Doar banii muncitorilor din străinătate mai limitează deficitul extern

Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 mai 2004

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat pe primul trimestru al acestui an un deficit de 269 milioane de euro, în creştere cu 80,5% faţă de cel consemnat în perioada similară a anului trecut. Toate capitolele contului curent s-au deteriorat pe primele trei luni, mai puţin transferurile, care au înregistrat un surplus de 425 milioane de euro, cu aproape o treime mai mare faţă de perioada ianuarie-martie 2003. Transferurile cuprind în cea mai mare parte veniturile trimise în ţară de muncitorii români care lucrează în străinătate. Sumele mai mari trimise de lucrătorii de peste hotare s-au reflectat şi în oferta de valută în creştere pe segmentul caselor de schimb.

La capitolul bunuri şi servicii, deficitul înregistrat în primul trimestru a fost de 600 milioane de euro, în creştere cu 50% faţă de perioada similară a anului trecut. Surplusul generat de servicii a scăzut cu 75%, la doar 4 milioane de euro. Aceasta pe fondul diminuării excedentului din transporturi cu 15% (la 34 de milioane de euro) şi al dublării minusului în activitatea de turism, ajuns la 15 milioane de euro.

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a afirmat recent că o comparaţie între deficitul de cont curent din primul trimestru şi cel din trimestrul I al anului trecut este "nefericită". Domnia sa a argumentat prin faptul că importurile din perioada ianuarie-martie a anului trecut au fost foarte reduse, "probabil şi dintr-o lipsă în statistică". Guvernatorul BNR a spus că decizia de reducere a ratei dobînzilor ar putea fi amînată de către banca centrală dacă datele statistice pe aprilie vor confirma adîncirea deficitului extern.

Datoria externă pe termen mediu şi lung a atins, la 31 martie 2004, nivelul de 15,8 miliarde de euro, înregistrînd o majorare cu 2,8% faţă de sfîrşitul anului trecut. Datoria externă publică şi public garantată avea la finele primului trimestru un sold de 9,9 miliarde de euro şi a reprezentat 63% din datoria pe termen mediu şi lung (faţă de 62,9% la 31 decembrie 2003). Datoria privată externă s-a situat, la 31 martie 2004, la 5,8 miliarde de euro, fiind cu 2,4% mai mare decît la sîrşitul anului trecut.

Serviciul datoriei externe (ratele scadente şi dobînzile aferente) pe primele trei luni ale acestui an a fost de 667 milioane de euro.

Rata serviciului datoriei externe (raportul între serviciul datoriei externe şi exportul cumulat de bunuri şi servicii) a scăzut în primul trimestru la 16,6%, faţă de 19,9% în anul 2003. Rata serviciului datoriei externe reprezintă capacitatea importurilor de a genera valută pentru plata ratelor şi a dobînzilor la datoria externă.

Gradul de acoperire a rezervelor (determinat ca raport între rezerva oficială a BNR la sfirşitul unei perioade şi importul mediu de bunuri şi servicii din perioada respectivă) a crescut de la 4 luni de import la 31 decembrie 2003, la 4,3 luni de import, la 31 martie 2004.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb