Actualizare 16:40 Unul dintre românii reţinuţi este un fost asociat al lui Viorel Hrebenciuc şi al lui Dan Matei-Agathon
Unul dintre cei doi români arestaţi de autorităţile americane în colaborare cu DIICOT, Cristian Vintilă, a făcut parte alături de Viorel Hrebenciuc din consiliul de administraţie al unei firme din Bacău, la care mai era acţionar Dan Matei-Agathon, fost ministru al Turismului în guvernul condus de Adrian Năstase.
Vintilă a fost asociat cu Viorel Hrebenciuc şi Dan Matei-Agathon în firma "Barter Group" din Bacău. Societatea a fost înfiinţată în 1997 şi a avut activitate până în 2012.
Agathon a declarat, citat de evz.ro: "Este o firmă veche, această Barter. Am făcut-o ca să ajutăm tinerii din PSD. În organizaţia de tineret făcea parte şi Cristian Vintilă. Nu-l cunosc din altă parte. Nu am luat niciun ban din firmă, am vrut doar să-i ajut pe cei mai tineri din partid. Este regretabil ce a făcut, dar trebuie să plătească pentru faptele sale".
Serviciul Român de Informaţii (SRI) a contribuit, în colaborare cu structuri din Statele Unite, la operaţiunea antiteroristă din Muntenegru, potrivit şeful SRI, George Maior, acţiune în urma căreia au fost arestaţi cele trei persoane, dintre care doi sunt români, care plănuiau livrarea de armament către o organizaţie teroristă.
"Vreau să vă precizez că, în cooperare cu structuri din SUA, şi SRI a contribuit la această operaţiune, care se desfăşoară de mai mult timp. Este tot ce pot să vă spun în acest moment. Alte precizări operaţionale sau de altă natură juridică vor fi făcute ulterior", a declarat Maior, prezent la depunerea de coroane de flori la Monumentul Luptătorului Antiterorist din Capitală.
Procurorii DIICOT au participat împreună cu autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii şi Muntenegru la o operaţiune de amploare în urma căreia s-a reuşit arestarea pe teritoriul statului muntenegrean a membrilor unei grupări care plănuiau livrarea de armament către o organizaţie teroristă, doi fiind români.
-------------
Trei bărbaţi, printre care doi români, au fost arestaţi în Europa în această săptămână fiind acuzaţi în Statele Unite că au conspirat să vândă arme pentru a fi utilizate împotriva americanilor în Columbia, au anunţat procurori federali din New York miercuri, transmite Reuters.
Toţi trei au fost acuzaţi de conspiraţie pentru a ucide ofiţeri şi angajaţi ai Statelor Unite şi de conspiraţie pentru a oferi sprijin material sau resurse unui grup rebel columbian, potrivit actului de acuzare.
Procurorii i-au acuzat pe Cristian Vintilă, 44 de ani, din România, Massimo Romagnoli, 43 de ani, din Grecia, şi Virgil Flaviu Georgescu, 42 de ani, din România.
Cei trei ar fi vrut să vândă arme anti-aer, arme de foc şi alte echipamente grupului rebel columbian FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia) pentru utilizarea lor împotriva Statelor Unite, însă afirmaţiile lor au fost date unor surse confidenţiale care lucrează în Administraţia SUA Antidrog, potrivit unui comunicat.
Guvernul SUA a desemnat FARC în 1997 organizaţie teroristă străină.
Potrivit procurorilor americani, FARC este cel mai mare furnizor mondial de cocaină iar membri organizaţiei teroriste au ucis şi răpit americani ca represalii pentru asistenţa acordată de SUA luptei antidrog din Columbia. Un membru FARC a fost extrădat în noiembrie în Statele Unite acuzat de luare de ostatici şi terorism.
Rechizitoriul nu precizează dacă FARC ştia despre intenţia celor trei de a vinde arme. Ei sunt acuzaţi că au intenţionat să vândă arme, ştiind că ele ar fi folosite împotriva forţelor SUA care asistă guvernul Columbiei.
Vintilă şi Georgescu au fost arestaţi în Muntenegru, luni, iar Romagnoli a fost arestat în acelaşi stat, marţi, au afirmat procurorii în comunicat.
FARC au apărut în 1960 dintr-o mişcare ţărănească cerând reforma agrară, guvernul columbian începând negocieri de pace în Cuba la sfârşitul lui 2012. FARC a declarat o încetare a focului unilaterală începând cu 20 decembrie, adaugă Reuters.