DIN 2015, "Big Brother" european pentru piaţa de energie

ANA ZIDARU, ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 noiembrie 2014

"Big Brother" european pentru piaţa de energie

Sunt vizate tranzacţiile directe ale Gazprom, dar nici marile grupuri energetice din Europa nu se simt prea bine

Uniunea Europeană (UE) lucrează la stabilirea unui sistem de monitorizare şi control a tuturor tranzacţiilor cu energie şi gaze de pe teritoriul său, atât cele de pe bursele specializate, cât şi cele directe, pe termen lung, încheiate în urma unor negocieri.

Acest "Big Brother" european, botezat oficial REMIT, ar avea de fapt ca scop, conform unor surse din piaţă, să controleze la sânge înţelegerile încheiate de Gazprom pe teritoriul UE.

UE a deschis, în urmă cu un an, o anchetă anti-trust împotriva Gazprom, grupul rus fiind acuzat că practică preţuri de monopol. De asemenea, Uniunea a solicitat companiei ruseşti să renegocieze cu mai multe state europene acordurile semnate pentru construcţia gazoductului South Stream, susţinând că acestea încalcă legislaţia europeană aferentă Pachetului III Energie.

Forul european nu a dat vreo rezoluţie în urma deschiderii anchetei împotriva Gazprom, folosind investigaţia ca armă împotriva gigantului rus, pe fondul conflictului ruso-ucrainean.

Conform surselor noastre, despre REMIT se vorbeşte de prin 2011, dar abia în ultimul an ar fi fost accelerate analizele privind implementarea sistemului de monitorizare.

Sursele citate mai afirmă că nici marile companii energetice integrate vertical nu se simt prea bine întrucât, prin sistemul de monitorizare REMIT, ar fi vizate şi preţurile de transfer intra-grup pentru toate produsele energetice.

Autorităţile de reglementare din alte ţări nu au controlat neapărat, până acum, preţurile, cât fluxurile energiei şi gazelor. Astfel, prin REMIT, Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) va avea acces la mult mai multe detalii din contracte, care, conform surselor noastre, ar urma să înmulţească anchetele privind practicarea preţurilor de dumping sau posibile înţelegeri pe piaţă.

Ce este REMIT, conform datelor oficiale

UE analizează interacţiunea dintre pieţele energetice cu cele financiare şi cu autorităţile de reglementare din acest sector, dar şi impactul noii legislaţii europene asupra REMIT (Regulamentul privind abuzul în piaţă, Regulamentul privind procesul de evaluare şi comparare a performanţelor).

În prezent, a fost atinsă o poziţie comună în ceea ce priveşte forma finală a regulamentului de punere în aplicare a prevederilor REMIT pentru furnizarea de date şi se preconizează aprobarea lui până la sfârşitul anului în curs.

REMIT introduce noi reguli de raportare a tuturor tranzacţiilor cu energie şi gaze, furnizorii de electricitate, de exemplu, având minim 60 de "câmpuri" de completat zilnic în modelul de raportare. Astfel, de anul viitor, vor trebui raportate inclusiv ofertele pe care traderii le vor face pe diverse pieţe pentru că ACER consideră că pot exista strategii de piaţă prin care pot fi blocate tranzacţiile competitorilor pe bursă.

Persoanele fizice şi juridice care efectuează tranzacţii cu produse energetice angro, care trebuie raportate ACER, au obligaţia să se înregistreze într-un registru naţional sau european al participanţilor la piaţa angro de energie, înainte să realizeze tranzacţiile. Participanţii la piaţă mai trebuie să raporteze detaliile contractelor angro de energie, atât în ceea ce priveşte furnizarea de energie electrică şi de gaze naturale, cât şi transportul respectivelor bunuri.

La ce ne foloseşte

Întrebaţi la ce foloseşte acest sistem amplu de raportare a tranzacţiilor, reprezentanţii autorităţii noastre de reglementare (ANRE), ne-au explicat: "Obiectivul constă în sporirea integrităţii şi transparenţei pieţelor angro de energie prin promovarea unei concurenţe deschise şi echitabile, în beneficiul consumatorilor finali. În prezent, comportamentele care subminează integritatea pieţei energiei nu sunt interzise în mod expres pe unele dintre cele mai importante pieţe. În vederea protejării consumatorilor finali şi pentru a garanta cetăţenilor europeni preţuri accesibile, este esenţial să se interzică astfel de comportamente. Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 solicită ACER să monitorizeze pieţele angro de energie din Uniunea Europeană. Pentru ca ACER să poată fi în măsură să-şi îndeplinească sarcina, este necesar să îi fie furnizate, în timp oportun, seturi complete cu informaţii relevante".

Cum este depistată manipularea

Supravegherea eficientă a pieţelor angro de energie necesită monitorizarea periodică a detaliilor contractelor, inclusiv ale ordinelor de tranzacţionare, precum şi a datelor privind capacitatea şi utilizarea instalaţiilor de producţie, înmagazinare, consum sau transport de energie electrică şi de gaze naturale, ne-au declarat specialiştii ANRE.

ACER a dezvoltat un sistem informaţional propriu (ARIS) care poate identifica manipulările de piaţă şi potenţialul de manipulare transfrontalieră, între pieţele de energie electrică şi de gaze şi respectiv între pieţele de mărfuri şi pieţele de instrumente derivate, având asociate politici şi standarde operaţionale şi de securitate bine stabilite, conform sursei citate. Totodată, autorităţile naţionale de reglementare cooperează la nivel regional între ele şi cu ACER în cadrul activităţii de monitorizare a pieţelor angro de energie.

Autorităţile naţionale de reglementare sunt responsabile de informarea autorităţii financiare competente din statul membru şi a ACER atunci când au motive întemeiate să suspecteze că, pe pieţele angro de energie, se săvârşesc sau s-au săvârşit acte care constituie un abuz de piaţă. Oficialii ANRE ne-au menţionat că autorităţile naţionale de reglementare pot stabili forme adecvate de cooperare cu autoritatea financiară competentă din statul lor membru.

De asemenea, autorităţile naţionale de reglementare informează autoritatea naţională din domeniul concurenţei din statul lor membru, Comisia şi Agenţia atunci când au motive întemeiate să suspecteze că, pe o piaţă angro de energie, se săvârşesc sau s-au săvârşit acte care pot constitui o încălcare a legislaţiei din domeniul concurenţei.

Când Agenţia suspectează, inclusiv pe baza unor evaluări sau analize iniţiale, că s-a comis o încălcare a regulamentului, aceasta are puterea de a solicita uneia sau mai multor autorităţi naţionale de reglementare să furnizeze orice informaţie legată de presupusa încălcare şi de demarare a unei investigaţii cu privire la presupusa încălcare şi de a lua măsurile corespunzătoare pentru a remedia orice încălcare descoperită.

În cadrul Uniunii Europene pieţele angro de energie sunt din ce în ce mai interconectate. Abuzul de piaţă înfăptuit într-un stat membru influenţează adesea atât preţurile angro ale energiei electrice şi gazelor naturale, fără a ţine seama de frontierele naţionale, cât şi preţurile cu amănuntul suportate de consumatori şi de microîntreprinderi, mai spun reprezentanţii ANRE.

Astfel, o monitorizare transfrontalieră riguroasă a pieţei este considerată de UE esenţială pentru realizarea unei pieţe interne a energiei care să fie pe deplin funcţională, interconectată şi integrată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb