DOSARUL DELAPIDĂRII SIF-URILOR Papalekas a informat board-ul Globalworth că nu are loc o investigaţie a Parchetului asupra sa

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 decembrie 2014

Papalekas a informat board-ul Globalworth că nu are loc o investigaţie a Parchetului asupra sa

Actualizare 11:36 Papalekas: "Nu am achiziţionat niciun fel de drept în SIF1 sau SIF4"

Ioannis Papalekas şi societatea la care este asociat nu au achiziţionat "niciun fel de drept în SIF Banat sau SIF Muntenia" şi nu au încheiat "vreo tranzacţie cu vreuna din aceste entităţi" întrucât de la venirea sa în România în 2000 omul de afaceri grec a luat decizia de a nu se implica în tranzacţionarea de acţiuni şi obligaţiuni pe bursele din România, potrivit unei declaraţii remise azi redacţiei privind informaţiile despre urmărirea penală care îl vizează pentru complicitate la delapidare în dosarul SIF.

"Pot să confirm că nici eu personal şi nici societatea al cărei asociat sunt nu am achiziţionat niciun fel de drept în SIF Banat sau SIF Muntenia şi nici nu am încheiat vreo tranzacţie cu vreuna din aceste entităţi întrucât de la venirea mea în România în anul 2000 am luat decizia de a nu mă implica în tranzacţionarea de acţiuni şi obligaţiuni pe bursele din România.

Trăiesc în România încă din anul 2000 şi consider că am contribuit semnificativ la modernizarea Bucureştiului prin proiectele rezidenţiale, comerciale şi de uz mixt derulate.

Împreună cu echipa excelentă pe care o am în Bucureşti continui să fac acest lucru şi să dedic toată energia mea în această direcţie. În ultima perioadă, toate investiţiile mele în România au fost direcţionate prin intermediul Globalworth, care numai în ultimele 18 luni a făcut investiţii în proiecte româneşti ce s-au ridicat la valoarea de aproximativ 700 de milioane de euro. În pofida informaţiilor false şi dăunătoare care au fost publicate recent în presă vom continua eforturile pentru a dezvolta o afacere de succes, în beneficiul tuturor", mai arată sursa citată.

Acesta mai notează că este adevărat că Dragoş Bîlteanu a fost unul dintre partenerii săi de afaceri, "exclusiv în sectorul imobiliar".

"Tranzacţiile principale în care ambii am fost implicaţi se leagă de achiziţia şi dezvoltarea Proiectului Upground Estates, situat în zona Dimitrie Pompeiu, şi proiectul Tower Center International (< Proiectul TCI >), la acesta din urmă presa făcând numeroase referiri. Legăturile mele profesionale cu domnul Bîlteanu s-au redus semnificativ pe parcursul anilor şi, din anul 2008, singurul nostru proiect de afaceri comun a fost cel care a implicat Proiectul TCI, în care eu am dobândit de la dânsul o participaţie de 50% în anul 2012. Circumstanţele realizării acelui proiect au fost raportate în mod public atât de către mine, cât şi de către Globalworth în nenumărate ocazii în trecut. Domnul Bîlteanu şi cu mine (fiecare în calitate de proprietari ai unei cote de 50% din Proiectul TCI) am încheiat în luna iulie a anului 2013 un contract prin care am convenit vânzarea proiectului către Globalworth. Acest aspect a fost în mod complet şi public dezvăluit ca parte a ofertei publice a Globalworth, vânzarea fiind agreată sub condiţia unei evaluări independente, aşa cum a fost cazul în toate tranzacţiile similare în care eu personal sau o entitate asociată mie a fost implicată. Întotdeauna am căutat să ofer maximum de transparenţă în tot ceea ce priveşte aceste aspecte.

Achiziţia proiectului TCI de către Globalworth s-a finalizat în luna februarie a anului 2014. A fost de fapt ultimul proiect care a fost transferat către Globalworth din Portofoliul Iniţial şi achiziţia sa a fost finanţată prin fonduri bancare puse la dispoziţie de către banca elveţiană UBS. Ţin să precizez că achiziţia acestui proiect nu a fost făcută din fonduri strânse în urma listării. Acele fonduri au fost folosite pentru achiziţia altor proprietăţi", potrivit sursei citate.

Potrivit lui Papalekas, "Globalworth a urmat întotdeauna o serie de condiţii şi proceduri speciale la încheierea oricărui tip de contract în care eu personal sau un asociat al meu este parte contractantă şi toate aceste condiţii şi proceduri speciale sunt respectate în toate cazurile: (i) o evaluare independentă, (ii) contractarea la valoarea pieţii (arm's length) şi (iii) luarea deciziei de cumpărare de către directorii non-executivi, deci fără participarea mea".

"Toate aceste proceduri au fost urmate (şi raportate public) în legătură cu tranzacţia TCI, astfel cum s-a întâmplat de altfel în toate tranzacţiile Globalworth în care eu personal am avut un interes", mai arată sursa.

"Unele dintre articolele apărute în presă fac referire la un număr de alte persoane acuzate de a fi fost implicate în activităţi ilegale împreună cu domnul Dragoş Bîlteanu. Eu nu am întâlnit niciodată pe niciuna dintre aceste persoane acuzate şi nu m-am implicat în nicio afacere sau altă relaţie cu aceştia. Pot să confirm că nici eu şi nicio altă societate asociată cu mine nu am întreprins vreodată vreun tip de afacere cu SIF Banat sau cu oricare dintre angajaţii acesteia, administratorii sau acţionarii acesteia. De altfel şi SIF Banat a confirmat recent că nu a investit niciodată în Globalworth şi a negat că ar fi tranzacţionat acţiuni ale Globalworth, contrar informaţiilor vehiculate în unele articole de presă. SIF Muntenia a făcut într-adevăr o investiţie cu ocazia listării Globalworth, când a achiziţionat un număr de 200.000 de acţiuni la preţul de 5 euro pe acţiune, pentru o valoare totală de 1.000.000 euro. Nu ştiu dacă SIF Muntenia continuă să deţină acţiuni în Globalworth, dar pot să confirm că valoarea acţiunilor în societate a rămas la un nivel superior preţului pe care acestea l-au avut la data listării", conform declaraţiei transmisă redacţiei.

Totodată, Papalekas confirmă că la începutul acestei săptămâni a avut "o întrevedere cu procurorul care se ocupa de caz, la cererea acestuia, şi în scopul de a-mi manifesta sprijinul faţă de solicitările sale".

"Având în vedere că acum are cunoştinţă deplină asupra faptelor, sunt încrezător că va ajunge rapid la concluzia că nu mă fac vinovat de niciuna din prezumtivele acuzaţii care mi s-au adus şi că va lua toate măsurile ce se impun astfel încât să fiu exclus din orice viitoare investigaţie", arată declaraţia.

--------

Directorul general al Globalworth, Ioannis Papalekas, a informat vineri board-ul companiei că i s-a confirmat de către procuror, în urma unor întâlniri care au avut loc marţi şi miercuri, că nu are loc o investigaţie împotriva sa.

"Papalekas a informat board-ul că procurorul i-a confirmat că nu are loc o investigaţie împotriva sa, în urma întâlnirilor din 16 şi 17 decembrie cu echipa procuraturii la Bucureşti pentru a clarifica situaţia şi în baza informaţiilor pe care le-a oferit în timpul acelor întâlniri. Procurorul a confirmat totodată că nici compania nu formează obiectul investigaţiei", se arată într-un comunicat al Globalworth Real Estate Investments Limited, controlată de omul de afaceri, citat de Mediafax.

Papalekas a mai informat board-ul că se aşteaptă ca această poziţie să fie oficializată în curând de Parchet.

Cu toate acestea, Ioannis Papalekas apare ca urmărit penal pentru complicitate la delapidare în dosarul SIF, în care au fost arestaţi şeful SIF Banat-Crişana, Dragoş Bîlteanu, şi Najib El Lakis, membru în CA al societăţii.

Potrivit unor surse judiciare, Dragoş Bîlteanu şi Najib el Lakis au urmărit ca proiectul Bucharest Tower Center (din Piaţa Victoriei), deţinut de SC Tower Center International SRL, să fie achiziţionat de către Globalworth Real Estate Investments Limited, însuşindu-şi astfel resurse financiare în cuantum de 6.353.400 euro din fondurile SIF Banat Crişana SA, respectiv 4.763.424,11 lei din fondurile SIF Muntenia.

Ziarul "BURSA" a scris încă din 11 decembrie căprocurorii au arătat în contextul listării Globalworth, fondul de investiţii imobiliare înfiinţat de Papalekas, acesta s-ar fi înţeles cu Dragoş Bîlteanu ca SIF1 Banat Crişana şi SIF4 Muntenia să investească în unităţile fondului. Ulterior, fondul a preluat Bucharest Tower Center, din Piaţa Victoriei, unde Dragoş Bîlteanu controla 50% din acţiuni.

SIF Banat-Crişana a contrazis informaţiile din referatul procurorilor şi a transmis că nu a tranzacţionat niciodată, nu a deţinut şi nu deţine nici în prezent acţiuni emise de fondul Globalworth Real Estate Investments.

Deşi Papalekas viza atragerea unei sume de minim 100 de milioane de euro la listarea Globalworth Real Estates Investments Limited, pentru realizarea de investiţii în sectorul imobiliar din România, oferta derulată a condus la atragerea sumei totale de 53,6 milioane de euro.

Globalworth Real Estate Investments a anunţat tot vineri că a convertit în acţiuni o datorie de 65 de milioane de euro către fondurile York Global Finance Offshore şi Oak Hill Advisors, cumpărată de acestea de la banca elveţiană UBS în luna martie.

Potrivit acordului, termenii facilităţii de creditare au fost modificaţi astfel încât dobânda a fost capitalizată, iar scadenţa a fost stabilită pentru 18 decembrie 2014. S-a convenit ca, nu mai târziu de acest termen, datoria, inclusiv dobânda capitalizată, să fie rambursată prin intermediul unei convertiri obligatorii în acţiuni ordinare la preţul de 5,9 euro pe unitate, respectiv preţul de plasare într-o ofertă secundară de titluri anunţată pe 23 aprilie 2014.

Tot vineri, Consiliul Concurenţei a anunţat că a autorizat preluarea clădirii de birouri Nusco Tower de către compania Globalworth, controlată de omul de afaceri Ioannis Papalekas, de la grupul italian Nusco, tranzacţia de 46 milioane de euro urmând să fie încheiată cel târziu în luna aprilie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb