Fabrica de pompe Aversa, cândva una din perlele industriei de la noi din ţară, a fost vândută consorţiului Blue Diamond Estate SRL & Autoplast Engineering pentru suma de 17,3 milioane de euro, privatizare care este, însă, contestată în instanţă de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS). Potrivit reprezentanţilor AAAS, contestaţia a fost depusă deoarece nu au fost respectate condiţiile din caietul de sarcini. Preşedintele AAAS, Adrian Volintiru, ne-a declarat, recent, că va contesta preţul de adjudecare al contractului de privatizare al Aversa.
Domnia sa ne-a declarat că Blue Diamond Estate este unul din creditorii de la Aversa, motiv pentru care, potrivit prevederilor legale, firma câştigătoare nu poate să adjudece bunurile oferite spre vânzare la o valoare mai mică de 75% din preţul de pornire a primei licitaţii. Cu toate acestea, Aversa a fost vândută la aproximativ jumătate din preţul de pornire, respectiv 17,3 milioane de euro.
Potrivit unor surse din AAAS, din această sumă, consorţiul Blue Diamond Estate SRL & Autoplast Engineering a achitat doar 11%, circa 1,8 milioane de euro, urmând ca restul banilor să fie depus atunci când vor fi soluţionate o serie de litigii privind o parte din terenurile companiei Aversa.
Sursele noastre ne-au mai declarat că banii au fost vărsaţi într-un cont deschis la Banca Comercială Română de care se ocupă administratorul judiciar al companiei.
La jumătatea lunii septembrie, bunurile societăţii Aversa, cu excepţia creanţelor şi a disponibilităţilor băneşti, au fost adjudecate de consorţiul format din companiile Blue Diamond Estate şi Autoplast Engineering pentru suma de 17,30 milioane euro. Conform contractului, cumpărătorii sunt obligaţi să menţină producţia societăţii în următorii trei ani, numărul de angajaţi existent (aproximativ 200), să continue şi să respecte obligaţiile din contractele şi relaţiile parteneriale existente şi să nu înstrăineze mărcile şi brevetele înregistrate de firmă cel puţin trei ani.
Referindu-se la obligaţia cumpărătorului să menţină producţia fabricii pe următorii trei ani, Adrian Volintiru ne-a mai spus că firma care a cumpărat Aversa a încheiat, până în prezent, numai contracte pe o perioadă determinată, respectiv un an.
Fabrica de pompe Aversa deţine circa 10 hectare de terenuri în mijlocul capitalei, lângă Piaţa Obor.
Blue Diamond Estate s-ar fi transformat în Aversa Manufacturing SRL, societatea care figurează la Registrul comerţului cu un capital social subscris de 200 de lei şi cu acţionariat format din Blarkto Holdings Ltd (95%) şi Michael Topolinski (5%). Societatea Aversa Manufacturing SRL are cod unic de înregistrare atribuit în 10 octombrie 2011 şi certificat de înregistrare emis pe 30 septembrie 2013 şi eliberat pe 1 octombrie 2013. În obiectul de activitate al societăţii figurează fabricarea de pompe şi compresoare.
•
Benevo a cumpărat fosta platformă industrială Vulcan
Grupul Benevo, fondat de canadianul Michael Topolinski, a achiziţionat, în urmă cu circa un an şi jumătate, fosta platformă industrială Vulcan, din zona Sebastian - Trafic Greu din Capitală. La vremea respectivă, Michael Topolinski a declarat că a cumpărat terenul de la societatea Balkan Petroleum (despre care se spune că este controlată de Marian Iancu şi Constantin Mărgărit). Uzina Vulcan, controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, a fost relocată din Sebastian în cartierul Berceni. Benevo vrea să dezvolte, pe terenul de 7,7 hectare de pe fosta platformă Vulcan, un parc comercial numit "Vulcan Retail Park", în parteneriat cu NEPI, care va avea 30.000 mp. Topolinski mai este implicat şi în proiectul mallului Victoria City Center din zona Bucureştii Noi, unde alături de NEPI şi CD Capital intenţionează să realizeze un proiect de 56.000 mp.
•
PREMIERUL VICTOR PONTA, ANUL TRECUT, ÎN VIZITĂ LA AVERSA:
"Sunt foarte bucuros dacă astăzi pot să ajut şi să asist la renaşterea unei legende. Oamenii de aici au apucat să îmi povestească ce a însemnat Aversa, de foarte multe zeci de ani, pentru România, vremurile când erau mii de muncitori aici şi până la ultimii ani, în care a fost aşa o pradă pentru cei care voiau să taie fierul vechi sau să folosească terenul pentru proiecte imobilare... Eu o să stau cu ochii pe ceea ce trebuie să facă Guvernul pentru ca acest proiect să reuşească".