Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a reînnoit distincţia de spaţiu european protejat acordată în anul 2000 Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei. Această distincţie, care ia forma Diplomei Europene a Zonelor Protejate, este una din cele mai prestigioase din Europa, atât datorită criteriilor ştiinţifice care trebuie respectate, cât şi mecanismului de monitorizare continuă a respectării acestora.
Diploma a fost acordată iniţial în anul 2000 Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării deoarece, prin zonele sale umede care adăpostesc o floră şi o faună extrem de diversă, în special specii de peşti, ea are o valoare biologică, peisagistică şi culturală deosebită pentru Europa. Cu ocazia reînnoirii distincţiei, Consiliul Europei a formulat mai multe recomandări, printre care şi necesitatea monitorizării lucrărilor la canalul Bâstroe din perspectiva efectelor transfrontaliere dăunătoare. Consiliul Europei confirmă astfel, încă o dată, că proiectul ucrainean de construire a unui canal de navigaţie de mare adâncime în Delta Dunării este dăunător pentru ecosistemul acesteia.
În România, Comitetul de Miniştri a acordat Diploma Europeană a Zonelor Protejate Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (2000), Parcurilor Naţionale Retezat (2008) şi Piatra Craiului (2006).