DIN CAUZA CONTRACTELOR "STUFOASE" FURNIZORI-CLIENŢI Nicolescu, întâlniri lunare cu asociaţiile micilor consumatori de gaze şi energie electrică

V.B.
Companii #Energie / 11 iulie 2014

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a decis să se întâlnească lunar cu reprezentanţii asociaţiilor micilor consumatori de energie electrică şi gaze naturale, după ce consumatorii s-au plâns de înţelegerea dificilă a contractelor "stufoase" pe care furnizorii de gaze şi electricitate le încheie cu clienţii lor casnici, conform unui comunicat remis azi redacţiei.

Oficialul a a avut astăzi, la sediul Departamentului pentru Energie, o întrevedere cu reprezentanţii asociaţiilor micilor consumatori de gaze naturale şi energie electrică din România.

Cu acest prilej, reprezentanţii consumatorilor au subliniat necesitatea ca toţi clienţii casnici din ţara noastră să primească în cel mai scurt timp posibil din partea furnizorilor facturi standardizate, uşor de citit şi de înţeles, în care costurile să fie trecute în mod transparent. De asemenea, potrivit asociaţiilor care reprezintă interesele micilor consumatori, inclusiv contractul-cadru de furnizare de energie electrică trebuie modificat, ca să poată include şi "vocea clientului", nu numai pe cea a furnizorului, cum se întâmplă în prezent.

Reprezentanţii asociaţiilor de profil i-au semnalat ministrului faptul că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu respectă cadrul oficial, propriu de consultare publică, instituit prin Consiliul Consultativ, acest organism nemaifiind convocat lunar, aşa cum prevăd reglementările în vigoare. Totodată, reprezentanţii miciilor consumatori i-au adus demnitarului la cunoştinţă importanţa unei mai bune şi transparente comunicări din partea tuturor autorităţilor statului, implicate în sectorul energetic. Concret, în privinţa ANRE, aceştia au semnalat lipsa unui punct unic, direct, de contact în cadrul autorităţii, aflat la dispoziţia celor care doresc să obţină informaţii despre schimbarea furnizorului de energie sau să-şi afle drepturile în calitate de consumatori.

Ministrul Nicolescu a mai discutat cu reprezentanţii consumatorilor şi decizia adoptată în această săptămână de către ANRE, în cadrul Comitetului de Reglementare, care trebuia să vizeze instituirea obligativităţii ca producătorii şi furnizorii de gaze naturale să tranzacţioneze pe bursă o parte din cantitatea de gaze (produsă ori furnizată, după caz), într-un mediu centralizat, transparent şi nediscriminatoriu.

"Îmi doresc ca vocea micilor consumatori de gaze naturale şi electricitate să fie din ce în ce mai auzită în România. Este regretabil că acest Consiliu Consultativ al ANRE nu este organizat aşa cum trebuie, pentru a dezbate reglementări importante ale sectorului energetic înainte ca ele să fie adoptate şi impuse consumatorilor", a declarat Răzvan Nicolescu.

Domnia sa a adăugat că, în ceea ce priveşte modul în care ANRE a decis să transpună în legislaţia secundară obligativitatea impusă de Executiv producătorilor şi furnizorilor de gaze de a tranzacţiona transparent şi nediscriminatoriu anumite cantităţi pe bursă, ministrul consideră "că nu încurajează dezvoltarea pieţei de gaze din România".

"Mai mult, transpunerea nu este făcută în spiritul OUG 35/2014. În consecinţă, solicităm autorităţii să reanalizeze decizia sa, în cadrul unui nou Comitet de Reglementare, pentru că, în forma actuală, ordinul dat nu creează premisele tranzacţionării procentului de 20% comunicat, în condiţiile în care baza de aplicabilitate se apropie de zero. Practic, aproape că nu s-a impus niciun procent", a mai spus Nicolescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb