Dolarul a înregistrat, în perioada 15-19 februarie, a şasea săptămână consecutivă de creştere în raport cu euro, aceasta fiind cea mai lungă perioadă de apreciere pentru moneda SUA din 2000 până în prezent. Ascensiunea a fost determinată de faptul că investitorii au lansat speculaţii pe marginea momentului la care banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed) va elimina stimulentele monetare. Amintim că, la data de 18 februarie, Fed a majorat dobânda de discount pen-tru prima oară în ultimii trei ani.
Săptămâna trecută, dolarul a cres-cut cu 0,14%, ajungând, vineri, la 1,3613 unităţi/euro, de la 1,3632 unităţi/euro la data de 12 februarie. În ultima zi a săptămânii trecute, moneda SUA a urcat chiar până la 1,3444 unităţi/euro, cel mai ridicat curs din 18 mai 2009 până în prezent.
Trendul descendent al euro faţă de dolar a fost influenţat şi de faptul că, la data de 15 februarie, miniştrii de finanţe din zona euro au îndemnat Grecia să pregătească noi măsuri de reducere a deficitului bugetar, în cazul în care, la termenul de 16 martie, nu va reuşi să demonstreze că a făcut progrese în acţiunile de diminuare a cheltuielilor, respectiv de creştere a veniturilor bugetare.
• Euro - la 1,30 de dolari, pe termen mediu
În opinia analiştilor, dolarul ar trebui să-şi continue traiectoria ascendentă. Potrivit "Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ" Ltd., euro ar putea să se deprecieze până la 1,3091 dolari pe termen mediu. Specialiştii băncii nipone cred că, în luna mai, euro va avea un curs de 1,33-1,34 dolari.
Recent, banca americană "Morgan Stanley" şi-a modificat în sens negativ estimarea privind cursul monedei unice. Previziunea băncii este, acum, de 1,24 dolari/euro la finele anului curent, faţă de 1,32 dolari/ euro, cât era estimarea anterioară.