Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat pe primul trimestru al acestui an un deficit de 269 milioane de euro, în creştere cu 80,5% faţă de cel consemnat în perioada similară a anului trecut. Toate capitolele contului curent s-au deteriorat pe primele trei luni, mai puţin transferurile, care au înregistrat un surplus de 425 milioane de euro, cu aproape o treime mai mare faţă de perioada ianuarie-martie 2003. Transferurile cuprind în cea mai mare parte veniturile trimise în ţară de muncitorii români care lucrează în străinătate. Sumele mai mari trimise de lucrătorii de peste hotare s-au reflectat şi în oferta de valută în creştere pe segmentul caselor de schimb.
La capitolul bunuri şi servicii, deficitul înregistrat în primul trimestru a fost de 600 milioane de euro, în creştere cu 50% faţă de perioada similară a anului trecut. Surplusul generat de servicii a scăzut cu 75%, la doar 4 milioane de euro. Aceasta pe fondul diminuării excedentului din transporturi cu 15% (la 34 de milioane de euro) şi al dublării minusului în activitatea de turism, ajuns la 15 milioane de euro.
Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a afirmat recent că o comparaţie între deficitul de cont curent din primul trimestru şi cel din trimestrul I al anului trecut este "nefericită". Domnia sa a argumentat prin faptul că importurile din perioada ianuarie-martie a anului trecut au fost foarte reduse, "probabil şi dintr-o lipsă în statistică". Guvernatorul BNR a spus că decizia de reducere a ratei dobînzilor ar putea fi amînată de către banca centrală dacă datele statistice pe aprilie vor confirma adîncirea deficitului extern.
Datoria externă pe termen mediu şi lung a atins, la 31 martie 2004, nivelul de 15,8 miliarde de euro, înregistrînd o majorare cu 2,8% faţă de sfîrşitul anului trecut. Datoria externă publică şi public garantată avea la finele primului trimestru un sold de 9,9 miliarde de euro şi a reprezentat 63% din datoria pe termen mediu şi lung (faţă de 62,9% la 31 decembrie 2003). Datoria privată externă s-a situat, la 31 martie 2004, la 5,8 miliarde de euro, fiind cu 2,4% mai mare decît la sîrşitul anului trecut.
Serviciul datoriei externe (ratele scadente şi dobînzile aferente) pe primele trei luni ale acestui an a fost de 667 milioane de euro.
Rata serviciului datoriei externe (raportul între serviciul datoriei externe şi exportul cumulat de bunuri şi servicii) a scăzut în primul trimestru la 16,6%, faţă de 19,9% în anul 2003. Rata serviciului datoriei externe reprezintă capacitatea importurilor de a genera valută pentru plata ratelor şi a dobînzilor la datoria externă.
Gradul de acoperire a rezervelor (determinat ca raport între rezerva oficială a BNR la sfirşitul unei perioade şi importul mediu de bunuri şi servicii din perioada respectivă) a crescut de la 4 luni de import la 31 decembrie 2003, la 4,3 luni de import, la 31 martie 2004.