DIN 2023 Se modifică regulile pentru aplicarea facilităţilor fiscale de cercetare-dezvoltare

ALINA ANDREI, PARTENER CABOT TRANSFER PRICING
Ziarul BURSA #Consultanţă juridică / 25 noiembrie 2022

Se modifică regulile pentru aplicarea facilităţilor fiscale de cercetare-dezvoltare

Acordarea stimulentelor fiscale pentru activităţile de cercetare-dezvoltare se va face, începând de la 1 ianuarie 2023, cu respectarea unor noi reguli, după ce Ministerul Finanţelor a publicat un ordin care reglementează condiţii suplimentare pentru aplicarea articolului 20 din Codul fiscal, cel care permite o deducere suplimentară de 50% a cheltuielilor legate de activităţi de cercetare-dezvoltare.

Noile reglementări sunt prevăzute în Ordinul MF nr. 3.265/2022 şi sunt programate să intre în vigoare de anul viitor. Ordinul completează cadrul legal pentru acordarea facilităţilor fiscale în cazul activităţilor de cercetare-dezvoltare, stabilind noi reguli care trebuie bifate pentru aplicarea facilităţii fiscale prevăzute la articolul 20 din Codul Fiscal.

Vă reamintim că, în momentul de faţă, legislaţia fiscală reglementează mai multe tipuri de stimulente fiscale care se pot acorda pentru activităţile de cercetare-dezvoltare: companiile pot beneficia de o deducere suplimentară, în proporţie de 50%, a cheltuielilor efectuate pentru activităţile de cercetare-dezvoltare, aparatura şi echipementele destinate acestor activităţi pot fi amortizate accelerat, iar, pentru angajaţii care lucrează în proiecte de cercetare-dezvoltare, este permisă scutirea de impozit pe venit.

Legislaţia fiscală mai prevede, tot ca stimulent în acest domeniu, şi o scutire de impozit pe profit pentru contribuabilii care desfăşoară exclusiv activităţi de cercetare - dezvoltare în primii zece ani de activitate, dar această facilitate nu poate fi momentan pusă în practică pentru că autorităţile ar trebui să reglementeze mai întâi o schemă de ajutor de stat şi să ceară aprobarea ei de către Comisia Europeană, lucru care până acum nu s-a întâmplat.

Noul ordin publicat de Ministerul Finanţelor vine să clarifice modul în care se va face, începând de anul viitor, aplicarea facilităţii fiscale care permite deducerea suplimentară, în proporţie de 50%, a cheltuielilor efectuate pentru activităţile de cercetare-dezvoltare.

Astfel, potrivit noului act normativ emis de ministerul de resort, pentru a fi eligibile să aplice acestă deducere a cheltuielilor, activităţile de cercetare-dezvoltare trebuie să fie cuprinse într-un proiect de cercetare-dezvoltare (aşa cum este el definit prin OG nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică).

Proiectul trebuie să cuprindă mai multe informaţii, printre care: scopul, obiectivele sale şi durata de desfăşurare, bugetul şi resursele alocate proiectului, sursele de finanţare şi, dacă este cazul, echipa de proiect şi infrastructura de cercetare, precum şi rezultatul activităţii de cercetare-dezvoltare şi caracterul ei inovativ.

Proiectele şi activităţile vor fi încadrate ca fiind de cercetare-dezvoltare de către autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare, care va constitui un corp de experţi înscrişi într-un Registrul naţional al experţilor pentru certificarea activităţii de cercetare dezvoltare.

Practic, contribuabilii vor avea opţiunea de a solicita certificarea activităţilor de cercetare-dezvoltare de către un expert înscris în registru astfel încât să poată beneficia de stimulentele fiscale de la articolul 20 din Codul fiscal, iar pentru contribuabilii mari, certificarea proiectelor va fi obligatorie. Punctăm încă o dată că această obligaţie va intreveni doar pentru a obţine deducerea suplimentară de 50% a cheltuielilor de cercetare-dezvoltare, restul stimulentelor reglementate de Codul fiscal în acest domeniu nefiind impactate de noile prevederi.

Pentru proiectele şi activităţile de cercetare-dezvoltare finanţate din fonduri publice naţionale şi internaţionale nu va fi necesară certificarea.

În perioada următoare se va emite un ordin separat care să detalieze metodologia de selecţie a experţilor, precum şi modul lor de certificare a activităţilor de cercetare-dezvoltare eligibile pentru a primi stimulente.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. La fiecare cativa ani mai pun faza asta cu 50% pentru cercetare si dezvoltare. Legea asta in loc sa se aplice la toti e practic un soi de ajutor de stat pentru multinationalele mare care vin aici si aplica.

    Asta intre timp ce in SUA: 

    > The Research and Development (R&D) tax credit lets businesses deduct R&D expenses up to $250,000 per year fr om payroll tax, or an unlimited amount against income tax if your startup qualifies. Over several years, this credit could save you millions of dollars. 

    Adica, acolo daca ai un startup profitabil nu platesti taxe in primii 5 ani. 

    Si la noi se crizeaza lumea ca scutim programatorii de la niste taxe desi platesc pe nas la restul. 

    1. Programatorii trebuie sa plateasca taxe ca toti ceilalti angajati ai Romaniei. Guvernul se plange ca nu are bani pentru programe sociale. Asta pentru ca programatorii ii fura prin neplata taxelor, prin scutire IMORALA de impozit de 10%. Asa ca mai programatorule, pune mana si fie pleaca din tara in alta in care platesti taxe cot la cot cu ceilalti si sprijini societatea, sau plateste toate taxele in Romania. Si ciocul mic.... ca nesimtirea scutitilor de taxe doare pe cei care nu au bani sa isi cumpere o paine sau sa se incalzeasca.

      Nu am nimic impotriva. Programatorii daca ar fi organizati ar trebui sa refuze scutirea asta si sa ceara o discutie in alti termeni referitor la taxarea muncii. Dar, nu o sa vezi asta.

      Ce spuneam eu e ca o firma mica de "programatori imorali" in SUA capitalista plateste cam taxe 0, domnule. Pentru ca isi deduc activitatea ca R&D. 

      La noi firmele mici nici nu au curaj nici timp sa se uite pe legea asta cu cercetare-dezvoltare. Uita-te si la poza: eprubete! Pai... niste firme pe inteligenta artificiala lejer s-ar clasifica. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb