DNA CERE URMĂRIREA PENALĂ A MINISTRULUI DE INTERNE Petre Tobă a demisionat

Gabriel Tănase
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 1 septembrie 2016

Petre Tobă

Petre Tobă

Actualizare 21:25 Petre Tobă: "Am fost permanent atacat încă din primele zile ale mandatului, din considerente politice"

Ministrul demisionar al Afacerilor Interne, Petre Tobă, a afirmat astăzi că a fost atacat permanent încă din primele zile ale mandatului, dar nu pentru ceea ce a făcut în plan profesional, ci din considerente de natură politică.

"Am fost permanent atacat încă din primele zile ale mandatului, dar nu pentru ceea ce am făcut în plan profesional, pentru proiectele iniţiate sau activitatea mea ca ministru, ci din alte considerente, de natură politică. Subliniez că nu am făcut politică şi nu voi face nici în viitor, nu am urmărit ca funcţia de ministru să devină o trambulină pentru a accede în viaţa politică, ci voi fi dedicat muncii profesionale, voi fi permanent în slujba ţării şi a cetăţeanului, aşa cum o fac de peste 26 de ani", a scris Petre Tobă pe Facebook.

(G.F.)

----------

Actualizare 20:00 Prim-ministrul a acceptat demisia lui Petre Tobă

Prim-ministrul Dacian Cioloş a acceptat demisia lui Petre Tobă din funcţia de ministru al Afacerilor Interne.

Până luni 5 septembrie, premierul va înainta preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de înlocuire la conducerea Ministerului Afacerilor Interne, transmite Executivul prin intermediul unui comunicat de presă.

(G.F.)

--------

Actualizare 19:54 Petre Tobă: "Am decis să îmi prezint demisia din funcţia de ministru al Afacerilor Interne"

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a anunţat astăzi, într-o declaraţie trimisă redacţiei, că a decis să îşi prezinte demisia din funcţie pentru a evita implicarea MAI într-un scandal public în prag de alegeri.

Petre Tobă a declarat: "Am decis să-mi prezint demisia Primului ministru pentru a evita implicarea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) într-un scandal public în prag de alegeri. Resping cu tărie acuzaţiile aduse şi sunt la dispoziţia organelor de anchetă pentru clarificarea oricărei situaţii. Menţionez că toate faptele prezentate sunt anterioare mandatului meu, iar procurorul de caz a avut acces la toate documentele necesare instrumentării cauzei, inclusiv la cele clasificate «secret de stat»".

(S.A.)

---------

Actualizare 19:45

Petre Tobă a demisionat din funcţia de ministru de Interne. "Am decis să îmi dau demisia. Resping cu tărie acuzaţiile aduse", a spus el, potrivit Digi 24.

(G.F.)

----------

Actualizare 19:00 Dacian Cioloş: "Cel mai bine pentru Guvern e ca Petre Tobă să plece"

Premierul Dacian Cioloş a declarat astăzi că cel mai bine pentru Guvern este ca Petre Tobă să demisioneze, transmite Digi 24.

"Un lucru e clar, indiferent despre cine ar fi vorba în Guvern, cineva care are semnătura mea pentru a fi numit, trebuie sau să îşi dea demisia sau să îi cer eu demisia, indiferent despre cine e vorba. Nu înseamnă că e vinovat, justiţia va decide, dar e vorba de moralitate. În aceste condiţii, cel mai bine pentru el şi Guvern e ca Tobă să plece", a declarat premierul.

El a precizat că o să discute cu Petre Tobă pentru a vedea ce hotărăşte ministrul Afacerilor Interne.

"O să aveţi informaţii astăzi din partea Guvernului legat de acest lucru", a subliniat Cioloş.

El a spus că nu ştie exact despre ce este vorba în cazul dosarului în care este vizat Petre Tobă, însă a subliniat că justiţia va decide.

"Nu comentez, pentru că nu ştiu exact despre ce e vorba. (...) Asta nu înseamnă că respectiva persoană este vinovată. Justiţia va decide, dar e vorba în primul rând de moralitate şi integritate", a mai afirmat Cioloş.

(G.F.)

--------

Procurorii DNA au cerut astăzi urmărirea penală a ministrului de interne, Petre Tobă, acesta fiind acuzat de favorizarea infractorului, în dosarul privind fapte de corupţie la DIPI, transmit televiziunile de ştiri.

DNA arată, într-un comunicat de presă: "În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Preşedintelui României, pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a unui membru al Guvernului, respectiv Tobă Petre, ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului, în perioada în care a deţinut funcţia ministerială".

Petre Tobă, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, este acuzat de procurorii anticorupţie că "a refuzat declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente".

Solicitarea procurorilor viza câteva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a căror încălcare a fost reţinută în sarcina funcţionarilor acuzaţi penal în legătură cu gestionarea fondurilor operative.

DNA precizează: "Concret, în prezenta cauză, s-a constatat că ministrul Afacerilor Interne Tobă Petre a refuzat, în mod discreţionar, declanşarea procedurii de declasificare a unor normative a căror încălcare vizează conţinutul constitutiv al infracţiunilor de abuz în serviciu şi deturnare de fonduri, adică într-o situaţie în care este exclusă protecţia informaţiilor clasificate, conform art. 3 din Legea nr. 182/2002, privind protecţia informaţiilor clasificate, întrucât ar conduce la ignorarea art. 10 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (dreptul la un proces echitabil care include dreptul de informare asupra acuzaţiei penale). Totodată, necesitatea declasificării normativelor anterior menţionate are la bază şi prevederile art. 137 din Constituţia României, potrivit cărora gestionarea şi controlul fondurilor instituţiilor publice trebuie reglementate prin normative neclasificate, respectiv prin legi".

Procurorii mai susţin că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la "aruncarea în derizoriu" a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale.

DNA spune că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanţă pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, plase de tir, mingii de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai D.I.P.I.).

Procurorii subliniază că, în situaţii absolut similare (deturnarea fondurilor pentru protecţia martorilor şi, respectiv, deturnarea fondurilor operative), ministrul Tobă a procedat complet diferit: a declasificat normativele M.A.I. în dosarul nr. 596/P/2015, dar a refuzat solicitarea procurorilor în dosarul nr. 20/P/2016. "Astfel, ministrul Tobă Petre a dat curs, în luna ianuarie 2016, solicitării Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a declasificat normele privind administrarea şi controlul fondurilor pentru protecţia martorilor, gestionate de o structură a Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor (O.N.P.M.), o parte dintre norme fiind absolut identice cu cele referitoare la administrarea fondurilor operative, fondurile gestionate de O.N.P.M. fiind o categorie specială de fonduri operative. Dosarul respectiv nr. 596/P/2015 a fost trimis spre judecare", se mai arată în comunicat.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi şase foşti şefi ai DIPI şi alţi 18 angajaţi.

Cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii DNA, precum şi un număr de 9 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu-i bine sa fi "Toba de carte....." 

    1. Tobele de carte APUD sunt urmărite de instituția cu APUD în frunte. Prea multă carte face imposibilă până și lecturarea titlurilor și autorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb