Preşedintele american Donald Trump laudă Consiliul de Securitate al ONU pentru impunerea de noi sancţiuni dure Coreei de Nord, ca răspuns la testele cu rachete.
Într-un mesaj publicat pe Twitter, preşedintele spune că votul a demonstrat că lumea "vrea pace, nu moarte".
"Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite tocmai a votat 15-0 în favoarea impunerii unor sancţiuni suplimentare Coreei de Nord. Lumea vrea pace, nu moarte", a scris Trump.
Proiectul de hotărâre realizat de Statele Unite include măsuri de tăiere a importurilor de petrol Coreei de Nord cu 90%.
China şi Rusia, partenerii comerciali principali ai Phenianului, au votat în favoarea rezoluţiei.
Coreea de Nord este deja subiectul mai multor sancţiuni impuse de SUA, ONU şi UE.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a declarat că sancţiunile trimis "un mesaj ambiguu Phenianului potrivit căruia opoziţia suplimentară va invita la pedepse şi izolare mai mari", potrivit BBC.
Ea a descris Coreea de Nord drept "cel mai tragic exemplu de rău în lumea modernă".
Ministrul britanic de externe, Boris Johnson, a spus că noile măsuri împotriva Coreei de Nord au fost "un pas vital" spre reducerea programului ţării privind armele nucleare. În opinia sa, comunitatea internaţională a arătat că este unită în condamnarea "comportamentului nesăbuit" al Nordului.
Ministrul chinez de Externe a descris situaţia din peninsulă ca fiind una "complexă şi sensibilă" şi a făcut apel la toate părţile să "facă eforturi pentru a dezamorsa tensiunile", precizează news.ro.
Statele Unite au afirmat că sunt în căutarea unei soluţii diplomatice şi au prezentat un nou set de sancţiuni: livrarea produselor din petrol va fi de cel mult 500.000 de barili pe an, iar petrolul brut, de 4 milioane de barili pe an; toţi cetăţenii nord-coreeni care lucrează în afara graniţelor au la dispoziţie 24 de luni pentru a reveni în ţară, la solicitare, care restricţionează în acest fel o sursă vitală de valută pentru Coreea de Nord; va exista, de asemenea, o interdicţie privind exporturile de bunuri din Coreea de Nord, precum electronice şi maşini.
Sancţiunile ONU vin ca răspuns la lansarea pe 28 noiembrie de către Phenian a unei rachete balistice despre care SUA au spus că a ajuns cea mai mare altitudine de până acum.
Donald Trump a ameninţat, în trecut, că va "distruge total" Coreea de Nord dacă începe un atac nuclear. Liderul nord-coreean l-a descris pe Trump ca fiind "deranjat mintal".
ONU a mai impus sancţiuni Coreei de Nord, cel mai recent, luna trecută. Statele Unite fac acest lucru de mai bine de zece ani, însă rezultatele nu sunt importante.
Coreea de Nord a transmis că noul set de sancţiuni nu face decât să accelereze programul nuclear. Regimul de la Phenian a continuat testele nucleare şi balistice, în ciuda recentelor exemple de presiune venite de la ONU.
1. De zece ani fac asta !
(mesaj trimis de anonim în data de 26.12.2017, 07:37)
E doar gargara. Coreea cred ca s-a adaptat. Petrol la negru nu o fi existand?
Cine vrea pace din gura si poarta razboaie? Sua?
Un razboi ar putea acoperi datoria nesustenabila a Sua prin cuceriri, furt?
Cu crestere economica se afunda in datorii tot mai mult. Tiparire de bani, ...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.12.2017, 10:49)
Ai raspuns numai cu intrebari? Si de ce ai accent rusesc? Esti angajatul ambasadei moscowei la Bucuresti? Va platesc in ruble, slugilor?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.12.2017, 11:20)
Daca esti greu de cap cine e de vina?