DNA: Fost şef al DSVSA Sibiu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Valentin Busuioc
Anticorupţie / 9 martie 2015

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Alba Iulia l-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Şerban Constantin Ţichindelean, fost director executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu, acuzat de abuz în serviciu şi conflict de interese.

În aceeaşi speţă, a fost trimisă în judecată, sub control judiciar, Mirela Cosmina Olteanu, fost consilier juridic în DSVSA Sibiu, bănuită de complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit comunicatului trimis astăzi redacţiei, în perioada 2011- 2013, Ţichindelean şi-ar fi exercitat defectuos atribuţiile de serviciu, prin emiterea unor dispoziţii nelegale, care au avut ca rezultat rezilierea unui contract de concesiune a Circumscripţiei Sanitar Veterinare Jina (ce fusese încheiat cu Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - ANSVSA) şi încheierea, în condiţii nelegale, a unui contract similar cu alt medic veterinar.

Pe 25 februarie 2013, Mirela Olteanu, ca să-l ajute pe Şerban Ţichindelean, ar fi avizat nelegal notificarea de reziliere a contractului iniţial de concesiune, în lipsa acordului ANSVSA.

În acelaşi context, pe 4 septembrie 2013, Olteanu, "cu intenţie indirectă", ca să-l ajute pe Ţichindelean, ar fi întocmit o adresă în numele DSVSA Sibiu, "de constituire ca parte civilă într-o procedură judiciară, prin crearea unei aparenţe de legalitate a actului administrativ, ştiind că sumele nu au fost stabilite de către compartimentele cu atribuţii în avizarea deconturilor, calculul fiind făcut în mod arbitrar prin efectuarea unor verificări nelegale".

"Prin aceste acţiuni, inculpatul a produs o vătămare a drepturilor şi intereselor legitime ale medicului veterinar, beneficiarul iniţial al contractului de concesiune, cauzându-i acestuia un prejudiciu de 176.194,85 lei, corelativ cu crearea unui folos pentru noul prestator de servicii sanitar veterinare, în cuantum de 67.192, 80 lei", menţionează DNA.

Pe 1 august 2011, în aceeaşi calitate, Şerban Ţichindelean ar fi încălcat dispoziţiile legale privind statutul funcţionarilor publici şi a celor în materia achiziţiilor publice de servicii, prin încheierea unui contract de prestări servicii (consultanţă juridică), prelungit până anul 2014, cu Mirela Olteanu, "producând astfel o pagubă instituţiei publice, corelativ cu folosul material în favoarea acesteia, constând în plata efectivă serviciilor în cuantum total de 141.768,00 lei".

În intervalul 2010 - septembrie 2014, Ţichindelean ar fi dispus utilizarea nelegală a unei autoutilitare frigorifice a DSVSA Sibiu în programul de autocontrol al agenţilor economici, "în folosul acestora şi corelativ", creând o pagubă ANSVSA în cuantum de 50.169,07 lei şi 2681,40 euro.

La data de 25 aprilie 2012, Şerban Ţichindelean, "prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu", ar fi dispus încheierea unui contract de închiriere între DSVSA Sibiu şi Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, "cu încălcarea dispoziţiilor legale, cauzând o pagubă în valoare de 1603,70 lei (chirie şi carburant) în dauna ANVSA, corelativ cu crearea unui folos patrimonial injust în favoarea Regiei Naţionale Pădurilor Romsilva", se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii acuză că autoturismul, obiect al contractului de închiriere, a fost utilizat numai în verificările acţiunilor sanitar-veterinare de pe raza Circumscripţiei Sanitar Veterinare Jina, cu toate că, în baza dispoziţiilor legale, autorităţilor şi instituţiilor publice le era interzisă achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme.

Totodată, între 2011 şi 2013, Şerban Ţichindelean, "deşi ocupa funcţia de director executiv al DSVSA Sibiu, a participat la luarea unor decizii prin care s-au obţinut în mod direct foloase patrimoniale de către SC Cherry SRL, societate cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani anterior numirii în funcţie, în care două persoane din familia sa deţin calitatea de asociaţi".

Nu în ultimul rând, în perioada 2012-2014, Ţichindelean, printr-o firmă, ar fi menţinut controlul real asupra acţiunilor din programul strategic naţional derulat în Circumscripţia Sanitar-Veterinară Răşinari. Astfel, societatea comercială respectivă, "controlată de inculpat şi o rudă a acestuia, a beneficiat în mod direct de decontarea acestor acţiuni din bugetul naţional alocat", acuză anchetatorii.

În cauză, DNA a pus sechestru asigurător asupra pe un imobil al lui Şerban Ţichindelean. Procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI Sibiu. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu, cu propunere de menţinere a măsurilor preventive şi asigurătorii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb