DONALD TRUMP ARE 90 DE ZILE SĂ DECIDĂ: Statele Unite ar putea impune tarife vamale pe maşini

Mihai Gongoroi
Internaţional / 18 februarie 2019

Statele Unite ar putea impune tarife vamale pe maşini

Departamentul de Comerţ al Statelor Unite (SUA) a transmis, duminică, preşedintelui american Donald Trump rezultatele unei investigaţii în legătură cu pericolele la adresa securităţii naţionale a SUA pe care le reprezintă importurile de autovehicule, investigaţie care ar putea sta la baza creşterii tarifelor vamale la importurile de autovehicule şi piese auto, relatează Reuters.

Într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Comerţ nu a detaliat rezultatele investigaţiei, însă a confirmat presei americane, cu doar două ore înaintea termenului limită, că raportul a fost transmis Casei Albe, preşedintele american având de acum 90 de zile pentru a lua o decizie în concordanţă cu recomandările investigaţiei.

Mai mulţi oficiali ai industriei auto chestionaţi de Reuters au declarat că se aşteaptă ca Trump să crească tarifele pentru vehiculele asamblate complet sau pentru tehnologiile şi componentele necesare vehiculelor electrice sau autonome.

Într-un discurs în cadrul Conferinţei anuale de Securitate de la Munchen, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, Angela Merkel a apărat relaţiile Berlinului cu Moscova şi l-a ridiculizat pe Donald Trump spunând că afirmaţia preşedintelui american conform căreia "maşinile germane sunt un pericol la adresa securităţii naţionale" este «înfricoşătoare». Ultimele contre dintre Washington şi Berlin vin într-o perioadă în care relaţia transatlantică a continuat să se tensioneze în contextul în care administraţia Statelor Unite a reluat tactica de aplicare de presiuni pentru a influenţa deciziile aliaţilor în dosare precum înţelegerea nucleară cu Iranul, creşterea contribuţiilor de apărare la NATO şi, într-un caz specific Germaniei, renunţarea la gazoductul ruso-german Nordstream 2.

Potrivit Reuters, industria auto a demarat deja ceea ce se aşteaptă să fie o campanie masivă de lobby împotriva implementării de noi tarife vamale, avertizând deja că o creştere a tarifelor până la un nivel de 25% la milioane de maşini şi piese auto importate ar urma să adauge costuri suplimentare la cel final, să ducă la pierderea de locuri de muncă în întreaga economie a SUA şi la reducerea investiţiilor într-o perioadă în care industria auto din SUA se resimte în urma decelerării vânzărilor şi impunerii de tarife pe oţel şi aluminiu.

Într-o declaraţie transmisă presei americane, Asociaţia Producătorilor de Automobile şi Echipamente Auto, care reprezintă interesele furnizorilor de piese auto din SUA, a precizat: "Aceste tarife, dacă s-ar aplica, ar putea duce la externalizarea activităţii de dezvoltare şi implementare a noilor tehnologii auto, lăsând America în urmă", subliniind: "Nici o singură companie din industria auto domestică nu a cerut această investigaţie".

În numărate rânduri, oficiali ai administraţiei Trump au apărat deciziile de aplicare de tarife vamale ca o modalitate de a câştiga concesii în disputele comerciale cu Japonia, Uniunea Europeană, Coreea de Sud sau China.

Anul trecut, Donald Trump a ajuns la un acord cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, şi Shinzo Abe, prim-ministrul Japoniei, pentru a nu impune noi tarife vamale pe durata negocierilor comerciale, în condiţiile în care acestea decurg într-o manieră productivă.

În urma negocierii unui nou acord comercial nord-american cu SUA, Canada şi Mexicul au obţinut acces pentru 2,6 milioane de autoturisme exportate la un nivel de tarife zero, chiar şi dacă administraţia Trump va decide să impună noi tarife în viitor.

Investigaţia Departamentului de Comerţ a fost demarată în luna mai a anului trecut. Denumită "Secţiunea 232" după articolul din legea din 1962 în care este stipulată, investigaţia are scopul de a determina dacă importurile au un efect negativ asupra securităţii naţionale a SUA. Astfel de investigaţii au stat la baza creşterii tarifelor la otel şi aluminiu, dar şi la cele pentru importurile din China.

În cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, Joe Biden, fostul vicepreşedinte al Statelor Unite, a declarat că tensiunea din relaţia transatlantică va dispărea în urma încetării mandatului lui Donald Trump.

"Şi asta va trece", a promis fostul vicepreşedinte, adăugând: "Ne vom întoarce".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb