DNA: Flori Dinu, urmărită penal pentru complicitate la evaziune fiscală

Laura Boico
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 2 iunie 2016

Flori Dinu (Sursa foto: Captură Youtube)

Flori Dinu (Sursa foto: Captură Youtube)

Uliana Ochinciuc, soţia lui Dan Condrea, anchetată pentru spălare de bani

-----

Actualizare 14:55

Procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de SC Hexi Pharma CO SRL pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, şi faţă de Flori Dinu, director general al firmei, pentru complicitate la evaziune fiscală, potrivit unui comunicat al DNA.

În acelaşi dosar, este anchetată şi Uliana Ochinciuc, soţia lui Dan Condrea, sub control judiciar, pentru spălare de bani.

DNA susţine că, în perioada 2008 - 2016, Hexi Pharma a evidenţiat în actele contabile operaţiuni fictive de intermediere a achiziţiilor de bunuri, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi diminuării obligaţiilor de plată către bugetul de stat cu o sumă estimată în această etapă a cercetărilor la aproximativ 8 milioane lei.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile, imobile şi conturilor bancare dobândite prin infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani, bunuri supuse confiscării speciale indiferent de identitatea proprietarului actual, după cum urmează: 23 de imobile situate în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, 32 de autoturisme, utilaje, echipamente şi instalaţii destinate procesului de producţie şi conturi bancare deschise în România, Cipru, Elveţia şi Germania de către persoanele care au participat la săvârşirea infracţiunilor sau care au obţinut beneficii în urma acestora.

Procurorii DNA susţin că, în perioada 29 aprilie - 13 mai, după ce au fost relatate în presă aspecte privind faptele săvârşite de reprezentanţii Hexi Pharma, Dan Condrea a transferat sume din conturile personale în cele ale Ulianei Ochinciuc - 229.024 euro şi fratelui acesteia - 320.000 euro, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite.

În dosar, procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale şi faţă de:

- Radu Ochinciuc, pus sub control judiciar, pentru spălare de bani;

- CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions LTD şi Hatom Limited LTD, ambele din Cipru, pentru complicitate la evaziune fiscală şi spălare a banilor;

- Miron Panaitescu, administrator la mai multe societăţi comerciale, pentru spălare de bani, aflat în prezent în penitenciar.

În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: "În perioada 2008 - 2016, societatea S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a evidenţiat în actele contabile operaţiuni fictive de intermediere a achiziţiilor de bunuri, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi diminuării obligaţiilor de plată către bugetul de stat cu o sumă estimată în această etapă a cercetărilor la 7.816.485 lei (echivalentul a 1.737.417 euro). Astfel, societatea înregistra achiziţii de la două societăţi din Cipru, având ca obiect substanţe active folosite în procesul de producţie a biocidelor. În realitate, achiziţiile erau realizate de către Hexi Pharma direct de la firmele producătoare din Germania, aşa cum rezultă din documentele obţinute din această ţară în cursul urmăririi penale. Comenzile erau realizate în România de către angajaţii Hexi Pharma, care se ocupau şi de realizarea plăţilor către producători, iar produsele erau livrate din Germania direct în România".

Prin operaţiunile menţionate, susţin procurorii, societatea a înregistrat cheltuieli în cuantum de peste 53,5 milioane lei, echivalentul a aproximativ 12 milioane euro, în condiţiile în care valoarea reală a bunurilor achiziţionate a fost de aproape 4,7 milioane lei, echivalentul a peste un milion euro.

Potrivit comunicatului, sumele obţinute din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală au fost transferate în conturile bancare deschise în Cipru şi în România de către CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions LTD şi Hatom Limited LTD.

Procurorii mai susţin că aceste sume au revenit în ţara noastră, fie în conturile bancare personale ale lui Dan Condrea şi ale tatălui acestuia (suma totală de aproape 1.240.000 euro), fie în conturile unei reţele formate din nouă societăţi controlate de Miron Panaitescu, în baza unor operaţiuni de consultanţă fictive prin care se urmărea să se ascundă originea infracţională a banilor - suma totală de peste 2.768.000 euro.

DNA precizează că plăţile se realizau prin internet banking sau cu ajutorul unui token, iar o parte din aceşti bani au fost retraşi în numerar şi au fost folosiţi pentru achiziţia de bunuri imobile atât de persoanele implicate în săvârşirea de infracţiuni, cât şi de apropiaţi ai acestora.

"Din probele administrate în cauză a mai rezultat că în perioada 29 aprilie - 13 mai, după ce au fost relatate în presă aspecte privind faptele săvârşite de către reprezentanţii Hexi Pharma, Dan Condrea a transferat o parte din aceste sume din conturile personale în conturile suspecţilor Uliana Ochinciuc (229.024 euro) şi Radu Ochinciuc (320.000 euro) în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite", se arată în comunicat.

(S.A.)

-------

Actualizare 13:57

Flori Dinu, directoarea Hexi Pharma, a plecat de la DNA. Ea a fost audiată de procurorii anticorupţie timp de aproximativ cinci ore.

Aceasta a fost pusă sub acuzare pentru complicitate la delapidare, potrivit avocatului său.

--------

Actualizare 10:17

Soţia lui Dan Condrea a ajuns la DNA în această dimineaţă pentru a fi audiată. Uliana Ochinciuc nu a făcut nicio declaraţie.

Aceasta este prima oară când actuala soţie a lui Condrea va fi audiată.

De asemenea, Miron Panaitescu, fost director Hexi Pharma, este audiat de procurori. El a fost adus din arest, fiind condamnat la 11 ani de închisoare pentru delapidare, transmite Digi24.ro.

Miron Panaitescu a fost condamnat pentru că a delapidat 100 de miliarde de lei de pe bursă. Jumătate din bani n-au fost găsiţi niciodată, potrivit tolo.ro. S-a întâmplat în 29 şi 30 iunie 1999, când, împreună cu alte două persoane, Miron Panaitescu "a folosit sistemul informatic al tranzacţiilor de valori".

Miron Panaitescu a fost condamnat definitiv în 2003 şi eliberat condiţionat în 2007. În urma unui accident soldat cu moartea unei persoane, este condamnat din nou, pentru ucidere din culpă, pedeapsă contopită cu timpul rămas neexecutat din prima sentinţă. A intrat din nou în închisoare în decembrie 2015.

Pe reţeaua de socializare LinkedIn, Miron Panaitescu figurează ca director al S.C. HEXI MED S.R.L, începând din octombrie 2010, potrivit aceleiaşi surse.

(L.B.)

----------

Flori Dinu, directoarea firmei Hexi Pharma, a fost chemată joi dimineaţa la DNA. Ea este deja cercetată, în arest la domiciliu, de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Acum sunt informaţii că firma Hexi Pharma ar fi vizată şi de un dosar de corupţie, potrivit Digi24.ro.

Flori Dinu este cercetată de Parchetul General pentru înşelăciune - 128 de capete de acuzare, şi participare improprie la zădărnicirea combaterii bolilor.

Existau însă indicii de mai mult timp indicii că la nivelul DNA se fac cercetări pentru corupţie ce ar viza în mod special acordarea contractelor de către spitale. Se pare că şi firma Hexi Pharma este şi ea implicată într-un fel sau altul, aşa că directoarea Hexi Pharma a fost citată la DNA, unde a venit în această dimineaţă însoţită de avocat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bursa nu a scris in trecut despre Miron Panaitescu?

    1. Ba da.

      Numai BURSA. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb