Dosarul "diplome de licenţă fără studii": un nou lot, trimis în judecată

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 20 septembrie 2018

Dosarul "diplome de licenţă fără studii": un nou lot, trimis în judecată

Unul dintre cele mai ample dosare legate de corupţia din sistemul de învăţământ a intrat într-o nouă fază. Opt studenţi străini au fost trimişi în judecată pentru dare de mită, în dosarul "diplome de licenţă fără studii", care vizează cele două universităţi din Arad, la care au avut loc percheziţii la jumătatea anului trecut.

În acest dosar există deja condamnări, iar procurorii au obţinut acorduri de recunoaştere a vinovăţiei de la 24 dintre suspecţi. Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au anunţat că au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a opt studenţi străini de la Facultatea de Medicină Generală (Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" Arad) pentru dare de mită, informează News.ro. Sager Muhammad, Abu Rabia Anian, El Fakir Walid, Madjid Hussaini - faţă de la care s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar - Shalata Haya, Dahamshi Mohammad, Sanallah Madhat şi Nasser Rami sunt acuzaţi că în cursul anului 2017, în calitate de studenţi în anul III, au oferit unui cadru didactic, direct sau prin intermediar, sume de bani cuprinse între 200 şi 400 de euro pentru promovarea examenelor restante pentru unul sau pentru două semestre, la disciplina Morfopatologie. Potrivit procurorilor: "În urma oferirii acestor sume de bani, cadrul didactic a acordat studenţilor note de promovare, încălcându-se astfel şi legislaţia educaţiei şi normele de etică şi deontologie profesională. Menţionăm că, în ceea ce priveşte cadrul didactic (Păiuşan Lucian), cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată, şi intermediar (Taha Abed El Kader), cercetat sub aspectul complicităţii la săvârşirea infracţiunii de dare de mită în formă continuată şi a complicităţii la săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, procurorii au încheiat cu aceştia acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, admise de către Tribunalul Arad, care, prin sentinţă, i-a condamnat pe fiecare la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere". Cei opt studenţi vor fi judecaţi la Tribunalul Arad, unde a fost trimis dosarul.

Anchetatorii susţin că la Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" din Arad şi la Universitatea "Aurel Vlaicu" Arad s-ar fi constituit "reţele infracţionale din care ar fi făcut parte cadre didactice, secretare şi alte categorii de personal nedidactic, precum şi foşti absolvenţi care ar fi avut rolul de a intermedia traseul banilor de la studenţi la profesori sau la informaticieni, contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a examenelor". De asemenea, în acest mecanism, studenţi care ar fi dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei cunoscători de limba română, ar fi devenit la rândul lor intermediari pentru alţi colegi. În anumite cazuri, banii oferiţi în schimbul promovării examenelor ar fi fost lăsaţi la puncte de schimb valutar ai căror administratori ar fi fost în relaţii de prietenie cu profesorii implicaţi. Cadrele didactice ar fi pretins şi primit bani şi bunuri de la studenţi pentru a le oferi lucrări de licenţă deja elaborate ori pentru promovarea unor examene, mai ales în cazul unor studenţi străini, înscrişi la grupe ce urmau cursurile în română, fără ca aceştia să înţeleagă limba.

Maria Giuseppina Di Matteo, studentă din Italia, a fost prima care a fost condamnată, în martie 2018, după ce şi-a recunoscut faptele. Italianca a primit o pedeapsă cu închisoarea de un an şi zece luni pentru cumpărare de influenţă, un an pentru complicitate la infracţiunea de fals informatic şi un an pentru complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Instanţa a contopit pedepsele, rezultând doi ani şi şase luni de închisoare, însă a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o durată de trei ani. În acest dosar a mai fost condamnat profesorul universitar Lucian Păiuşan, medic primar de anatomie patologică, care a semnat, de asemenea, un acord de recunoaştere a vinovăţiei. El a primit tot o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Tribunalul Arad a mai decis ca notele studenţilor care au plătit pentru a fi trecuţi de profesorul Lucian Păiuşan să fie şterse din toate registrele şi cataloagele.

În 26 iulie 2017, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au făcut 106 percheziţii domiciliare, la acea dată 36 de persoane fiind acuzate de săvârşirea de infracţiuni de corupţie. În urma percheziţiilor, au fost ridicaţi peste 350.000 de euro, înscrisuri şi sisteme informatice. În noiembrie 2017, anchetatorii au anunţat că 120 de persoane, cadre didactice şi studenţi au fost audiate, fiind cercetate pentru infracţiuni de corupţie. 

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Să se facă cercetări și la Colegiul Particular "Vasile Goldis" din Arad, specializarea: Asistent medical de farmacie / Asistent medical generalist, unde unii studenți nu vin deloc la cursuri, decât la susținerea licenței unde i-au toți nota 10, iar cei ce vin la cursuri sunt înjosiți, precum ca ei nu știu să se compromită dând mită, astfel dându-le note mici la examenul de licență (pt ca nu și-au cumpărat licențe de la profesori), deși în cursul anilor aveau note mari la examene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb