Rezerva Federală a SUA (Fed - banca centrală) trebuie să reducă ratele dobânzilor "mai repede şi mai mult" pentru ca Statele Unite să fie competitive faţă de alte ţări, a declarat, ieri, preşedintele american Donald Trump, conform Reuters.
"Problema noastră este o Rezervă Federală care este prea mândră să-şi recunoască greşeala de a acţiona prea devreme şi de a înăspri prea mult politica monetară (şi eu am avut dreptate!). Fed trebuie să reducă ratele dobânzilor mai repede şi mai mult şi să oprească acum politica lor ridicolă de restricţionare cantitativă", a scris Trump pe Twitter, potrivit Agerpres.
Consilierul comercial al Casei Albe, Peter Navarro, a cerut Fed să reducă până la sfârşitul anului rata dobânzii până la 1%, pentru a o aduce în linie cu cea din alte ţări.
În 25 iulie, Banca Centrală Euro-peană (BCE) a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o peri-oadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%. La 1 august, Banca Angliei (BoE) a menţinut dobânda de politică monetară la 0,75%.
Săptămâna trecută, Rezerva Federală a SUA a redus rata dobânzii de referinţă cu un sfert de punct procentual, în linie cu estimările analiştilor, dar preşedintele Fed, Jerome Powell, a indicat că decizia ar putea să nu reprezinte startul unei campanii îndelungate pentru a contracara ameninţările la adresa economiei americane, cauzate de tensiunile comerciale, inflaţia scăzută persistentă şi înrăutăţirea perspectivei globale.
Comitetul de politică monetară al Fed (FOMC) a anunţat că a redus dobânda overnight cu un sfert de punct procentual, la un interval cuprins între 2% şi 2,25%. A fost prima reducere a costului creditului din decembrie 2008, în perioada de vârf a crizei financiare globale.
Jerome Powell a explicat decizia de a reduce rata dobânzii citând încetinirea economiei mondiale, escaladarea tensiunilor comerciale şi inflaţia scăzută persistentă.
"Vreau să fiu foarte clar - nu este începutul unei lungi serii de reduceri ale ratei dobânzii", a declarat şeful Fed la conferinţa de presă. În acelaşi timp, el a adăugat: "Nu am spus că va fi doar o reducere a costului creditului".
Începând din luna decembrie 2018, Fed a menţinut dobânda overnight într-un interval cuprins între 2,25% şi 2,50%. Între timp însă, preşedintele SUA, Donald Trump, şi-a înmulţit criticile la adresa Fed şi a preşedintelui instituţiei, Jerome Powell, pentru că nu reduc costul creditului.
Săptămâna trecută, Trump a scris pe Twitter că şeful Fed "ne-a decepţionat" pentru că nu a transmis că vor urma măsuri agresive de politică monetară.
"Mesajul şefului Fed nu a fost ceea ce aşteptau pieţele să audă", chiar dacă cei mai mulţi traderi previzionau o reducere a dobânzii. "El nu a exclus o nouă reducere dar nici nu a spus că va urma alta la şedinţa de politică monetară din septembrie, deci suntem în expectativă", a afirmat Ken Polcari, director la Butcher Joseph Asset Manage-ment.
Creşterea economiei SUA în 2018 a fost sub ţinta de 3% stabilită de administraţia Trump. Conform datelor revizuite publicate săptămâna trecută de Departamentul american al Comerţului, PIB-ul SUA a înregistrat un avans de 2,9% anul trecut.
Economiştii avertizaseră că ţinta de 3% este nerealistă, ţinând cont de diverşi factori, inclusiv productivitatea scăzută, şi au apreciat la 2% potenţialul de creştere al PIB-ului.