Din curiozitate, ASF îi întreabă pe administratorii de fonduri dacă respectă o lege din 2015

Articol trimis de investitorul Marius Pop
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 decembrie 2021

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF) încă n-a primit un răspuns din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) la sesizarea investitorilor în privinţa conflictelor de interese de la SIF-uri. Dar la data de 17.12.2021, cu peste două săptămâni după limita legală de 30 zile de când a primit sesizarea noastră, a investitorilor, ASF a trimis o adresă tuturor administratorilor de fonduri din România.

Dacă aş afirma că acest document pare să fie preluat de la o instituţie de ţară bananieră, aş jigni multe entităţi respectabile din ţări precum El Salvador sau Guatemala. Spun numai că prin această adresă şefii ASF şi-au crescut semnificativ nivelul de ridicol, incompetenţă şi impostură cu care ne-au obişnuit deja.

Astfel, prin adresa nr. 17418, ASF îi atenţionează pe toţi administratorii de fonduri din România să respecte, printre altele, legea 74/2015 şi regulamentul Uniunii Europene 231/2013. Citez din începutul adresei:

"1. Având în vedere că:

> prevederile art. 22 alin. (1) lit. i şi ale art 47 din Legea nr. 74/2015, ale art. 106 alin. (1) şi (2) din Regulamentul UE nr. 231/2013 şi ale art. 26 alin.(7) din Regulamentul nr. 10/2015"

şi din ultimul punct:

"4. În ceea ce priveşte politica conflictelor de interese implementată la nivelul SAI/AFIA, respectiv modul de identificare a circumstanţelor care constituie conflict de interese sau ar putea conduce la un conflict de interese, precum şi măsurile ce trebuie adoptate în vederea administrării aces­tor conflicte ...."

Amintesc că ASF a primit mai multe sesizări din partea investitorilor la SIF-uri, inclusiv de la AISIF, despre faptul că în piaţa de capital românească, unde ASF este reglementator, legea 74/2015 nu se respectă de ani de zile. Aşadar, esenţa adresei ASF îşi are originea în adresele primite de la acţionarii prejudiciaţi ai SIF-urilor.

Aceştia au solicitat ASF în nenumărate rânduri să constate existenţa unor conflicte de interese, îndeosebi la SIF Banat Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), care ar fi încălcat regulamentul UE 231/2013 şi legea 74/2015. Acestea nu permit, printre altele, crearea sau întreţinerea de conflicte de interese în cadrul unui Fond de Investiţii Alternative (FIA) - SIF-urile fiind FIA. ASF însă nu recunoaşte adevăratul motiv pentru care trimite această adresă pentru că s-ar incrimina singură pentru pasivitate şi nepăsare timp de ani de zile.

ASF, după ce a aşteptat peste o lună şi jumătate de când a primit sesizarea investitorilor prejudiciaţi la SIF-uri, a produs o adresă ridicolă pe care a trimis-o şi la Franklin Templeton, Raiffeisen Asset Management, Erste Asset Management etc., administratori de fonduri care n-au nicio legătură cu SIF-urile. Mai exact, ASF nu pare să fi luat niciun fel de măsură împotriva încălcării legii 74/2015, dar trimte o adresă. Mă întreb de ce supraveghetorul şi reglementatorul pieţei de capital trimite ACUM un document unor entităţi în piaţă despre respectarea unei legi vechi de şase ani? De ce ASF nu şi-a făcut datoria de supraveghere, să vadă cine încalcă legea, să-i sancţioneze şi să impună legalitatea?

În realitate, ASF are obligaţia ca în calitate de supraveghetor să se informeze ce se petrece în piaţă. ASF are acces la documentele administratorilor fondurilor la care a trimis această adresă, deci ştie cine cu cine are conflicte de interese prin simpla urmărire a traseului banilor care pleacă de la SIF-uri.

ASF de asemenea ştia ce se petrecea la City Insurance cu mult înainte să dea faliment. Din păcate însă, nu prea vedem înfăptuirea actului de supraveghere din partea ASF şi cetăţenii ajung să plătească această lipsă de supraveghere.

Funcţionarii ASF ştiu exact care sunt administratorii de fonduri care în mod intenţionat, continuu şi premeditat, au încălcat legea 74/2015 pe care ASF acum, la sfârşitul lui 2021, o aminteşte în această adresă ridicolă.

Când tocmai investitorii indică cu subiect şi predicat cine şi ce lege încalcă, iar ASF, după ce stă peste o lună şi jumătate, trimite o adresă tuturor administratorilor de fonduri, nu mai putem vorbi de un act de SUPRAVEGHERE a pieţei. Oare să trimiţi adrese în care să anunţi că abia acum te-ai prins că ar exista nişte legi, vechi de şase ani, înseamnă că faci supraveghere? Dacă ASF se ocupă doar cu trimis e-mail-uri şi scrisori de atenţionare, cine se ocupă de obligaţia legală asumată de ASF, adică de supravegherea pieţei de capital?

Dacă astăzi apare o lege în Monitorul Oficial şi un cetăţean obişnuit al României o încalcă, mâine este pasibil de închisoare. Dar în 2021, ASF trimite adrese către administratorii de fonduri din România să le aducă la cunoştinţă despre existenţa unei legi adoptate acum şase ani. Oare ASF este un monitor oficial stricat, cu întârziere de ŞASE ANI? Sau, de fapt, ASF urmăreşte să-şi acopere incompetenţa sau chiar complicitatea?

Însă cea mai importantă întrebare este următoarea: cine trebuie să suporte prejudiciile de zeci de milioane de lei care s-au plătit anual către diverşi administratori de fonduri care au încălcat cu bună ştiinţă legea 74/2015 şi regulamentul UE 231/2013 în privinţa conflictelor de interese? Doar acţionarii?

Dar indiferent cine ştie sau nu care sunt legile, nerespectarea acestora a produs prejudicii uriaşe cetăţenilor în timp ce a îmbogăţit nişte administratori de fonduri aparent nesupravegheaţi de ASF. Sper că lucrurile nu vor rămâne aşa! ASF nu poate să pretindă că legi aflate în vigoare din 2015, sau chiar mai vechi, abia devin aplicabile din 2022. Necunoaşterea legii nu este o scuză, dimpotrivă!

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. In ASF chiar nu mai exista rusine. Nici simtul ridicolului. Nu a rămas decât putreziciune morala și analfabetism profesional . Adăugați lăcomie și dușmănie pe oricine știe sau spune adevarul.

    1. În ASF departamentul condus de Sava și Stefanoiu a fost responsabil de asigurarea respectării legii 74/2015 și Regulamentului UE 231/2013. Stați liniștiți, exista continuitate.

      Cei de la ASF nu sunt prosti ci doar hoti. Pozeaza in postura de prosti pentru a se disculpa oarecum si pentru a ne lasa sa intelegem ca nu hotia lor (in cardasie cu mafiotii de la conducerea SIF1) este motivul situatiei actuale de la SIF-uri ci doar, eventual, analfabetsmul lor profesional (pentru ca prostia este mai tolerabila decat hotia si se pedepseste cu mai putina asprime). La cat de multe s-au scris si s-au prezentat cu dovezi concrete pe acest site, nici daca ai fi tatal prostilor si al analfabetilor, nu ai cum sa nu intelegi ce se petrece acolo, la cele 3 sifuri pradate.

      Marea problema nu este faptul ca exista niste infractori la ASF (nu ar fi primii si nici ultimii din institutiile democratice de la noi si chiar si de la altii) ci faptul ca sistemul ii tolereaza de prea mult timp si ca justitia nu reactioneaza defel. Asta e marea problema - ca institutiile statului de drept nu isi fac treaba, desi angajatii lor sunt platiti regeste din banii nostri, ai tuturor. Inexistenta reactiei din partea acestor institutii nu face decat sa incurajeze perpetuarea si chiar extinderea acestor practici de tip infractional. Institutiile noastre sunt eficiente doar in cazul infractorilor marunti care fura o ceapa din piata, dar sunt total oarbe atunci cand sunt delapidate, prin diverse scheme, miliarde de lei.

      Ar trebui sa ne intrebam si sa intrebam toti, ce fac aceste institutii? ASF-ul este doar una dintre ele. Dar ASF-ul ASF-ului ce face? Absolut nimic, pentru ca toate sunt politizate si uite asa ajungem la sursa mizeriei! 

    Da, domnul Marius Pop știe bine care e treaba cu conflictul de interese. Poate mărturisește direct dumnealui dacă se află sau nu în conflict de interese cu SIF Muntenia (dacă nu, îi pot împrospăta eu memoria).

    În altă ordine de idei: sunteți (AISIF) complet lipsiți de respect referitor la ASF, iar presiunea/manipularea pe care încercați să o faceți este evidenta și penibilă. Aștept cu interes finalizarea primelor plângeri penale, civile, de discriminare, whatever, pe care le-ati făcut. După care, aștept cu și mai mare interes sa vad cum înțeleg reclamații nevinovați (daca va fi cazul, normal) să pedepsească abuzul de drept și de buna credință pe care îl tot comiteti. Sănătate!

    1. Domnule, sau doamna, poate nu stapanesti semnificația cuvintelor. Marius Pop daca este acționar SIF Muntenia înseamnă dupa tine că este în conflict de interese cu SIF Muntenia? Asta nu se cheamă "conflict" de interese. Se cheamă interes real, transparent și legitim. Dar eu cred că intelegi FOARTE bine că Marius Pop nu este în niciun fel de CONFLICT de interese cu SIF Muntenia ci este parte intetesata în SIF Muntenia. Dar tu, anonim așa cum esti aici, destul de sigur esti în conflict de interese cu SIF Muntenia, tu fiind parte interesata în căpusarea SIF Muntenia.

      Vai de capul dumitale! Interes legitim, ca acționar, așa cum dl. Pop este, este una, și este perfect in dreptul său, oriunde in lumea asta sa ceara aplicarea legilor.

      Conflict de interese, acolo unde bani sifului se duc la fonduri care votează tot cum vor administratorii, este alta, și e ilegal oriunde in lume, inclusiv la noi. 

      Dar capusarii SIF-urilor nu cred că au multa minte, altfel făceau ceva cinstit in viața. 

      Domnule Alex, băeții nu vă includ, observ, în discuțiile lor. Conflict de interese ar putea fi, de exemplu, când tu vrei să administrezi (o parte din) banii SIF4, pe care îl ofertezi să subscrie la fondul tău, esti refuzat, după care începi să ataci, din poziția de ONG-ist (mizerabilă alegere de utilizare a conceptului, apropos), fix acele fonduri cu care tu ai fost competitor în ofertare. Oricât de fan ești tu, Alex, trebuie să recunoști că domnul Pop nu e cinstit în speța asta. Este chiar concurent neloial, pentru că interesul lui nu e nici transparent, nici legitim (domnul menționat poate nega/confirma, după caz).

      Care capusare a SIF Muntenia? Aia despre care tot vorbește AISIF? Scuze, dar eu trăiesc intr-un stat de drept și am încredere în legi, nu în Sosoaca. Imediat ce văd o decizie a unei autorități în sensul ăsta, sunt primul care încep să strig "infractorii". Până atunci însă, văd doar un scandal steril și nelegitim, care reprezinta interesele unui anumit investitor și care încearcă efectiv sa decredibilizeze ASF, în dauna întregului sector financiar. Și nu înțeleg, sincer îți spun, de ce aleg toți sa-i ignore pe oamenii ăștia, în loc să-și apere imaginea, munca și reputația. Să facă ASF ce e legal și corect nu înseamnă să dea acele decizii pe care le urmărește AISIF, ci sa acționeze conform regulamentelor. Sa încerci sa pedepsești/constrângi ASF că nu emite hârtiile pe care tu le vrei, abia asta este ilegal.  

      Din calitate de anonim ai lansat o calomnie goală la adresa lui Marius Pop. Sper că qceasta calomnie va fi eliminată. Marius Pop n-a avut niciodată niciun fel de fond mincinosule/mincinoaso!

      Păi asta e problema. Ca ASF hârtii ilegale și se preda atunci când problema e deja ireparabile. Vezi cazul fni, patriciu, Harinvest, city, najib, etc. ASF ascunde hotii si hotiiile cu hârtii ticluite anume, pe baza de convenții nescrise, dar vizibile pentu toata lumea. Pentru toate neregulile ar trebui să plătească din buzunar. Păcăleală ca la City unde sa mai vazut? Nicăieri nu e posibil sa dai verde pe o hartie falsa . Ar trebui imputati toți banii aia pe care ii plătește fondul de garantare și noi toți pentru ca niște funcționari frați cu hotii nu și-au făcut treaba. Problema sifelor și mai ales sif1 e clara. Najib a furat, a fost condamnat, ASF bune vazut nici atunci, nu vede nici ca fura in continuare. Hârtiile emise sunt ilegale și neavenite. Contin niște idei și interpretări fără nicio legătură cu realitatea. Anume că s-a format o grupare criminală pe piata de capital care merge la distrugere.

      Incredibil, cum se pricep unii sa pervertească realitatea. Tocmai, că pe cooperatistii sifonari numai Sosoaca ii mai poate salva. In Uniunea Europeană sunt mâncați că nu se accepta asemenea golanii. Timpul le rezolva pe toate. Și timpul e de partea dreptății. Încetul cu încetul va deveni și Romania o tara cu respect pentru litera și spiritul legii.

      Vă rog frumos să aduceți dovezi și să detaliați cât se poate de clar conflictul de interese despre care vorbiți. Eu sunt acționar al SIF 4, nu sunt în conflict de interese cu SIF Muntenia.

      Pai de ce ștergeți un comentariu civilizat, pe tema articolului? Vorbim de conflict de interese, da? Am semnalat un conflict de interese în care Florian Munteanu, președinte AISIF, se afla în raport cu SIF4/SAI. De ce cenzurați părtinitor, doar pentru că se demasca un mincinos din AISIF?

      Florian Munteanu nu este subiectul articolului, n-a fost niciodată la conducerea SIF4. Nu mai scrie calomnii și minciuni!

    Daca DIICOT nu vede nimic, DNA nu vede nimic, ASF de unde sa vada? Ce, Marcu e mai prost să vadă ceva, daca procurorii nu vad?

    ...

    Se discuta mult aici, păreri, argumente, probe, soluții...Acțiunea Sif5 e praf și pulbere, la fel și acționarii.

    1. Nu din cauza inacțiunii ASF care a lăsat acționarii SIF5 prada găștii Najib-Drăgoi?

      Idem si actiunea Sif1...In curand ar trebui mutata de pe piata principala din cauza lichiditatii...

    daca vreti sa dati putere de cumparare detinatorilor de active trebuie sa o furati simultan din piata celor care nu detin active (CPI).

    "nu exista a manca gratis" 

    s e m n a t c o m e n t u ri c r e t i n e 

    Intreb, si eu, ca un nestiutor: chiar nu exista nici o cale legala de tragere la raspundere a ASF ? AISIF, ca organizatie reprezentativa pentru actionarii SIF-urilor are capacitatea si oportunitatea de a face asa ceva, altminteri, ramanem doar cu lamentari si fel de fel de comentarii.

    1. Plangere penala la DNA pe abuz in serviciu. Este autoritate de supraveghere, stie care este legea, nu o aplica, iar foloasele le trag grupurile infractionale. Asta este.

      Asa ar trebui sa faca cei care simt ca este un abuz din partea ASF. Iar ulterior vor vedea ca uneori prostia se pedepseste si penal. Mai exact art. 259 din codul penal zice ca: "Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către o anume persoană, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani."

      Poate ar fi cazul sa mai studiati putin inainte sa actionati.

      Vrei să-i intimidezi pe cei păgubiți, să nu facă nimic? Nu cred că îți iese, micuțule căpușar!

      Si la invinuirea corecta cati ani se dau?

      Fugi de aici, pacalici!

    Conflictul de interese si abuzul de piata sunt la lumina zilei, investitorii pagubiti reclama, ASF are in brate o basculanta de carbuni aprinsi si in prostia lor s-au gandit ca daca, se prefac ca fac ceva prin expedierea unei circulare inepte, s-au scos, nu mai intra la favorizare. Se mai gandesc ei ca sunt pe cai mari, ca sunt sustinuti politic, ca nu li se intampla nimic, ca totul este negociabil... si alte prostii din astea. Basescu a fost cel mai puternic om din Romania si in cele din urma nu a contat, fratele, fiica au raspuns in fata legii. Se face justitie cu intarziere in România, dar se face. Asa ca luati-va avocati de penal si studiati chestiunea din perspectiva asta. Sa nu va asteptati ca daca scrieti reclamatii bine intemeiate o sa convingeti cloaca corupta din ASF sa respecte legea.

    1. Oamenii ăștia fac averi incredibile... își dau niște salarii ce nu există nici la BNR, nici la companii private legitime în România. Normal că își asumă și ceva pușcărie.

      Cititorii noștri sunt mai deștepți decât cititorii voștri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7170
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3244
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9713
Gram de aur (XAU)Gram de aur397.9899

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb