Dolarii, petrolul şi noi
G.C.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 iunie 2010
• Moneda americană, la nivelul din 2003 în raport cu leul
Aprecierea dolarului în raport cu moneda europeană, pe fondul îngrijorărilor legate de datoriile statelor din zona Euro, a afectat, implicit, şi cursul leu/dolar, aces-ta urcând de la 2,9401 lei/unitate, la începutul anului, la 3,4499 lei/unitate vineri. Acest nivel nu a mai fost atins din anul 2003. Moneda europeană a ajuns, vineri, la 1,2034 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din aprilie 2006, după ce premierul francez Francois Fillon a declarat că nu este îngrijorat de actualul curs.
Dealerii consideră că euro se îndreaptă către pragul psihologic de 1,2 dolari: "Sub acest nivel, va exista un sprijin redus pentru euro, până la minimul de 1,1638 dolari pe unitate, atins în noiembrie 2005. Un alt prag ar putea fi la 1,1747 dolari, nivel minim de la lansarea monedei unice europene, în 1999". Deprecierea leului nu este totuşi un fenomen izolat.
"De la 1 aprilie, principalele monede din Europa de Est s-au depreciat faţă de USD cu peste 10%", explică un analist, care nu a dorit să fie citat oficial. El a adăugat: "În cazul leului şi coroanei ceheşti, scăderea faţă de Euro nu este una puternică. Uşoara lor depreciere faţă de Euro poate fi interpretată ca fiind efectul fugii investitorilor din pieţele emergente, în contextul crizei deficitelor bugetare din zona Euro, contracarată de intervenţiile băncilor centrale. Europa de Est, dependentă de exporturile în aceeaşi zonă şi finanţarea europeană, va fi în mod sigur afectată de probleme financiare ale membrilor zonei Euro, de ajustarea bugetară şi inerenta scădere a consumului în aceste ţări. Forintul este afectat, în principal, din cauza profilului datoriei publice a Ungariei, care se află peste media europeană.
Scăderea zlotului faţă de Euro se datorează probabil politicii băncii centrale poloneze, care nu a intervenit pentru a sprijini moneda lor".
Florin Oprea, economist al bursei Sibex, consideră că euro a evoluat faţă de leu într-un interval relativ îngust de preţ -între 4 şi 4.2 lei - aceasta şi datorită implicării active a Băncii Naţionale a României în piaţa valutară prin politica de apărare a cursului leului în faţa Euro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de petrolistul în data de 07.06.2010, 10:41)
daca se scupeste petrolul si la pompa ne ia naiba pe toti
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de popa în data de 07.06.2010, 13:39)
sa te ia pe tine NAIBA idiotule.
toata ziua cu dracu ,naiba si alte organe in gura ,mai vreti sa va mearga si bine?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de popa în data de 07.06.2010, 13:44)
mai treci pe la biserica sa-ti trag o batuta, crestin ortodox