Fondurile nerambursabile SAPARD disponibile în prezent pentru turismul rural (Măsura 3.4, submăsura "turism rural") sînt de 1,5 milioane de euro, suficiente doar pentru aproximativ 20 de proiecte, informează reprezentanţii Agenţiei SAPARD. Astfel, gradul de utilizare al fondurilor disponibile în cadrul acestei submăsuri este de 93% din totalul sumei alocate, numărul proiectelor contractate pînă în acest moment fiind de 255. Cu toate acestea, cei care doresc să investească în turis-mul rural mai au la dispoziţie şi altă posibilitate de obţinere a fondurilor europene. Prin submăsura "Alte tipuri de turism rural" din cadrul aceleaşi măsuri, sînt disponibile 30 milioane de euro. Autorităţile apreciază că în urma alocării acestor fonduri pot fi finanţate peste 350 de proiecte SAPARD. Astfel, turismul ecvestru, cinegetic, pis-cicol, montan, eco-turismul, dar şi cicloturismul sînt tipuri de activităţi pentru care potenţialii beneficiari pot obţine fonduri SAPARD prin submăsura "alte tipuri de turism rural".
În cadrul Măsurii 3.4 "Dezvoltarea şi diversificarea activităţilor economice care să genereze activităţi multiple şi venituri alternative", submăsura SAPARD "alte tipuri de turism rural" au fost contractate pînă în acest moment 14 proiecte a căror valoare totală a contribuţiei SAPARD este de aproape un milion de euro. Din valoarea totală eligibilă a proiectului, 50% reprezintă contribuţia beneficiarului, iar 50% contribuţia publică. Valoarea totală a investiţiei, care include cofinanţarea şi finanţarea SAPARD, trebuie să se încadreze între 5.000 şi 200.000 de euro. În Programul SAPARD, cofinanţarea publică reprezintă contribuţia Uniunii Europene, 75% şi a Guvernului României 25%.
Condiţia esenţială pentru obţinerea fondurilor nerambursabile SAPARD este demonstrarea viabilităţii economico-financiare a investiţiei. Cu alte cuvinte, beneficiarul va trebui să demonstreze că îşi poate plăti obligaţiile şi datoriile în mod regulat şi să genereze un profit net de minimum 5%.