• Update 16:03 MAE: Nu sunt români printre victimele din Odesa
Consulatul General al României din Odesa monitorizează situaţia etnicilor români din zonă, iar, din informaţiile deţinute până în acest moment, printre victimele violenţelor petrecute ieri în regiune nu se numără etnici români, precizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE) într-un comunicat emis în urmă cu puţin timp.
MAE îşi exprimă "dezaprobarea puternică" faţă de violenţele de ieri şi "condamnă ferm" actele soldate cu morţi şi răniţi.
Ministerul face apel la detensionarea situaţiei, nu numai din regiunea Odesa, ci din întreaga zonă de est şi sud a Ucrainei, unde "actul ilegal de anexare a peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă a fost urmat de o serie de acţiuni separatiste ilegale marcate de violenţe nejustificate".
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe îşi reafirmă "solidaritatea faţă de poporul ucrainean şi susţinerea pentru parcursul său european şi faţă de autorităţile de la Kiev care depun eforturi pentru stabilizarea situaţiei interne".
---
• Update 12:13 Incendiu la Odesa: 31 de morţi
Un număr de 31 de persoane au murit în incendiul izbucnit ieri noapte la o clădire din Odesa (sudul Ucrianei) după ciocnirile violente între partizani ai unităţii Ucrainei şi separatişti proruşi, a anunţat Ministerul de Interne de la Kiev, citat de AFP.
Instituţia a revizuit în scădere precedentul bilanţ, de 38 de morţi. Oamenii şi-au pierdut viaţa din cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon sau după ce au sărit pe fereastră.
"Au primit îngrijiri medicale 50 de persoane, printre care zece poliţişti", a precizat ministerul, după ce informase că un incendiu "cu origine criminal" izbucnise la Casa Sindicatelor din Odesa. Instituţia nu a oferit alte detalii.
Tot ieri, o manifestaţie la care participau circa 1.500 de persoane, majoritatea suporteri ai cluburilor de fotbal din Odesa şi Harkov (est), a fost ţinta unui atac, cu bâte, pietre şi explozivi din partea câtorva sute de simpatizanţi proruşi ce purtau căşti, în ciuda tentativelor forţelor de ordine de a despărţi taberele. Violenţele s-au soldat cu 4 morţi şi peste 15 răniţi.
---
• Update 11:06 Observatorii OSCE au fost eliberaţi de separatişti
Şapte dintre cei opt observatori militari internaţionali ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), capturaţi pe 25 aprilie de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei sub acuzaţia de spionaj, au fost eliberaţi în urmă cu puţin timp, informează Ria Novosti, citându-l pe Vladimir Lukin, un negociator trimis în zonă de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.
De asemenea, au fost lăsaţi să plece cinci ofiţeri ucraineni luaţi ostatici împreună cu ei.
Primul dintre observatori, un suedez despre care se spunea că ar fi bolnav de diabet, a fost eliberat pe 28 aprilie. Acesta a plecat împreună cu doi negociatori OSCE.
---
Armata ucraineană a lansat, ieri dimineaţă, o amplă operaţiune militară împotriva oraşului separatist prorus Slaviansk, soldată cu doi militari ucraineni ucişi şi două elicoptere Mi-24 doborâte cu lansatoare de rachete portabile în apropiere de Slaviansk, centrul separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării de la Kiev, citat de presa internaţională.
Rusia apreciază că această decizie duce Ucraina spre "catastrofă" şi a cerut ieri o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, denunţând "escaladarea gravă" a situaţiei din estul Ucrainei. Până la închiderea ediţiei, întrunirea nu a avut loc.
Tot ieri, au izbucnit violenţe în oraşul ucrainean Odesa (port la Marea Neagră) între militanţi proruşi şi grupuri de susţinători ai Administraţiei proeuropene de la Kiev, cel puţin zece persoane fiind rănite. Sute de separatişti cu căşti de protecţie au atacat cu bâte un grup de aproximativ 1.500 de manifestanţi proeuropeni, în centrul oraşului. Forţele de ordine au încercat fără rezultat să ţină la distanţă cele două grupuri. Cel puţin zece persoane au fost rănite în confruntări, una fiind în stare gravă.
Kremlinul a calificat operaţiunea lansată de armata ucraineană în oraşul Slaviansk drept "raid de represalii", afirmând că acţiunea prejudiciază acordul de la Geneva şi cerând ajutor urgent Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), pentru oprirea ei. Acordul, încheiat la jumătatea lunii aprilie între Ucraina, Rusia, Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană, urmăreşte o reducere a tensiunilor din Ucraina.
Situaţia din Ucraina şi soarta observatorilor OSCE ţinuţi ostatici de separatişti vor figura astăzi pe agenda întâlnirii dintre preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel, prima întâlnire bilaterală de la începutul crizei ucrainene.
La Berna, ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier se va întâlni cu omologul său elveţian Didier Burkhalter, actualul preşedinte al OSCE.
Joi, Angela Merkel i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să îşi "folosească influenţa" în dosarul observatorilor reţinuţi, în timp ce negocierile par să tergiverseze de mai multe zile.
Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a reintrodus joi obligativitatea încorporării în armată, în contextul deteriorării situaţiei în est, oficialul considerând că integritatea teritorială a ţării este ameninţată.