Doi specialişti din echipa CITR au fost aleşi în conducerea principalelor organizaţii din domeniul insolvenţei: INPPI şi UNPIR

Comunicate de presă / 28 septembrie 2021

Doi specialişti din echipa CITR au fost aleşi în conducerea principalelor organizaţii din domeniul insolvenţei: INPPI şi UNPIR

Doi specialişti din echipa CITR, liderul pieţei de insolvenţă din România şi parte a Impetum Group, au fost aleşi în conducerea principalelor organizaţii din domeniul insolvenţei: Consiliul de Conducere al Institutului Naţional Pentru Pregătirea Practicienilor In Insolvenţă (INPPI) şi Consiliul Naţional de Conducere al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă (UNPIR). Astfel, Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR, a fost ales membru în Consiliul Naţional de Conducere al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă (UNPIR), organismul de organizare al practicienilor în insolvenţă, conform unui comunicat remis redacţiei.

La rândul său, Alina Popa, Senior Lawyer & Insolvency Practitioner CITR, a fost aleasă ca membru în Consiliul de Conducere al Institutului Naţional Pentru Pregătirea Practicienilor In Insolvenţă (INPPI), singura instituţie de învăţământ care pregăteşte practicieni în insolvenţă.

Alegerea celor doi reprezentaţi ai CITR în forurile de conducere ale principalelor organizaţii naţionale din domeniul insolvenţei, INPPI şi UNPIR, vine într-un moment în care legislaţia din România în domeniul insolvenţei este în schimbare şi în armonizare cu legislaţia europeană. În acest context, CITR are calitatea de expert în consorţiul selectat  de Comisia Europeană, consultant al Ministerului Justiţiei pentru implementarea Directivei UE nr. 2019/1023 în domeniul prevenţiei şi restructurării în România.

"Profesia de practician în insolvenţă se interpune la graniţa dintre mai multe discipline: Economie, Evaluare, Marketing, cea mai importantă fiind Dreptul, bineînţeles. Pregătirea practicienilor în insolvenţă este un element cheie pentru dezvoltarea domeniului, mai ales în acest moment când legislaţia este în schimbare. În calitate de membru al Consiliului de Conducere îmi propun să sprijin dezvoltarea profesiei şi să continui eforturile de identificare şi promovare a celor mai bune practici din domeniul nostru", a declarat Alina Popa, Senior Lawyer & Insolvency Practitioner, CITR.

"Evoluţia meseriei de practician în insolvenţă este cea care face ca rolul pentru care am fost ales să fie unul plin de provocări şi de oportunităţi. Evoluţia şi trendurile în economie determină, de asemenea, modul în care un practician în insolvenţă îşi va desfăşura activitatea. Vedem în această perioadă faptul că multe sectoare de activitate din România întâmpină probleme ca urmare a blocajelor globale din lanţurile de aprovizionare şi recenta evoluţie a preţurilor. Un exemplu ar fi companiile din industrie ce au dificultăţi în achiziţionarea materiei prime precum oţel sau aluminiu, dar şi a semiconductorilor, în acest din urmă caz penuria fiind preconizata să afecteze industriile conexe şi în 2022.

Astfel, adaptarea şi schimbul de bune practici din anumite industrii sunt elemente cheie în desăvârşirea unui practician în insolvenţă, astfel că îmi propun să contribui la înţelegerea mai temeinică a nevoilor practicienilor şi la facilitarea interacţiunii acestora cu mediul de business, pentru a crea cadrul propice de a readuce businessuri în circuitul economic", spune Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR.

Creşte numărul companiilor aflate în insolvenţă

Conform rapoartelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii iulie au intrat în insolvenţă peste 3.500 de companii, în creştere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 30% din companiile intrate în insolvenţă până la 31 iulie sunt din comerţ, 16% sunt din domeniul construcţiilor şi 12% din industria prelucrătoare. Aceste prime 3 domenii sunt în creştere fiecare cu aproximativ 15% în ceea ce priveşte numărul insolvenţelor faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Mai mult, la 1 august aproape 23.000 de companii erau în insolvenţă la nivel naţional, dintre care 72% erau în stadiul de faliment. Nu toate aceste companii erau active în economie la momentul intrării în dificultate, doar 9.800 depuseseră bilanţuri în 2020.

Experienţa profesională

Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR şi membru al boardului Impetum Group, este recunoscut şi ca o autoritate în domeniul insolvenţei, fiind Preşedinte UNPIR Filiala Cluj şi membru al Consiliului INSOL Europe. Implicarea sa activă şi impactul în legea insolvenţei a atras de multe ori adaptarea legislaţiei la realităţile business-ului românesc şi a contribuit la reglementarea acestei industrii. Vasile Godîncă-Herea este coordonatorul echipei care transpune Directiva privind Restructurarea 2019/1023 în România.

Alina Popa este avocat şi practician în insolvenţă de peste 15 ani şi face parte din echipa CITR de aproape 2 ani de zile. Fiind parte a departamentului Legal al CITR, este responsabilă de susţinerea, pregătirea şi evaluarea continuă a profesioniştilor din echipele companiei, contribuind la menţinerea unor standarde ridicate atât în interiorul organizaţiei, cât şi în profesia de practician din România. Alina Popa a făcut parte din echipa care a redactat actuala lege a insolvenţei.

Proiectul de lege care transpune Directiva Europeană privind insolvenţa şi restructurarea în România a ieşit în luna iunie din dezbatere publică şi îşi continuă parcursul de avizare inter-ministerială, urmând a fi transmis ulterior către Guvern şi Parlament.

Pe lângă actualizarea legislaţiei, transpunerea Directivei Europene privind insolvenţa şi restructurarea în România reprezintă şansa salvării companiilor de la primele semne de dificultate. În plus, noua abordare în materia procedurilor de prevenire a insolvenţei are scopul, dar şi menirea de schimbare a mindsetului din businessul românesc, punând accentul pe prevenţie şi negociere în afaceri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb