Dosarul privind finanţarea campaniei pentru prezidenţialele din 2009, retrimis ÎCCJ

Mina Irina
Anticorupţie / 19 iulie 2017

Elena Udrea

Elena Udrea

Actualizare 15:12

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, astăzi, să retrimită Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) dosarul privind alegerile prezidenţiale din 2009, în care sunt judecate fostul ministru Elena Udrea şi Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu.

Astăzi, la Curtea de Apel Bucureşti s-a discutat în procedură de Cameră preliminară cine ar trebui să judece dosarul privind plăţile ilegale din campania electorală din 2009, potrivit News.ro.

Decizia pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în şedinţă de cameră preliminară este: "Admite excepţia invocată din oficiu de Judecătorul de Cameră Preliminară. Constată necompetenţa materială a Judecătorului de Cameră Preliminară de la

Curtea de Apel Bucureşti. Constată întrerupt cursul justiţiei şi (...) sesizează Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea soluţionării cazului intervenit".

În aceste condiţii, dosarul va fi retrimis instanţei supreme.

(M.I.)

-------

Fostul parlamentar Elena Udrea a declarat, astăzi, la Curtea de Apel Bucureşti, unde se discută în procedură de Cameră preliminară cine ar trebui să judece dosarul privind plăţile ilegale din campania electorală din 2009, că acest dosar ar trebui să se întoarcă la DNA şi că acuzaţiile din rechizitoriu nu corespund cu încadrearea juridică, judecătorii neştiind cum să procedeze cu acest dosar.

Elena Udrea a susţinut, după dezbaterile cu uşile închise de la Curtea de Apel Bucureşti, potrivit News.ro: "Acesta este dosarul în care eu sunt judecată pentru modul în care s-au plătit nişte panouri publicitare în campania prezidenţială şi referendum din 2009. Mă consider clar nedreptăţită dacă mă refer la situaţia generală. Toată lumea a făcut campanii. Dacă vrem să cercetăm cum se finanţează o campanie, să cercetăm pe toată lumea, nu doar pe Elena Udrea. (...) După mine, este aplicabilă legea 334 privind finanţarea partidelor politice, care spune că într-o astfel de situaţie suntem în faţa unei contravenţii, şi nu a unei infrcatiuni. Legea 344 prevedea o amendă pentru partidul politic sau pentru trezorier, nu o acuzaţie penală la adresa mea".

Ea a mai susţinut că în orice campanie electorală politicienii se duc la oamenii de afaceri şi le cer bani.

Elena Udrea a completat: "Într-o campanie se cer bani. Acuma...nu i-am cerut eu. O campanie aşa se finanţează. Politicienii se duc la oameni de afaceri şi îi roagă să le finanţeze campania electorală sau partidul, de aia este contravenţie pe legea 334, nu este infracţiune".

Avocatul Elenei Udrea a arătat că faptele din rechizitoriu nu corespund cu încadrarea juridică şi a solicitat restituirea dosarului la DNA.

Avocatul Alexandru Chiciu a precizat: "Înalta Curte a apreciat că această instanţă ar fi competentă. Curtea de Apel a apreciat astăzi că n-ar fi competentă. Am avut aceeaşi poziţie procesuală şi la Înalta Curte şi la Curtea de Apel şi apreciem că aceste trimiteri dintr-o parte în alta a cauzei nu rezolvă fondul chestiunii, care este simplu: restituirea rechizitoriului procurorilor pentru refacere".

El a fost completat de Udrea, care a arătat că "procurorii au făcut aşa un rechizitoriu prost, încât au încurcat pe toată lumea".

Elena Udrea a mai spus: "În dorinţa lor de a mă acuză de fapte penale, au făcut aşa un rechizitoriu încât judecătorii nu ştiu cine ar putea să judece dosarul. Graba a fost mare. Să fie şi Ioana Băsescu acuzată, acum vedem din ceea ce spun procurorii cum s-au făcut dosarele mele, cu presiuni, ameninţări...Justiţia este încurcată în acest moment".

Fostul deputat a mai spus că nu a făcut încă plângere la CSM în urma declaraţiilor fostului procuror DNA Mihaela Moraru, dar o să facă acest lucru în curând.

Elena Udrea a încheiat: "Nu am dreptul să nu fac acţiunile posibile, legale, în sensul de a denunţa presiunile doamnei Kovesi pentru a mi se face dosare şi pentru a fi arestată".

Elena Udrea şi Ioana Băsescu s-au prezentat, azi dimineaţă, la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009, iar un judecător de cameră preliminară va analiza cererile şi excepţiile ridicate de avocaţii acestora, dar şi legalitatea măsurilor preventive, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb