Dobânda rămâne neclintită?

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 mai 2008

Dobânda rămâne neclintită?

Consiliul de administraţie al BNR va analiza şi va aproba astăzi raportul trimestrial asupra inflaţiei. Analiştii au aşteptări diferite în ceea ce priveşte deciziile Băncii Centrale privind dobânda de politică monetară.

Nicolaie Alexandru, senior economist al ING, consideră că BNR va majora astăzi dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază (deşi ING susţine o creştere cu 50 de puncte de bază) ca să menţină condiţiile monetare reale la acelaşi nivel. Analistul ING apreciază că, în ultima perioadă, a avut loc o relaxare a condiţiilor monetare care nu este de dorit, în situaţia excesului actual de cerere şi a majorării ofertei preţurilor pe piaţa internaţională. O creştere a dobânzii de politică monetară ar putea duce, după părerea domnului Nicolaie Alexandru, la o apreciere a cursului de schimb. În condiţiile menţinerii constante a dobânzii, domnia sa apreciază un curs valutar, la sfârşitul anului 2008, de 3,55 lei pentru un euro. Nivelul inflaţiei va fi afectat de creşterea preţurilor la gaze şi electricitate, atingând un nivel maxim de 8,9% în luna iulie, consideră economistul ING.

Lucian Anghel, economist şef al BCR, crede că Banca Centrală va menţine dobânda cheie la acelaşi nivel, deoarece o majorare a acesteia va avea o eficienţă marginală redusă. Domnia sa consideră că dobânzile overnight şi cele interbancare pe termen de trei luni se află deja la un nivel de două cifre şi o majorare a dobânzii nu ar avea un efect vizibil. De asemenea, din cauza întârzierii specifice a transmisiei efectelor politicii monetare, eventuala modificare ar fi vizibilă într-o perioadă în care nivelul inflaţiei va fi mai redus decât în luna martie. Domnul Lucian Anghel mai menţionează că dobânzile la credite şi depozite sunt legate de dobânda de politică interbancară, iar BNR nu are nevoie să atragă depozite la un nivel al dobânzii mai ridicat.

Presupunerea că modificarea preţurilor administrate ar putea determina Banca Centrală să modifice rata dobânzii de politică monetară nu este viabilă în opinia economistului şef al BCR, deoarece aceasta se orientează pe termen lung şi, mai mult decât atât, nu se ştie când vor avea loc majorări la aceste preţuri şi nici cât de mult vor creşte. Nici cursul valutar nu reprezintă un motiv pentru creşterea dobânzii de intervenţie întrucât presiunea inflaţionistă este mai redusă decât în urmă cu două luni, din cauza vânzărilor de valută efectuate de companii pentru plata trimes­trială a impozitelor.

Măsurile luate de BNR au determinat, în luna martie, o încetinire a ritmului de creştere a creditării, în condiţiile în care comparaţia se realizează cu cea mai slabă perioadă a anului trecut.

În consecinţă, nivelul inflaţiei prognozat de domnul Lucian Anghel pentru luna aprilie este sub 8,5%, mai mică decât în luna martie, urmând ca în a doua perioadă a anului să aibă un trend descendent datorită producţiei agricole.

De aceeaşi părere este şi domnul Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din Româ­nia, care consideră că Banca Naţională va menţine constantă dobânda de referinţă, în cadrul şedinţei de astăzi.

Domnia sa opinează că inflaţia va atinge un nivel maxim în lunile iunie-iulie, ca urmare a efectului de "bază mică", întrucât în aceeaşi perioadă a anului trecut inflaţia a fost redusă.

Cursul valutar este estimat de domnul Cabat la nivelul de 3,6-3,7 lei pentru un euro pentru o lungă perioadă de timp, urmând să intervină o modificare în preajma alegerilor parlamentare.

Deputatul independent Daniel Ionescu apreciază că nu este nevoie de o majorare a dobânzii deoarece evoluţia economiei naţionale determină posibilitatea absorbirii fără şocuri a capitalului disponibil.

În opinia domnului Ionescu, inflaţia estimată la sfarşitul anului 2008 este de 6,5-7%, aceasta determinând creşteri ale costurilor Băncii Naţionale de a menţine nivelul prognozat al inflaţiei.

Costuri suplimentare ale BNR vor apărea şi din intervenţia în vederea eliminării presiunii asupra cursului valutar precum şi din intrările de capitaluri speculative mai mari decât cele previzionate de BNR, susţine deputatul. Cursul de schimb va fi influenţat pe parcursul acestui an de negocierile care vor avea loc pentru barilul de petrol, apreciază domnia sa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb