Două căi pentru Bursă

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 martie 2010

Daniel Ţepeş: "Pieţei de capital îi lipseşte unitatea între actorii ei"

Daniel Ţepeş: "Pieţei de capital îi lipseşte unitatea între actorii ei"

Daniel Ţepeş, considerat omul zilei la alegerile pentru Consiliul Bursei de la Bucureşti, din 19 februarie, este de părere că fuziunea BVB cu Sibex este cea mai bună variantă pentru piaţa de capital autohtonă. În urma alegerilor, domnul Ţepeş, acţionar principal al HTI Valori Mobiliare, a câştigat un loc în Consiliul BVB, alături de alţi cinci susţinători ai săi, Consiliul fiind completat de Siminel Andrei şi Mircea Botta.

Domnia sa a acordat un interviu pentru ziarul BURSA, în care ne-a împărtăşit opiniile sale legate de viitorul bursei bucureştene. Mult mai discret în legătură cu afacerile sale, domnul Ţepeş ne-a mărturisit că îşi doreşte ca HTI Valori Mobiliare să devină o afacere de familie pe termen lung, după ce, în martie 2009, a răscumpărat 51% din acţiunile casei de brokeraj, pe care le vânduse către Morgan Stanley, cu un an înainte. În prezent, Daniel Ţepeş controlează peste 99% din acţiunile HTI.

(Interviu cu Daniel Ţepeş, acţionar majoritar al "HTI Valori Mobiliare")

Reporter: Cum aţi caracteriza, în acest moment, piaţa de capital din România? Care sunt paşii prioritari pentru BVB şi pentru noul Consiliu de Administraţie pentru a dezvolta piaţa?

Daniel Ţepeş: Piaţa de capital din România este mult mai mică decât ar putea să fie. În plus, cred că pieţei de capital din România îi lipseşte unitatea între actorii ei, autorităţi, brokeri, operatori de piaţă, emitenţi şi inves-titori, care au cu toţii multe interese comune. Realizarea unităţii este o premisă necesară pentru dezvoltarea pieţei de capital. Nu pot să vorbesc la modul concret despre paşii prioritari de urmat întrucât noul CA trebuie să lucreze serios la realizarea unei strategii pe care să o îmbrăţişăm cu toţii şi apoi să trecem la treabă. În mod evident, există multe idei, dar trebuie să vedem care dintre ele vor fi acceptate de toţi membrii dar şi, mai ales, de către acţionari.

Reporter: Cum se vede, din pers-pectiva dumneavoastră, viitorul BVB? Va fi, la un moment dat, preluată de o Bursă străină?

Daniel Ţepeş: Aşa cum am mai spus, BVB este într-o poziţie fericită în sensul că are posibilitatea să se dezvolte fie prin asociere cu altă bursă, fie pe cont propriu. Multe burse nu au aceste opţiuni, dar cred că BVB le are. Însă acţionarii BVB vor decide pe ce drum vom merge în funcţie de oportunităţile şi detaliile fiecărei variante.

Reporter: S-a vorbit foarte mult despre fuziunea Bursei de la Bucureşti cu cea de la Sibiu ca proiect al dumneavoastră personal. În ce orizont de timp vedeţi posibilă această operaţiune şi în ce condiţii?

Daniel Ţepeş: Fuziunea BVB cu Sibex va rămâne permanent una dintre viziunile mele şi o consider cea mai bună variantă pentru piaţa de capital din România. Fuziunea ar trebui să aibă loc cât mai rapid şi să fie făcută pe baza unui raport de evaluare super corect făcut de cel puţin o firmă de prestigiu.

Cu toate acestea, acţionarii sunt aceia care vor avea ultimul cuvânt, indiferent de viziunea mea personală, şi eu sunt foarte fericit să merg în orice direcţie aleasă de către acţionari. Mai mult, eu, personal, nu cred că acest proiect se va finaliza pe termen scurt, dar cred că la un anumit moment, în viitor, toţi vor înţelege necesitatea fuziunii şi vor vedea avantajele unei burse româneşti unite care să intre în competiţie cu bursele mari din lume, aşa cum am avut parte să observăm alte exemple în regiune.

Reporter: Aveţi relaţii de colaborare cu reprezentanţi ai pieţelor de capital străine? Puteţi detalia?

Daniel Ţepeş: M-am întâlnit de câteva ori cu reprezentanţi ai câtorva burse străine, inclusiv Warsaw Stock Exchange, Vienna Stock Exchange, Athens Stock Exchange şi Deutsche Boerse. Nu pot să spun că am relaţii de colaborare permanente cu aceştia, dar am avut diverse discuţii şi negocieri cu unele dintre ele referitoare la Sibex, discuţii avute, bineînţeles, împreună cu preşedintele SIBEX, domnul Teodor Ancuţa, şi care au fost făcute cunoscute acţionarilor.

Reporter: Credeţi că mai multe astfel de relaţii ar putea ajuta la dezvoltarea Bursei de la Bucureşti?

Daniel Ţepeş: Personal, cred că BVB are foarte multe opţiuni pe care le poate valorifica în vederea dezvoltării, opţiuni care pot presupune atât asocierea sub diverse forme cu o bursă mai mare, cât şi dezvoltarea prin forţe proprii după modelul de succes al altor ţări vecine. Totul depinde însă de viziunea pe care o să o aibă acţionarii BVB. Eu, personal, nu favorizez o anumită strategie, totul stă în detaliile strategiei.

Reporter: Ne puteţi povesti cum aţi intrat pe piaţa de capital, când şi de ce?

Daniel Ţepeş: Am intrat pe piaţa de capital în anul 1997, chiar în ultimul an de facultate şi am început de pe o poziţie de back-officer la una dintre societăţile de valori mobiliare de atunci. Piaţa de capital a fost o mare pasiune pentru mine şi am asimilat-o ca pe o chestie matematică, matematica fiind altă pasiune de-a mea. Mai târziu, aveam să aflu că, în afară de matematică, piaţa de capital presupune foarte multă psihologie umană. În anul 2001, am intrat pe piaţa de capital pe cont propriu prin cumpărarea Efinvest SA, care a devenit ulterior HTI Valori Mobiliare SA.

Reporter: După tranzacţiile cu Morgan Stanley, mai aveţi, în prezent, intenţia să înstrăinaţi acţiuni din HTI Valori Mobiliare?

Daniel Ţepeş: Nu am intenţia de a mai vinde acţiunile HTI şi vreau ca acest business să devină o afacere de familie pe termen lung, aşa cum au pornit şi marii giganţi în domeniu.

Reporter: Care sunt principalele realizări ale casei de brokeraj până acum?

Daniel Ţepeş: HTI a fost şi va rămâne o casă de brokeraj cu focus pe tranzacţiile mari şi pot să spun că am avut multe realizări în acest sens.

Reporter: Care sunt planurile HTI Valori Mobiliare pentru acest an?

Daniel Ţepeş: În perioada actuală, criza s-a făcut simţită destul de puternic în domeniul tranzacţiilor mari, dar ne vom poziţiona astfel încât să beneficiem de următorul val, când criza îşi va reduce intensitatea.

Reporter:Aveţi discuţii cu societăţi pentru aducerea lor la cota BVB sau Sibex?

Daniel Ţepeş: Avem discuţii permanente cu societăţi în vederea lis-tării, însă acum este nevoie de o perioadă mult mai mare de pregătire astfel încât să putem aduce pe bursă o poveste de succes.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb