Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, a instituit, pentru acordarea de contracte sau finanţări ale contractelor în curs, regula "întoarcerii" către sine a unui comision de 10-15% din suma finanţată de la bugetul judeţului, se arată într-un referat al DNA, citat de Mediafax. Conform documentului, Uioreanu şi-a construit în jurul său un grup de interese în care a cooptat oameni de afaceri importanţi, reprezentanţi ai unor regii din subordinea CJ Cluj sau consilieri judeţeni, pentru a direcţiona resursele bugetare astfel încât fiecare din cei cooptaţi să aibă parte de profituri ilicite. "Practic, odată ce a ajuns la conducerea instituţiei publice, Uioreanu Horea Dorin a înţeles că orice alocare bugetară din partea CJ Cluj se poate constitui într-o sursă de venit ilicit, sens în care a profitat în interes personal fără nicio rezervă", se mai arată în referatul DNA.
Omul de afaceri Ioan Bene, proprietarul Napoca Construcţii SA, firma care a construit noua pistă a Aeroportului din Cluj, este, de asemenea, vizat în acest dosar. Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a primit o sumă de 5.000 de euro ca mită de la omul de afaceri Ioan Bene pentru un sondaj de opinie realizat înaintea alegerilor europarlamentare, omul de afaceri semnând un contract pentru plata unui studiu fictiv de piaţă imobiliară, susţin anchetatorii DNA. Potrivit propunerii de arestare preventivă a lui Horea Uioreanu, preşedintele CJ Cluj a comandat un sondaj de opinie, dar nu a avut bani să îl plătească. Conform anchetatorilor, din probaţiune reiese că în condiţiile în care Horea Uioreanu nu a dispus de suma de bani necesară pentru achitarea serviciilor comandate, acesta a solicitat ca plata să fie efectuată de omul de afaceri Ioan Bene, "plata reprezentând o formă de recompensare a sprijinului oferit de Uioreanu din poziţia sa de preşedinte al CJ Cluj".
Totodată, procurorii DNA susţin că o platformă de parcare pentru avioane de la aeroportul Cluj a fost executată de firma omului de afaceri Ioan Bene fără să fie organizată licitaţie, aceasta fiind terminată înaintea obţinerii autorizaţiei de construire de la CJ Cluj. Potrivit propunerii de arestare a lui Horea Uioreanu, construirea platformei de parcare aeronave Apron 4 s-a făcut "în lipsa oricăror forme legale şi transparente de evaluare şi acordare a unei astfel de lucrări finanţate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenţei şi transparenţei stabilite de legiuitor".
Horea Uioreanu şi oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean, reţinuţi de procurorii DNA pentru fapte de corupţie, au fost arestaţi preventiv, joi seară, de magistraţii Curţii de Apel Cluj. Potrivit DNA, Uioreanu este urmărit penal pentru cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv şapte acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator (două acte materiale) şi complicitate la spălare de bani. În acelaşi dosar este urmărit penal şi omul de afaceri Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, pentru două infracţiuni de dare de mită, ambele în formă continuată (10 acte materiale, respectiv două acte materiale)