Moneda americană, dolarul, s-a depreciat în raport cu euro în ultima zi a săptămânii trecute, ca o consecinţă a publicării unor cifre sub aşteptări privind piaţa muncii din SUA. Departamentul Muncii a anunţat că, în luna iulie, economia SUA a creat numai 92.000 de posturi noi, faţă de 126.000 în iunie. Specialiştii anticipau o creştere în iulie până la cel puţin 130.000 a numărului de locuri de muncă noi.
Totodată, administraţia de la Washington a anunţat că, în iulie, rata şomajului din SUA a crescut la 4,6%, de la 4,5% în iunie. Piaţa anticipa că rata şomajului se va menţine şi în iulie la 4,5%. Cifrele arată că economia americană s-a mai răcit, cauza fiind recesiunea din sectorul imobiliar (cea mai gravă din ultimii 16 ani).
Toate acestea înlătură orice speranţă ca banca centrală a SUA (Fed) să recurgă la o majorare a dobânzii în perioada care a mai rămas din 2007, ceea ce este în defavoarea dolarului. Ba, mai mult, unii analişti spun că, în situaţia în care Fed îşi va modifica dobânda, nu poate fi vorba decât de o reducere.
După publicarea raportului privind piaţa muncii, analiştii de la "JPMorgan" au estimat că Fed va efectua o majorare a dobânzii abia la mijlocul anului viitor. Înainte, aceştia aşteptau o asemenea măsură la finele lui 2007.
În prezent, dobânda Fed este de 5,25%, nivel la care este menţinută de un an.
Tot în ultima zi a săptămânii trecute, americanii au publicat indicele ISM (Institute for Supply Management) privind industria serviciilor. Acesta a scăzut la 55,8 puncte în iulie, de la 60,7 în iunie. Indicele, care arată totuşi o expansiune a industriei de profil, a avut un nivel mediu de 56,8 puncte în ultimele 12 luni. Analiştii aşteptau un indice ISM de 59 de puncte pentru iulie.
Dolarul a încheiat ultima zi a săptămânii trecute cu un curs de 1,3740 unităţi/euro, comparativ cu 1,3701 unităţi/euro în ziua anterioară. Totuşi, dolarul se situează, acum, sub pragul de 1,38 unităţi/euro atins în zilele precedente.