până la stingerea ei.

    Acum sunt aruncați bani în piață, se împachetează creanțe, este ocolit sistemul de reglementare, se face evaziune pe față, sunt abuzați creditații, întreaga economie are de suferit de pe urma scoaterii din circuitul economic a milioane de persoane fizice care devin sclavii propriilor idealuri, cum îi place să spună d-lui de la Securitate, secția financiară, BNR. 

    foarte bine,mai usor cu jecmaneala romanilor,legal mai bine prefer la drumul mare ca asa barem pot sa ma feresc

    Zamfir are dreptate, băncile trebuie sa crediteze responsabil. Vine cu imobil 100 mii eur, creditez cu 50 mii, imobilul valorează 50 mii, 25 mii banii jos... Dublu este mai mult decit suficient.

    1. vai saracii, mi-e mila de ei, nu le este rusine, dupa ce hartuiesc oamenii si fac profituri uriase din nimic acum ar trebuie sa plangem ca nu mai pot jupui populatia, tupeul astora este de neimaginat, si oare daca omul ala poate plati principalul ar plati la banca nu la niste firme ale nimanui rasarite din nimic cum sunt astia

      Colectorii de creanțe nu sunt ”niște firme ale nimănui”, ci sunt firme ale băncilor creditoare, cu ajutorul cărora își exportă profiturile din Romanica, de aceea vând și creanțe ale debitorilor fără restanțe și recuperarea este de 100%. Hoțul strigă hoții, când este prin. Niște escroci.

    bancile nu sunt interesate sa crediteze responsabil, costul banilor e zero pt ele, pun zerouri pe un ecran, tu muncesti ca robul, platesti 5-20% depozit si ei au dreptul sa i multiplice de 10-20 ori (depinde de tara), ei raman cu bani astia si cu casa, mai incaseaza luni bune imrumutul pana sclavul nu mai reuseste, pe urma ii lasa orfani si vinde si casa poate la o valoare chiar mai mare decat era imprumutul. cu responsabilitate si cheltuieli zero.

    cum or sa fii ei interesati de debitori, asta e mafie curata, camatarie 

    numai minciuni ca ei au grije sau sunt interesati de bani depunatorilor, daca era asa diferenta dintre dobanda la bani depusi si cei luati cu imprumut era mica  

    nu mai erau confiscati depunerile mai mari de 100 000 euro,

    astia sunt printre marii corupatorii, platitori de mita pt politiciei, dar sa sune bine cica e lobby 

    1. Noul mod de a deveni sclav, faci un imprumut iar banca iti mareste suma de plata cat vrea ea, pentru profit, care este cel mai mare din Europa.

    e buna legea dar ar mai trebui ca in momentul vinderii bunului respectiv sa aiba drept de premtiune si cel care a pierdut bunul care trebuie sa fie anuntat si chemat sa semneze in scris ca a luat la cunostinta despre aceasta afacere ...,mnbvbnm

    1. Pe toate site-urile judecatoriilor din tara , zilnic sunt sute si mii de incuviintari de executari silite in favoarea acestor camatari., sunt sufocate toate instantele de aceste procese, chiar nu vede nimeni si acest aspect? Sume nejustificat de mari in raport cu sunt aprobate la executare fara nici o verificare, doar printr-o procedura FORMALA.

    Un proiect excelent. Se înlătura smecheria si bătaia de joc

    Au ajuns lupii de recuparatori sa miorlaie....nu le este rusine! Sper sa aiba succes domnul Zamfir cu aceasta lege si sa reuseasca sa convinga suficenti parlamentari pentru a o vota. Cat despre recuperatori, ca mor daca nu mai sunt lasati sa jecmaneasca pe bietii debitori....Who gives a fuck?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb