DIN SEPTEMBRIE Prostituţia şi vânzarea de droguri, incluse în PIB

P.B.
Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 6 iunie 2014

INS estimează contribuţia prostituţiei şi drogurilor la sub 1% din PIB

Valoarea adăugată obţinută din activităţi ilegale, precum consumul de droguri, contrabanda şi prostituţia, precum şi cheltuielile cu înarmarea şi cele pentru cercetare, vor fi incluse în calculul Produsului Intern Brut (PIB), din luna septembrie, atât în ţara noastră, cât şi în celelalte state europene, conform standardului ESA 2010, după cum au anunţat, ieri, reprezentanţii INS.

Potrivit lui Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, în prezent, o parte din PIB este reprezentată de încasările din "economia neobservată". Domnia sa ne-a explicat: "Acum, circa 20-23% din PIB reprezintă aşa zisa «economie neobservată». Spre exemplu, sunt companii care angajează forţă de muncă la negru. Chiar dacă acestea nu plătesc impozite la stat, produc o valoare în PIB. Activităţile de genul contrabandei cu alcool şi tutun, vânzare de droguri, prostituţie, nu sunt prezente în calculul PIB, în acest moment. Faptul că, din septembrie, astfel de practici vor fi considerate parte a Produsului Intern Brut nu înseamnă că vor fi şi acceptate.

Însă, dacă nu sunt acceptate nu înseamnă că nu există. Sunt forme de estimare a valorii adăugate obţinute din practicarea acestui gen de activităţi, care au, însă, un anumit grad de incertitudine. Efectiv, se aproximează".

Institutul Naţional de Statistică estimează contribuţia economiei ilegale, respectiv prostituţia, drogurile, contrabanda cu alcool şi tutun, la cel mult 0,2% din PIB.

Adriana Ciuchea, directorul general al Direcţiei Conturi Naţionale din cadrul INS, a declarat: "În acest moment, avem incluse în calculul PIB estimări privind economia neobservată - economia legală, dar care se desfăşoară în condiţii ilegale. De exemplu, în cadrul unui salon de masaj care s-a înfiinţat legal se pot practica fapte ilegale. Acest tip de practici ilegale au reprezentat, în ultimii ani, aproximativ 22-23% din PIB. Anul trecut, am încheiat un proiect cu fonduri europene în care am făcut, în premieră, estimări privind prostituţia, consumul de droguri şi contrabanda cu alcool şi tutun. Din estimările noastre, această economie ilegală nu are un impact mai mare de 0,2% din PIB".

Doamna Ciuchea susţine că aceste estimări vor fi mai rafinate cu timpul şi apreciază că există limitări în ceea ce priveşte estimarea valorii adăugate brute privind consumul şi traficul de droguri către alte state europene, dar şi în cazul exporturilor de servicii de prostituţie.

INS estimează, pentru 2012, o valoare de aproximativ 1,2 miliarde lei (272 milioane euro) a prostituţiei, traficului cu droguri şi contrabanda cu alcool şi tutun, reprezentând 0,2% din PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb