Donald Tusk: Polonia nu poate oferi Kievului sisteme Patriot

F.D.
Internaţional / 19 aprilie

Donald Tusk: Polonia nu poate oferi Kievului sisteme Patriot

Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare "ar putea să decidă deznodământul războiului" provocat de invazia rusă, dar Polonia nu are posibilitatea de a oferi Ucrainei din sistemele sale antiaeriene Patriot, relatează EFE.

El a făcut această declaraţie la o conferinţă de presă în avionul cu care se întorcea la Varşovia de la summitul european desfăşurat la Bruxelles. Concluziile acestui summit cuprind o dispoziţie prin care statelor UE li se solicită "să ia măsuri pentru a garanta securitatea spaţiului aerian ucrainean", a menţionat Tusk.

Rusia şi-a intensificat atacurile aeriene cu bombe ghidate asupra poziţiilor ucrainene pe linia frontului, iar în spatele frontului bombardamentele asupra centralelor electrice, distrugând inclusiv o mare termocentrală în apropiere de Kiev, astfel că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere insistent noi sisteme antiaeriene, în special sisteme Patriot, dar şi noi rachete pentru a completa muniţia consumată prin folosirea lansatoarelor deja primite.

Germania a anunţat că va oferi Ucrainei încă un sistem antiaerian Patriot, dar premierul polonez a subliniat că şi alte state trebuie să contribuie la această iniţiativă, la care Polonia însă nu poate participa. "Nu avem suficiente (sisteme) Patriot pentru a le putea oferi în acest moment", a explicat Donald Tusk. "Nimeni nu se aşteaptă la acest lucru de la Polonia, ca stat din prima linie (...), toţi înţeleg că trebuie să ne protejăm propriul nostru spaţiu aerian, inclusiv în incidentele legate de rachetele ruseşti", a argumentat premierul polonez.

Pe de altă parte, Tusk a estimat că "încă există un semn de întrebare asupra ajutorului de 60 de miliarde de dolari pe care americanii ar trebui să-l aprobe în zilele următoare pentru a sprijini Ucraina", referire la proiectul de lege ce ar urma să fie votat sâmbătă de Camera Reprezentanţilor a SUA şi care prevede un ajutor militar şi financiar pentru Kiev de 60,84 de miliarde de dolari. Cerut de preşedintele democrat Joe Biden încă de anul trecut, într-un pachet comun ce includea şi asistenţa pentru Israel şi Taiwan, acest ajutor a fost până în prezent blocat de republicani în urme unei dispute de politică internă cu democraţii privind migraţia.

În cele din urmă, preşedintele Camerei Reprezentanţilor a SUA, republicanul Mike Johnson, cel care a blocat proiectul cerut de Biden prin refuzul de a-l supune votului Camerei, după ce proiectul trecuse în februarie de votul Senatului, a prezentat miercuri un pachet legislativ de ajutor extern în valoare de circa 95 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, Israelului şi Taiwanului, după trei zile de presiuni exercitate asupra sa în urma atacului Iranului asupra Israelului.

Oprirea ajutorului militar american în urma blocajului din Congresul SUA a diminuat resursele de muniţii ale armatei ucrainene. Atât preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât şi comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, au recunoscut săptămâna aceasta că situaţia trupelor ucrainene s-a deteriorat pe frontul de est, în parte ca urmare a superiorităţii artileriei ruse.

Preşedintele Zelenski a vizitat vineri, în regiunea Doneţk unităţile angajate în apărarea oraşului Ceasov Iar, pe care trupele ruse încearcă să-l ocupe, obiectivul Moscovei fiind ca acest lucru să se întâmple înainte de 9 mai, când Rusia aniversează victoria împotriva Germaniei naziste.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. carnea de tun ucrainiana e cel mai bun "sistem patriot"!! asa flacai, pana la ultimul banderist pentru "succesul" actorasului!....;))))

    1. pai din cauza unui nebun sunt carne de tun in tara lor.

      Observatorii OSCE = reprezentand 57 de state,sustin ca in perioada 2016-2021,

      au fost comise de Ucraina,150 000 incalcari ale armistitiului si a incetarii focului 

      in Ucraina de Est,de Kiev,constatare internationala extrem de nasoala ptr. Zelenski 

      Potrivit ziarului New York Times,din 2014,CIA a inceput instruirea armatei,a contra-informatiei militare si a luptătorilor de gherilă din Ucraina,deci razboiul nu a picat 

      din intamplare in 2021,ca asa a visat "raul" Putin

      Ukraina este stat unitar cu granite binedefinite si recunoscute international, inclusiv de Rusia. Ukraina are dreptul in iteriorul granitelor sa opteze, sa voteze, sa antreneza, sa dezvolte, sa accepte,,, fara aprobarea Rusiei. Rusia in 2024 poatta razboi de cucerire teritorials. Nu exista scuze la o natiune blocata in primitiv!!

      Știu că tu ești de la.ambasada Rusiei și nu ai multă minte dar un sfat: nimănui din România nu îi pasă de "banderiști". Nimeni nu știe ce e asta și nici nu le pasă. Așa că fanatismul tău pentru Rusia nu doar că e scârbos dar e și penibil. Încearcă altceva. Asta cu " banderiștii" merge la tine în nămolul de stepă sau prin Transnistria. Aici nu merge. Nu impresionezi pe nimeni. Dar atât poți.

      Cândo rveni soldații de stepă din îndepărtata Siberie la tine în casă și peste familia ta sa vezi cum renunți la ghilimele pentru "răul" Puțin. Dar nu o să ai timp între tortură, viol și glonț să mai dai comentarii tâmpite....dar stai că tu ești deja rus

    Dacă nu dați,să primiți sancțiuni de la SUA și să vă ceară vize de accedere

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb