DNA a început urmărirea penală împotriva şefului Poştei Române în dosarul cu Chiuariu şi Nagy

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 5 februarie 2008

DNA a început urmărirea penală împotriva şefului Poştei Române în dosarul cu Chiuariu şi Nagy

Directorul general al Poştei Române, Dan Mihai Toader, s-a prezentat ieri la DNA, iar la ieşire a declarat presei că procurorii l-au chemat pentru a-i comunica faptul că împotriva sa s-a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu în dosarul în care sunt cercetaţi şi foştii miniştri Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy. Potrivit lui Toader, în acelaşi dosar s-ar fi început urmărirea penală şi împotriva unui judecător care se numeşte Cuzuc şi a doi directori din cadrul companiei Poşta Română.

Dan Mihai Toader a declarat: "Din punctul meu de vedere totul mi se pare o mascaradă în acest dosar. Deşi sunt învinuit de abuz în serviciu nu mi s-a comunicat, în mod concret, în ce constă acuzaţia. Noi le-am dat tot concursul procurorilor în sensul că le-am pus la dispoziţie toate documentele, inclusiv cele de la SRI şi SIE, în care se arăta că licitaţia de atunci s-a desfăşurat în regulă. În ceea ce mă priveşte, pentru toate actele pe care le-am semnat am avut aprobarea Consiliului de Administraţie".

Dosarul "Poşta Română" îi vizează pe fostul ministru liberal al justiţiei, Tudor Chiuariu, şi pe fostul ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, Nagy Zsolt (UDMR), între decembrie 2004 şi iunie 2007. Chiuariu a demisionat din funcţie la 10 decembrie 2007, după ce preşedintele a făcut un apel la premier, cerându-i să facă un "act politic inteligent" şi să îl remanieze pe ministru, a cărui suspendare, odată cu începerea urmăririi penale, ar echivala cu "un faliment al justiţiei".

La 18 septembrie 2007, DNA a cerut aviz de la Cotroceni pentru începerea urmăririi penale faţă de cei doi demnitari, ambii pentru abuz în serviciu contra intereselor publice având ca urmare obţinerea unui avantaj patrimonial pentru altul, în dosarul nr. 240/P/2007. DNA a anunţat la 10 septembrie 2007 că are în lucru un dosar privind "Poşta Română" şi că face verificări cu privire la HG 377/2007, avizată de ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu. DNA preciza că cercetările presupun şi verificarea împrejurărilor emiterii HG 377/2007, respectiv a notelor de fundamentare emise de către Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi Ministerul Justiţiei.

Potrivit DNA, în cadrul dosarului penal 218/P/2006, înregistrat în luna septembrie 2006, procurorii efectuează acte premergătoare cu privire la legalitatea unor achiziţii publice realizate de Compania Naţională Poşta Română, la legalitatea unor asocieri ale acestei instituţii sau ale angajaţilor săi, în diferite societăţi comerciale, şi cu privire la posibila fraudare a patrimoniului public şi privat al statului, ca urmare a acestor activităţi.

Compania Naţională Poşta Română (CNPR) a anunţat pe 19 noiembrie că îl dă în judecată pe fostul preşedinte al Partidului Iniţiativa Naţională, Cozmin Guşă, în urma unor afirmaţii la adresa companiei care ar fi cauzat acesteia grave prejudicii. "Cozmin Guşă în spiritul dreptăţii, porneşte o investigaţie şi sesizează lucruri care n-au nicio legătură cu realitatea, lucruri pe care apoi începe să le valorifice. Dumnealui spune că terenuri din domeniul public sunt date unor firme fără licitaţie şi subevaluate. Acestea sunt acuze foarte grave. Valoarea clădirii era cu minus privind costurile de demolare şi nu cum a zis Cozmin Guşă, că era subevaluată. Ca dovadă, există raportul de evaluare", a declarat direc­torul CNPR, Mihai Toader.

Reprezentanţii companiei au mai spus că CNPR a avut în proprietate Palatul Poştelor din Calea Victoriei 112, imobil care nu a mai fost retrocedat, iar guvernanţii au făcut un act corect în 1996, când, printr-o hotărâre de guvern au dat în administrare Poştei, imobilul, pentru că la acea vreme compania opera ca regie autonomă. În 1998, toate proprietăţile au trecut în administrarea Poştei Române, inclusiv această proprietate.

"Niciodată CNPR nu a avut sub administrare bunuri din domeniul public şi aici mă refer la titlurile de proprietate. În 1998, 1999 şi chiar 2001, acest bun era în cadrul companiei private Poşta Română. În 2005, conducerea executivă a continuat un demers ce a început din 2001, când s-a decis că alături de alte bunuri, clădirea va face obiectul unei valorificări. Astfel, în 2004, pe baza unei hotărâri AGA s-a organizat o licitaţie", a spus Toader. El a adăugat că pentru a avea certitudinea că această licitaţie va fi mai mult decât corectă, s-a adresat lui Radu Timofe de la SRI şi lui Gheorghe Fulga. În plus, clădirea din Calea Victoriei 133 - 135 reprezenta un risc enorm în cazul unui cutremur", a mai spus Toader.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb