• Broadhurst Investments şi MEI Roemenie en Bulgarije Fonds deţin aproximativ 10% din compania IAR Ghimbav, care este acţionar minoritar la subsidiara locală a concernului controlat de EADS
Doi dintre acţionarii minoritari ai companiei IAR Ghimbav - fondurile de investiţii Broadhurst Investments Limited - Nicosia Cipru şi MEI Roemenie en Bulgarije Fonds - Olanda (care deţin circa 10% din titlurile IAR) - au atacat în instanţă decizia acţionarilor companiei de a prelungi durata de viaţă a Eurocopter România cu încă zece ani. Directorul general al companiei IAR, Neculai Banea, ne-a declarat că "cei doi acţionari nu au înţeles că nu este vorba despre cedarea celor mai importante active ale fabricii, aşa cum se punea problema acum doi ani, ci este doar continuarea activităţii acelei societăţi ca şi până acum".
Neculai Banea a precizat: "Eu nu pot să închid o societate care îmi aduce mie profit, comenzi şi îmi dă de lucru, pe lângă faptul că a angajat oamenii pe care noi nu mai puteam să îi ţinem. Cei doi acţionari nu înţeleg că ei îşi iau dividende şi din ceea ce îmi plătesc cei de la Eurocopter - chirie pe activele pe care le ocupă şi comenzile pe care le dau la noi. Eu sunt decis, ca director general, să merg în instanţă şi să explic de ce solicitarea acestor acţionari este împotriva intereselor generale ale societăţii".
Acţionarii companiei IAR Ghimbav au aprobat în luna aprilie prelungirea perioadei de funcţionare a societăţii Eurocopter România şi după data de 26 iulie 2013. Consiliul de Administraţie al companiei braşovene va trebui să negocieze cu reprezentanţii Eurocopter SAS cea mai bună modalitate de prelungire a contractului, după ce acţionarii au aprobat ca durata de funcţionare a Eurocopter România să se poate face "prin participarea companiei braşovene la creşterea capitalului social al companiei cu valoarea dreptului de uzufruct asupra activelor (terenuri, construcţii şi mijloace fixe) care au făcut obiectul contractului de uzufruct între IAR şi Eurocopter în 24 iulie 2003, prin constituirea unui nou drept de uzufruct pentru o perioadă de încă zece ani în condiţii similare contractului din 2003", dar şi prin "închirierea de către Eurocopter România a activelor care fac obiectul contractului de acordare a dreptului de uzufruct prin încheierea unui contract de închiriere, cu menţinerea actualului capital social al companiei". În acest din urmă caz, durata prelungirii duratei de funcţionare ar putea fi mai mică de zece ani.
De asemenea, acţionarii firmei braşovene au aprobat tot atunci anularea hotărârii investitorilor din urmă cu doi ani când se aproba decizia de cedare a unei părţi importante a activelor către compania multinaţională, decizie luată în urmă cu doi ani.
Eurocopter România este un joint-venture între concernul Eurocopter, care deţine 51% din acţiuni, şi IAR Ghimbav, care are 49% din titluri. Compania are 170 de angajaţi. Eurocopter România face parte din structura grupului European Aeronautic Defence and Space Company EADS N.V. Olanda (EADS). Grupul EADS este activ la nivel mondial în domenii precum producţia şi marketingul aeronavelor comerciale şi militare, echipamentelor de telecomunicaţii, sistemelor de apărare şi securitate, sateliţilor, lansatoarelor şi infrastructurilor orbitale. IAR Ghimbav este controlată de stat prin Ministerul Economiei, care deţine 65% din titluri.