DOSARUL DE ŞANTAJ INTENTAT DE FIREA PÎCCJ: Băsescu este urmărit penal pentru şantaj

E.D.
Politică / 18 martie 2015

PÎCCJ: Băsescu este urmărit penal pentru şantaj
  • document ataşat Fotocopiile lui Traian Băsescu
    apasă aici pentru a descărca.

    Ministerul Public: "Dosarul lui Băsescu, la PICCJ, fiindcă fostul preşedinte nu mai are funcţie publică"

    Băsescu: "Crescent a împrumutat firma Media Casa Press, administrată de Firea" (vezi ataşament)

    ------

    Actualizare 19:45 Băsescu, despre Firea: "Dacă vrea, îi botez copilul"

    Traian Băsescu a afirmat, în urmă cu puţin timp, că Gabriela Firea face declaraţii şi în calitate de om politic, şi în cea de femeie gravidă în luna a opta, adăugând că, dacă senatorul PSD doreşte, îi poate boteza copilul.

    "Ştiu ce înseamnă o femeie în luna a opta şi încerc s-o tratez ca pe o femeie în situaţia domniei sale. În relaţia cu mine, vrea să fie mămica în luna a opta sau om politic? Eu îi dau categoric ocazia să fie mămicuţa în luna a opta şi, dacă vrea, îi botez copilul. Realitatea asta este mult mai umană decât cea a doi oameni politici", a punctat Băsescu.

    ---

    Actualizare 18:54 Ministerul Public: "Dosarul lui Băsescu, la PICCJ, fiindcă fostul preşedinte nu mai are funcţie publică"

    În momentul începerii urmăririi penale faţă de Traian Băsescu în dosarul presupusului şantaj, procurorii au avut în vedere că acesta nu mai deţinea nicio funcţie publică, PICCJ fiind cel competent să facă cercetarea, conform unui comunicat al Parchetului General remis azi redacţiei.

    Ministerul Public face aceste precizări după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora DNA, nu PICCJ, ar fi cea competentă să instrumenteze dosarul.

    Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie punctează: "Prin ordonanţa emisă la data de 17 aprilie 2014, s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la fapta sesizată prin plângerea penală formulată de către doamna Firea Gabriela, în temeiul dispoziţiilor art. 305 alin. (1) din Noul Cod de procedură penală. Ulterior, prin ordonanţa din data de 11 martie 2015 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de domnul Băsescu Traian, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj, în formă continuată, prevăzută de art. 207 alin. (2) din Noul Cod penal (două acte materiale), referitoare la declaraţiile publice ale acestuia, din datele de 13 aprilie 2014 şi 15 aprilie 2014", arată Parchetul instanţei supreme într-un comunicat de presă transmis miercuri.

    Sursa citată mai arată că, în momentul dispunerii efectuării în continuare a urmăririi penale în cazul lui Traian Băsescu, "s-a avut în vedere faptul că acesta nu mai deţinea nicio funcţie publică, de natură a atrage competenţa de soluţionare a cauzei în raport de calitatea persoanei, fapt pentru care dispoziţiile art. 1 litera a) din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie nu sunt aplicabile; pe cale de consecinţă, nici dispoziţiile art. 131 din acelaşi act normativ".

    Ministerul Public mai informează că preşedintele României se bucură de imunitate penală, fapt pentru care nu a fost menţionată această calitate, în mod expres, în nicio dispoziţie procesual-penală.

    Articolul 1, litera a) din Legea 78/2000 instituie măsuri de prevenire, descoperire şi sancţionare a faptelor de corupţie şi se aplică persoanelor care "exercită o funcţie publică, indiferent de modul în care au fost învestite, în cadrul autorităţilor publice sau instituţiilor publice".

    (V.B.)

    ------

    Actualizare 18:50 Băsescu: "Crescent a împrumutat firma Media Casa Press, administrată de Firea" (vezi ataşament)

    Fostul preşedinte Traian Băsescu a publicat, în urmă cu puţin timp, pe Facebook, fotocopiile unor documente despre care susţine că reprezintă un "contract de împrumut între Crescent, firmă a fostei Securităţi, şi SC Media Casa Press SRL, firmă parte a trustului turnătorului Felix, administrată de doamna Firea".

    "Sunt convins că doamna Firea ne poate spune când s-a rambursat împrumutul", adaugă Băsescu.

    Găsiţi, în ataşament, imaginile postate de Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.

    (Valentin Busuioc)

    ------

    Actualizare 12:23

    În cauza constituită ca urmare a plângerii formulate de către doamna Firea Gabriela, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus, prin ordonanţa din data de 11 martie 2015, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Băsescu Traian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj, arată un comunicat al Parchetului General, remis azi redacţiei.

    "Azi, 18 martie 2015, domnul Băsescu Traian s-a prezentat la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a-i fi adusă la cunoştinţă învinuirea, context în care apărătorii acestuia au solicitat un termen pentru consultarea dosarului", potrivit sursei citate.

    (A.C.)

    ---------

    Actualizare 12:11

    Avocatul Gabrielei Firea, Lucian Bolcaş, a afirmat că lui Traian Băsescu i s-a adus la cunoştinţă că este urmărit penal pentru şantaj.

    (A.C.)

    --------

    Actualizare 11:51

    Avocaţii lui Traian Băsescu au cerut analizarea dosarului în care fostul şef al statului are calitatea de suspect, senatorul PSD Gabriela Firea acuzându-l de şantaj şi ameninţare, potrivit biroului de presă al Parchetului General.

    Fostul preşedinte Traian Băsescu a plecat de la Parchetul General, după ce a stat aproximativ 30 de minute, fără a face declaraţii presei la ieşirea din instituţie.

    Fostul preşedinte era aşteptat de circa 20 de persoane care scandau lozinci împotriva sa.

    (A.C.)

    --------

    Actualizare 11:04

    Fostul preşedinte Traian Băsescu a ajuns la Parchetul General, unde urmează să fie audiat de procurori în calitate de suspect în dosarul în care senatorul PSD Gabriela Firea îl acuză de ameninţare şi şantaj.

    (Alexandru Costea)

    --------

    Fostul preşedinte Traian Băsescu urmează să se prezinte astăzi la Parchetul General pentru a fi audiat de procurori în calitate de suspect în dosarul în care senatorul PSD Gabriela Firea îl acuză de ameninţare şi şantaj.

    "Am calitatea de suspect. Mi-au transmis o scrisoare prin care am aflat că sunt suspect", preciza luni Traian Băsescu, adăugând că se va prezenta în faţa procurorilor pentru că respectă instituţiile statului.

    Procurorii au reluat ancheta în acest dosar după ce Traian Băsescu şi-a încheiat mandatul şi a rămas fără imunitate.

    Senatoarea PSD Gabriela Firea a depus pe 16 aprilie 2014 o plângere penală în care îl acuza pe şeful statului de la acea dată, Traian Băsescu, de ameninţare şi şantaj în legătură cu declaraţiile pe care acesta le-a făcut în cadrul unei emisiuni televizate.

    "Eu cred că sunt toate elemente constituite pentru cele două infracţiuni. Mă simt ameninţată în urma declaraţiei preşedintelui ţării că s-ar putea să nu-mi găsesc soţul acasă dacă nu stau în banca mea şi nu sunt atentă, pentru că şi pe moşia sau parohia soţului ar fi probleme pe care dumnealui le-ar cunoaşte. Eu am tras concluzia că domnia sa a vrut să tragă un semnal de alarmă anumitor organe de anchetă pentru ca familia mea să aibă de suferit din pricina faptului că eu sunt membru şi comunicator al unei comisii parlamentare de anchetă", spunea Firea atunci.

    În data de 18 aprilie, Parchetul General a anunţat că a deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj, însă procurorii au dispus suspendarea anchetei, deoarece preşedintele se bucura de imunitate.

    Gabriela Firea a contestat decizia procurorului de caz, însă contestaţia sa a fost respinsă de procurorul ierarhic superior.

    În motivarea procurorilor se arată că imunitatea preşedintelui îl scutea pe Traian Băsescu de orice fel de răspundere juridică pe perioada exercitării mandatului, pentru fapte săvârşite în această perioadă, cu excepţia răspunderii politice, respectiv posibilitatea de a fi suspendat.

    Opinia Cititorului ( 5 )

    1. Salutam cu caldura invitatia la Parchetul General si asteptam si urmatoarele vizite la DNA. Cat timp Basescu este in libertate imi aminteste de democratia noastra in care indiferent ce am votat a iesit Basescu si in care in fata justitiei au existat doua clase de cetateni. Discutia este valabila si pentru Blaga.

      1. Absolut de acord

      Baesescu, la puscarie!

      1. Pribegesti, pribegesti..... vai tie! de ce nu-ti ceri drepturile sa te internezi? banuiesc ca ai cotizat la sistemul de sanatate citiva anisori. 

      Dixit Basescu: "...dacă vrea, îi botez copilul."

      Ar fi o mare greseala domnule Basescu; ai putea pati ca fratele! dama aceasta este din neamul lui Bercea Mondial. 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb