Două rachete aparent ruseşti au căzut într-o fermă din Polonia, pe teritoriul NATO (Preşedintele Poloniei declară că, probabil, sunt totuşi ucrainene)

F.D.
Internaţional / 15 - 17 noiembrie 2022

Două rachete aparent ruseşti au căzut într-o fermă din Polonia, pe teritoriul NATO (Preşedintele Poloniei declară că, probabil, sunt totuşi ucrainene)

Actualizare Ucrainenii se vor alătura anchetei din Polonia

Specialiştii ucraineni se vor alătura comisiei internaţionale mixte de investigaţie la locul din Polonia unde marţi a căzut o rachetă ucigând două persoane, potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski, relatează CNN.

"Ieri (miercuri) am insistat să fim incluşi în comisia internaţională mixtă de investigaţie şi deja seara târziu am primit confirmarea. Dimineaţă, specialiştii noştri se vor duce acolo şi se vor alătura acestei comunităţi de profesionişti", a spus Zelenski în timpul unei apariţii la Forumul Bloomberg pentru Noua Economie.

"Nu ştiu ce s-a întâmplat. Nu ştim sigur. Lumea nu ştie. Dar sunt sigur că a fost o rachetă rusească, sunt sigur că am tras cu sistemele de apărare antiaeriană", a spus Zelenski.

"Doar după anchetă se va putea trage concluzii despre ce rachetă a căzut pe teritoriul Poloniei", a spus el.

Separat, o sursă din biroul preşedintelui a confirmat pentru CNN că unei echipe ucrainene i se permite accesul în locul în care a căzut racheta în Polonia, unde lucrează anchetatorii polonezi şi americani.

---

Actualizare Polonia reafirmă că ancheta privind incidentul cu racheta va fi o operaţiune comună cu SUA

Preşedintele Poloniei a declarat că investigaţiile la locul unde marţi a aterizat o rachetă rătăcită, trasă în războiul dintre Rusia şi Ucraina - incident în urma căruia doi polonezi au murit -, vor continua să fie o operaţiune comună cu Statele Unite... Citeşte mai mult...

---

Actualizare Preşedintele Zelenski cere acces la "toate datele" deţinute de occidentali

Preşedintele ucrainean Volodmir Zelenski a cerut ieri accesul experţilor ucraineni la "toate datele"occidentalilor şi de la locul exploziei rachetei care a căzut în Polonia, lângă graniţa cu Ucraina, relatează AFP, conform Agerpres.

"Vrem să stabilim toate detaliile, fiecare fapt", a spus el. "De aceea este necesar ca specialiştii noştri să participe la desfăşurarea anchetei internaţionale şi să obţină acces la toate datele de care dispun partenerii noştri şi de la locul exploziei", a subliniat preşedintele ucrainean.

Această remarcă pare să reflecte o schimbare a poziţiei preşedintelui Zelenski, care a insistat anterior asupra apartenenţei acestui proiectil Rusiei contrazicând NATO şi Washingtonul care acreditează mai degrabă ipoteza unei rachete de apărare antiaeriană ucrainene.

"Nu am nicio îndoială că această rachetă nu a fost a noastră", a declarat atunci preşedintele ucrainean. "Cred că a fost o rachetă rusească", a spus el.

Casa Albă, la rândul său, a indicat că nu a "văzut nimic care să contrazică" ipoteza, înaintată de Varşovia, aceea a unui proiectil antiaerian ucrainean.

---

Actualizare Volodimir Zelenski insistă că racheta căzută în Polonia provenea din Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reafirmat miercuri că racheta care a ucis două persoane într-un sat polonez în apropiere de frontiera cu Ucraina provenea din Rusia, relatează AFP.

"Nu am nicio îndoială că racheta nu ne aparţinea. Cred că era o rachetă a Rusiei, conform raportului militarilor", a declarat la televiziune şeful statului ucrainean, în timp ce responsabili ai NATO au estimat că este vorba probabil despre o rachetă din sistemul ucrainean de apărare aeriană.

El a mai afirmat că nu a primit din partea occidentalilor nicio probă privind ipoteza unui proiectil ucrainean tras pentru a doborî rachete de croazieră ruseşti, lansate asupra teritoriului ucrainean în cadrul unui atac masiv.

"Avem dreptul de a primi probe de la partenerii noştri în spatele uşilor închise? Nu am primit nimic", a spus Zelenski, subliniind că Kievul vrea să facă parte dintr-un grup de anchetă internaţional asupra acestui incident.

Acesta a suscitat temeri că NATO ar putea fi antrenat în conflict, în condiţiile în care Polonia este protejată de un angajament de apărare colectivă al Alianţei Nord-Atlantice.

Rusia a negat că a tras o rachetă asupra unui sat polonez din apropiere de frontiera cu Ucraina. Varşovia a considerat şi ea că este "foarte probabil" să fie vorba de un proiectil anti-aerian ucrainean.

---

Actualizare MINISTRUL BRITANIC DE EXTERNE: "Regatul Unit nu se va grăbi să tragă concluzii privind racheta căzută în Polonia"

Marea Britanie nu va trage concluzii privind racheta care a explodat în Polonia până când nu vor exista detalii complete, a declarat astăzi ministrul de externe James Cleverly, deşi a apreciat că incidentul este în cele din urmă un rezultat al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, relatează Reuters, conform Agerpres.

Polonia şi NATO au afirmat că racheta, care a provocat moartea a doi oameni ieri în apropierea frontierei dintre Polonia şi Ucraina, a fost cel mai probabil o rachetă rătăcită trasă de apărarea aeriană ucraineană şi nu un tir rusesc.

"Polonia va conduce investigaţia care va stabili exact ce s-a întâmplat şi Regatul Unit este gata să furnizeze orice asistenţă practică sau tehnică", a declarat Cleverly în faţa parlamentului.

"Între timp, nu ne vom grăbi să tragem concluzii. Răspunsul nostru va fi mereu determinat de fapte", a adăugat el.

Cleverly a apreciat că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut dreptate să spună că ceea ce s-a întâmplat în Polonia nu este vina Ucrainei şi că Rusia este, în ultimă instanţă, responsabilă.

El a precizat că Marea Britanie va continua să susţine dreptul Ucrainei de a se apăra şi că atacurile aeriene "brutale" ale Rusiei de ieri, când au fost lansate zeci de rachete asupra oraşelor din Ucraina, reprezintă o răzbunare pentru progresele Kievului pe câmpul de luptă.

"Singurul motiv pentru care rachetele zboară pe cerurile europene şi explodează în sate europene este invazia barbară a Rusiei asupra Ucrainei", a spus Cleverly.

"Incidentul tragic din Polonia de noaptea trecută este, în ultimă instanţă, rezultatul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Acesta este singurul motiv pentru ceea ce s-a întâmplat şi nu s-ar fi întâmplat altfel", a adăugat şeful diplomaţiei britanice.

---

Actualizare ANDRZEJ DUDA: "Accesul Ucrainei la locul prăbuşirii rachetei necesită aprobarea Poloniei şi a SUA"

Atât Polonia, cât şi SUA vor trebui să fie de acord pentru ca Ucraina să ia parte la ancheta asupra rachetei care a căzut într-un sat din sud-estul Poloniei...Citeşte mai mult...

---

Actualizare Ucraina cere acces la locul prăbuşirii rachetei pe teritoriul polonez şi explicaţii despre concluzia că ea a lansat-o

Ucraina a cerut astăzi acces la locul din estul Poloniei unde două persoane au fost ucise ieri seară de o rachetă despre care oficiali polonezi şi din cadrul NATO afirmă că a fost o rachetă antiaeriană a armatei ucrainene, relatează Reuters, conform Agerpres.

După ce iniţial suspiciunile s-au îndreptat către Rusia, care a negat acuzaţiile, atât preşedintele polonez Andrzej Duda, cât şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg au declarat că investigaţiile preliminare relevă faptul că racheta căzută pe teritoriul polonez pare să fi fost o rachetă antiaeriană pe care armata ucraineană a lansat-o în timpul raidului masiv cu rachete de croazieră efectuat ieri de Rusia asupra Ucrainei.

Potrivit preşedintelui Andrzej Duda, racheta căzută în satul Przewodow este o rachetă de producţie rusească S-300, dar aflată în dotarea armatei ucrainene.

Cu toate acestea, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, susţine că Ucraina deţine dovezi despre o ''urmă rusească'' în acest incident, fără a explica la ce se referă.

Într-un mesaj pe Facebook, acesta a mai spus că Ucraina doreşte acces la locul prăbuşirii rachetei, o investigaţie comună cu partenerii săi occidentali şi de asemenea acces la informaţiile pe baza cărora aceştia concluzionează că a fost vorba despre o rachetă lansată de armata ucraineană.

---

Actualizare JENS STOLTENBERG: "Rusia este, în ultimă instanţă, responsabilă pentru explozia rachetei din Polonia"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat astăzi că alianţa nord-atlantică nu are "niciun indiciu" că o lovitură cu rachetă care a ucis ieri doi oameni în Polonia ar fi fost un atac deliberat, dar a adăugat că Rusia este, în ultimă instanţă, responsabilă pentru acest incident, transmite dpa, potrivit Agerpres.

"Nu avem niciun indiciu că (incidentul) a fost rezultatul unei atac deliberat. Şi nu avem niciun indiciu că Rusia pregăteşte acţiuni militare ofensive împotriva NATO'', a afirmat Stoltenberg, la Bruxelles. ''O investigaţie asupra acestui incident este în desfăşurare şi trebuie să aşteptăm rezultatul ei. Analiza noastră preliminară sugerează că incidentul a fost probabil cauzat de o rachetă a apărării antiaeriene ucrainene trasă pentru a apăra teritoriul ucrainean împotriva atacurilor ruseşti cu rachete de croazieră", a adăugat şeful NATO.

''Dar, să fiu clar. Nu este vina Ucrainei. Rusia poartă, în ultimă instanţă, responsabilitatea pe măsură ce îşi continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei", a apreciat Stoltenberg.

---

Actualizare Berlinul propune să susţină Varşovia cu patrule aeriene, după ce o rachetă a căzut în Polonia

Berlinul a propus astăzi să susţină Varşovia cu patrule aeriene, după ce o rachetă a căzut în Polonia, ucigând doi oameni, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Ca reacţie la evenimentele din Polonia, îi vom oferi Varşoviei patrule aeriene cu avioane Eurofighter germane", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărări german, Christian Thiels, în timpul unei conferinţe de presă la Berlin.

"Acest lucru se poate întâmpla chiar de mâine, dacă Polonia doreşte. Avioanele nu trebuie deplasate în Polonia. Patrulele pot decola de la bazele aeriene germane", a adăugat el.

"Suntem deja în contact cu polonezii (asupra acestui subiect) şi ministrul apărării al Germaniei va discuta astăzi (miercuri) cu omologul său polonez cu privire la această ofertă", a continuat purtătorul de cuvânt.

Întrebat despre numărul de avioane de luptă Eurofighter care ar fi implicate în aceste patrule, Thiels nu a oferit cifre precise, explicând că aceasta depinde de ceea ce doreşte Varşovia.

O rachetă, probabil de fabricaţie rusă, însă a cărei origine rămâne necunoscută, a lovit ieri teritoriul polonez şi a făcut doi morţi, suscitând condamnarea unanimă din partea liderilor occidentali.

---

Actualizare KREMLINUL: Rusia "n-are nimic de a face" cu incidentul din Polonia

Kremlinul a salutat astăzi "reţinerea" manifestată de SUA în cazul rachetei căzute în ajun în Polonia, asigurând că Rusia "n-are nimic de a face cu acest incident"...Citeşte mai mult...

---

Actualizare Andrzej Duda: "Este extrem de probabil ca racheta care a ucis doi polonezi să fie trasă de apărarea ucraineană"

Preşedintele polonez Andrzej Duda declară astăzi că este "extrem de probabil" ca racheta care a ucis două persoane la frontiera Poloniei cu Ucraina să fi fost folosită de către apărarea ucraineană, relatează AFP, conform News.ro.

"Nimic nu arată că este vorba despre un atac intenţionat al Poloniei", declară presei şeful statului polonez.

"Există o probabilitate puternică să fie vorba despre o rachetă care să fi fost pur şi simplu folosită de apărarea antirachetă ucraineană", continuă el.

Este "probabil un accident nefericit, din păcate", declară Andrzej Duda.

---

Actualizare SURSĂ NATO: "Biden le-a spus partenerilor că racheta din Polonia a fost trasă de antiaeriana ucraineană"

Preşedintele american Joe Biden le-a spus partenerilor din G7 şi NATO că explozia produsă ieri în estul Poloniei a fost cauzată de o rachetă a apărării antiaeriene ucrainene, a declarat astăzi o sursă din cadrul NATO pentru Reuters, conform Agerpres.

Explozia, în care au murit două persoane, a provocat îngrijorări că războiul din Ucraina s-ar putea extinde la ţări vecine.

La sediul NATO a început astăzi dimineaţă, de la ora locală 10:00 (09:00 GMT), o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori, pentru a discuta despre explozia din estul Poloniei, în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat anterior că Polonia nu are dovezi concrete despre cine a lansat racheta, care a lovit o rampă a unui siloz de cereale la circa 6 km de graniţa cu Ucraina.

---

Actualizare China lansează un apel la calm către toate părţile implicate

China a lansat astăzi un apel la calm după informaţiile privind căderea unei rachete de fabricaţie rusească în Polonia, incident soldat cu moartea a două persoane şi care a fost urmat de plasarea în stare de alertă a armatei poloneze, transmite Agerpres.

''În situaţia actuală, toate părţile implicate trebuie să rămână calme şi să dea dovadă de reţinere, pentru a se evita o escaladare'', a declarat Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez.

''Poziţia Chinei privind chestiunea ucraineană este aceeaşi de la început şi este clară: prioritatea absolută este de a desfăşura un dialog şi negocieri, în scopul soluţionării crizei în manieră paşnică'', a adăugat reprezentanta diplomaţiei chineze.

---

Actualizare Dmitri Medvedev: "Incidentul cu racheta din Polonia arată că Occidentul creşte probabilitatea începerii unui război mondial"

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat astăzi că presupusul atac cu rachetă asupra teritoriului polonez arată că Occidentul creşte probabilitatea începerii unui nou război mondial, relatează RIA Novosti, potrivit Agerpres.

"Povestea ucraineană a 'atacului cu rachete' asupra unei ferme poloneze dovedeşte un singur lucru: prin războiul său hibrid pe care îl poartă împotriva Rusiei, Occidentul creşte probabilitatea începerii unui război mondial", scrie Medvedev într-o postare pe Twitter.

---

Actualizare Un avion al NATO a urmărit traiectoria rachetei care a căzut ieri în Polonia

Un avion NATO care survola spaţiul aerian polonez a urmărit traiectoria rachetei ce a explodat pe teritoriul Poloniei ieri, ucigând două persoane, a relatat astăzi CNN, care citează ca sursă un responsabil militar al Alianţei Nord-Atlantice neidentificat...Citeşte mai mult...

---

Actualizare Reuniunea de urgenţă a NATO începe la ora locală 10:00

NATO va organiza în această dimineaţă, de la ora locală 10:00 (09:00 GMT), o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori, pentru a discuta despre explozia din estul Poloniei, în apropiere de frontiera cu Ucraina, soldată cu doi morţi, au declarat doi oficiali NATO şi un diplomat european pentru Reuters.

Reuniunea ambasadorilor statelor membre ale NATO va fi prezidată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care va prezenta rezultatele discuţiilor într-o conferinţă de presă, prevăzută să înceapă la 12:30 (11:30 GMT), a menţionat Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat.

---

Actualizare Consiliul naţional de securitate al Poloniei se reuneşte din nou după incident

Consiliul naţional de securitate (BBN) al Poloniei a anunţat astăzi că se va întruni din nou în cursul zilei, cu începere de la ora 11:00 GMT, în contextul îngrijorărilor că războiul din Ucraina s-ar putea extinde în ţări vecine după ce o rachetă a căzut marţi pe teritoriul polonez, omorând două persoane, transmite Agerpres.

"BBN analizează în prezent cu şefii de servicii, comandanţii şi aliaţii aranjamentele făcute până acum", a transmis pe Twitter şeful BBN, Jacek Siewiera.

Consiliul de securitate polonez s-a reunit pentru prima dată în cursul nopţii.

Preşedintele Andrzej Duda a declarat anterior astăzi că Polonia nu are dovezi concrete despre cine a lansat racheta, care a lovit o rampă a unui siloz de cereale la circa 6 km de graniţa cu Ucraina.

"Reacţia aliaţilor noştri, sprijinul lor fără echivoc şi disponibilitatea de a fi alături de noi arată că suntem o ţară mult mai sigură decât dacă nu am fi fost în NATO", a declarat ministrul adjunct de Externe, Pawel Jablonski, astăzi dimineaţă la postul de radio RMF FM, în timp ce Alianţa se pregăteşte să discute la Bruxelles incidentul.

---

Actualizare Ministrul rus al Apărării dezminte că armata rusă a lansat rachete către Polonia

Rusia dezminte faptul că a tras vreo rachetă rusească către Polonia, după ce Kievul a acuzat în mod direct Moscova că a ucis doi cetăţeni polonezi, relatează News.ro.

"Declaraţiile presei poloneze şi ale unor oficiali despre o pretinsă cădere a unei rachete ruseşti în apropiere de localitatea Przewodow sunt provocări intenţionate, cu scopul de a crea o escaladare a situaţiei", acuză ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, într-o postare pe Telegram

"Niciun atac nu a fost efectuat de către armata rusă asupra vreunor obiective în apropierea frontierei ucraineano-poloneze", subliniază Şoigu.

"Imaginile cu fragmente, publicate de presa poloneză de la faţa locului, în localitatea Przewodow n-au nicio legătură cu proiectile ruseşti", insistă ministrul rus al Apărării.

---

Actualizare Oficiali americani: Racheta care a ajuns în Polonia a fost lansată de forţele ucrainene asupra uneia ruseşti, care a vizat teritoriul ucrainean

Trei oficiali americani au afirmat că evaluările preliminare au sugerat că racheta care a ajuns în Polonia a fost lansată de forţele ucrainene asupra uneia ruseşti, care a vizat teritoriul ucrainean în timpul atacului de ieri. Oficialii au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu erau autorizaţi să discute public pe acest subiect, precizează Associated Press.

Conform AP, această evaluare şi comentariile lui Biden la summitul Grupului celor 20 din Indonezia contrazic informaţiile de ieri ale unui înalt oficial de informaţii american, care a declarat că rachetele ruseşti au intrat în Polonia.

---

Actualizare Secretarul general al ONU: "Este esenţial să se evite escaladarea războiului din Ucraina"

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a afirmat, ieri seară, că este "absolut esenţial să se evite escaladarea războiului din Ucraina" şi s-a declarat foarte îngrijorat de informaţiile privind explozia unei rachete de fabricaţie rusă în Polonia, transmite Agerpres.

Într-un comunicat transmis de purtătorul său de cuvânt, Antonio Guterres a cerut o anchetă aprofundată asupra atacului care a ucis două persoane şi care ar putea marca o escaladare majoră a conflictului din Ucraina, cu implicarea unui membru NATO.

---

Actualizare ZELENSKI: "Rusiei i se vorbeşte despre pace, ea răspunde cu rachete"

Rusiei i se vorbeşte despre pace, dar răspunde cu rachete, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare...Citeşte mai mult...

---

Actualizare Reuniune de urgenţă în curs a liderilor G7, în marja summitului G20

Liderii statelor membre ale G7 s-au reunit astăzi, de urgenţă, în Indonezia după ce o rachetă, despre care autorităţile de la Varşovia au comunicat că este de fabricaţie rusă, a căzut în estul Poloniei ucigând două persoane, informează Agerpres.

Şefii de stat sau de guvern ai Statelor Unite, Franţei, Germaniei, Regatului Unit, Italiei, Canadei şi Japoniei s-au întâlnit cu puţin înainte de ora 01:00 GMT în marja summitului G20 din Bali, în prezenţa liderilor spanioli, olandezi şi ai Uniunii Europene.

Nu au avut loc declaraţii publice la începutul întâlnirii, care a continuat cu uşile închise.

---

Actualizare Şeful SMAp: "Armata ţării noastre rămâne solidară cu Armata Poloniei"

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a discutat cu omologul polonez, generalul Rajmund Andrzejczak, după incidentul din proximitatea graniţei Poloniei cu Ucraina în care au murit doi oameni, informează Agerpres.

"Suntem în contact şi ne informăm reciproc. Armata României rămâne solidară cu Armata Poloniei şi sprijină demersul camarazilor polonezi pentru adoptarea măsurilor aliate necesare, după clarificarea incidentului", a scris generalul Petrescu pe pagina sa de Facebook.

---

Actualizare Biden declară că este puţin probabil ca racheta căzută în Polonia să fi fost lansată din Rusia

Preşedintele american Joe Biden a declarat astăzi că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia, spunând că Washingtonul şi aliaţii săi vor să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat, înainte de a decide o reacţie, transmite Agerpres.

"Este puţin probabil... să fi fost trasă din Rusia", a declarat reporterilor Joe Biden, după o întâlnire de urgenţă cu ceilalţi lideri ai G7, organizată în marja summitului G20, care are loc în Bali, Indonezia...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - URSULA VON DER LEYEN: "Transmit cel mai puternic mesaj de sprijin şi solidaritate cu Polonia"

Liderii europeni au reacţionat, marţi seară, după situaţia din POlonia, exprimând atât ângrijorarea pentru escaladarea situaţiei, cât şi sprijinul necondiţionmat pentru Polonia... Citeşte mai mult...

---

Actualizare - O reuniune NATO are loc miercuri, la cererea Poloniei, pentru consultări în baza Articolului 4

Ambasadorii NATO se vor întâlni miercuri la cererea Poloniei, în baza Articolului 4 al Alianţei, au declarat pentru Reuters doi diplomaţi europeni. Consultările au loc după o explozie în Polonia, în apropiere de graniţa cu Ucraina, care ar fi fost provocată de o rachetă rusească rătăcită... Citeşte mai mult...

---

Actualizare - DMITRO KULEBA: "Ideea că Ucraina a tras racheta asupra Poloniei este o teorie a conspiraţiei"

"Ucraina a respins acuzaţiile potrivit cărora una dintre rachetele sale ar fi aterizat în Polonia. Ministrul de externe Dmitro Kuleba spune că aceasta este o "teorie a conspiraţiei", parte a "propagandei ruseşti"... Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Macron a cerut consultări la summit-ul G20, după incidentul din Polonia

Preşedintele francez Emmanuel Macron a solicitat discuţii la summit-ul G20, în urma unor informaţii despre aterizarea unor rachete în Polonia, a declarat, marţi, un purtător de cuvânt al Palatului Elysee... Citeşte mai mult...

---

Actualizare - MApN monitorizează situaţia din Polonia

Ministerul Apărării a transmis, marţi seară, că monitorizează situaţia din Polonia, fiind în contact permanent cu autorităţile poloneze... Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Polonia ia în considerare declanşarea Articolului 4 din Tratatul NATO

uvernul polonez a decis, marţi, după o reuniune a Comitetului pentru Securitate Naţională, să ridice nivelul de alertă al armatei ca răspuns la explozia ce a avut loc într-un... Citeşte mai mult...

---

Actualizare KLAUS IOHANNIS: "România, pe deplin solidară cu Polonia"

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi seară, un mesaj de susţinere pentru Polonia, după informaţiile referitoare la decesul a două persoane, în urma căderii unor rachete ruseşti în condiţii care nu au fost încă stabilite, informează News.ro.

"România este pe deplin solidară cu prietenul şi aliatul nostru Polonia, în urma veştilor îngrijorătoare legate de exploziile de pe teritoriul său. Suntem în contact cu partenerii şi aliaţii noştri", a transmis preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat sloganul NATO: "We are NATO / Noi suntem NATO".

Două persoane au fost ucise în Polonia de rachete ruseşti care au căzut pe teritoriul acestei ţări membre NATO, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete americane.

Deocamdată, nu au fost stabilite condiţiile în care au căzut rachetele.

Mariusz Gierszewski, reporterul postului polonez de radio ZET, care a scris iniţial că rachete ruseşti rătăcite au lovit Polonia, a postat pe Twitter o actualizare potrivit căreia este vorba probabil de rămăşiţe ale unei rachete doborâte.

"Sursele mele din cadrul serviciilor spun că ceea ce a căzut la Przewowo sunt cel mai probabil rămăşiţele unei rachete doborâte de către Forţele Armate ale Ucrainei", a scris Gierszewski pe Twitter.

Ministerul rus al Apărării a reacţionat la informaţiile despre rachetele ruseşti căzute în Polonia şi a spus că sunt o "provocare" destinată "escaladării situaţiei".

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a convocat Consiliul de Apărare a ţării, iar premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a convocat o reuniune urgentă a Comitetului pentru Securitate Naţională şi Apărare.

---

Actualizare Fragmentele de rachetă din Polonia seamănă foarte mult cu cele de la o rachetă 5V55K de la S-300, conform Hotnews.

---

Actualizare ESTONIA: Informaţiile privind rachete ruseşti care au căzut pe teritoriul Poloniei sunt "cele mai îngrijorătoare", potrivit Hotnews.

Ministerul Afacerilor Externe din Polonia şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la "ultimele ştiri din Polonia". "Ne consultăm îndeaproape cu Polonia şi Aliaţii. Estonia este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO", a scris MAE eston într-un tweet.

"Suntem pe deplin solidari cu aliatul nostru apropiat Polonia", se mai spune în mesaj.

---

Actualizare Euro a scăzut cu 0,44% în urma informaţiei că două rachete ruseşti au lovit în Polonia, dar ulterior a recuperat pierderea

Euro a scăzut astăzi cu până la 0,44% în urma informaţiei că două rachete ruseşti au lovit o localitate din Polonia şi au ucis două persoane, dar ulterior a recuperat pierderea, transmite Reuters, conform News.ro.

Euro era în creştere cu 0,06%, la 1,0331 dolari pe unitate, la ora transmiterii ştirii, după ce a scăzut cu 0,44%.

În urma datelor economice, euro a crescut astăzi cu până la 1,5% faţă de dolar.

Associated Press a citat un înalt oficial al serviciilor secrete americane, nenumit, care a spus că rachetele ruseşti au intrat în Polonia, membru NATO.

Ştirea a urmat unei informaţii anterioare de la radioul polonez ZET conform căreia două rachete au lovit localitatea Przewodow.

Pentagonul a spus că nu poate confirma informaţii conform cărora rachetele ruseşti ar fi trecut în Polonia lângă graniţa cu Ucraina.

Reuters a citat pompierii spunând că două persoane au murit într-o explozie în Przewodow, un sat din estul Poloniei, lângă graniţa cu Ucraina.

---

Actualizare Polonia a ridicat avioane de luptă

Forţele Aeriene Poloneze au ridicat avioane de luptă de pe aeroportul Tomaszow Lubelski. Armata şi Parchetul au ajuns la fermă.

---

Actualizare Şi Ungaria a convocat Consiliul de Securitate

Ungaria a convocat Consiliul de Securitate în această seară, din cauza bombelor ruseşti căzute în Polonia şi a întreruperii livrărilor de gaze prin conducta Drujba, a anunţat Zoltan Kovacs, purtător de cuvânt al lui Viktor Orban. Reacţii au venit şi de la oficiali din Estonia şi Lituania. Teritoriul NATO trebuie apărat, au spus aceştia.

---

Actualizare Presa poloneză nu menţionează explicit rachete ruseşti

Presa poloneză tratează pe larg exploziile de la graniţa cu Ucraina în urma cărora au murit 2 oameni, dar nici jurnaliştii, nici comentatorii, nici partidele politice nu menţionează faptul că ar fi vorba de rachete ruseşti. În schimb, se aminteşte în presa poloneză că Joe Biden a promis în vizita sa din Polonia că NATO va apăara "fiecare centimetru" din teritoriul Alianţei.

---

Actualizare Pentagon: Orice intrare pe teritoriul NATO duce la o reacţie

SUA cunosc relatările potrivit cărora două rachete ruseşti au lovit în interiorul Poloniei, lângă graniţa cu Ucraina, dar nu deţin în prezent informaţii care să coroboreze aceste rapoarte, a spus un purtător de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Par Ryder. Orice intrare pe teritoriul NATO duce la o reacţie, a adăugat el. "Am spus foarte clar că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO", a mai spus Ryder. Margarita Simonian, o propagandistă a lui Putin, a vorbit despre posibile "sosiri" de rachete în Polonia. "Acum Polonia are propriul său Belgorod. La ce vă aşteptaţi?" a scris ea pe Telegram, cu referire la regiunea rusă aflată la graniţa cu Ucraina.

---

Actualizare Letonia condamnă atacul

Ministrul apărării din Letonia a condamnat incidentul. "Condoleanţe fraţilor noştri de arme polonezi. Regimul criminal rus a lansat rachete care ţintesc nu numai civilii ucraineni, ci au aterizat pe teritoriul NATO, în Polonia. Letonia este alături de prietenii polonezi şi condamnă această crimă", a scris pe Twitter Artis Pabriks, potrivit Digi24.

---

Două persoane au fost ucise în Polonia de rachete ruseşti care au căzut pe teritoriul acestei ţări membre NATO, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete americane, anunţă "The Guardian", potrivit News.ro.

Exploziile ar fi avut loc la graniţa Poloniei cu Ucraina, după ce Rusia a bombardat masiv, marţi, Ucraina, inclusiv la Liov, oraş aflat în apropierea frontierei cu Polonia.

Rachetele ar fi lovit o fermă, relatează şi CNN, care spune că nu este clar de unde au venit proiectilele.

Presa poloneză a prezentat o imagine a unui impact adânc în sol şi a unui vehicul agricol răsturnat la faţa locului, în apropiere de oraşul Przewodow. Potrivit Radio Zet, pompierii ar fi confirmat că au fost două explozii în regiunea Przewodow. Potrivit aceleiaşi surse, două avioane militare ar fi decolat apoi de pe aeroportul Tomaszow Lubelski, dar Radio Zet precizează că acestea sunt informaţii neoficiale

Premierul polonez a convocat o reuniune urgentă a Comitetului pentru Securitate Naţională şi Apărare, dar nu au fost furnizate motivele pentru care a fost convocat acest organism care ia decizii legate de securitatea naţională.

În acelaşi timp, guvernul polonez a cerut presei să nu publice informaţii neconfirmate.

Opinia Cititorului ( 34 )

  1. Rusii vor spune ca tractorul a detonat accidental o racheta din ww 2...

    1. Hotnews te-a lamurit ceva dar neuronul tau este prea beat, prea drogat, sau pur si simplu prea lenes sa priceapa. Rachetele S300 sunt folosite de armata ucrainiana sa fugareasca dronele si rachetele de croaziera rusesti. Cand acestea pierd tinta, pica pe unde nimeresc iar acum ucrainienii au bombardat din greseala, fara intentie, un sat polonez. Sunt numeroase victimele civile produse in orase de rachetele S300 ale apararii anti-aeriene.

      Ambele tari le folosesc, din cate am citit.

      Sigur ca le folosesc, Rusia are chiar si s-400. Numai ca raza de actiune a unei rachete interceptoare S-300 este de 200 km, plus, minus.... Este simplu sa verifici ca intre Polonia si Rusia sau Donbas sunt multe, multe sute de km.

      In fapt, peste 1000 km. S300 rusesc nu ajungea in Polonia. Chiar nu puteti face nici simpla geografie, aritmetica sau chestiuni de baza?

      rusii au atac LVOV si RIVNE care nu sint la 1000 de km de polonia

      rivne e la 184 de km iar lvov e la 70 de kn de polonia  

      deci sint in raza S-300 a ucrainei  

      mai tineti minte in primavara cind o racheta a lovit gara din kramatorsk , , 50 de morti  

      toti au sarit ca rusii , rusii ...

      cind ziaristii italieni au aratat fotografiile care identificau racheta ca fiind din arsenalul militar al ucrainei = nimeni nu a mai zis nimic , stirea a disparut  

      Americanii au zis ca traiectoria arata ca nu s-au tras din Rusia.

    nu incepe WW3

    stati linistiti

    1. Rusia ar trebui sa negocieze inchiderea razboiului pentru evitarea unei escaladari nedorite

    Mai mult ca sigur sunt rachete ukrainene... Zelenscki este disperat si ar face orice sa atraga o tara NATO in conflictul cu Russia...

    1. posibil

      Rusia a declarat ca nu au tras in directia aceea

      si eu suspectez un setup ucrainean pentru a externaliza razboiul catre NATO 

      Exact.Zelenski este la fel de nebun ca Putin dar mai disperat si vrea sa atraga lumea in cel de-al treilea razboi mondial.Nu-i ajunge cat de mult a fost ajutat,vrea murim toti de gat cu el.

      da, asa e.

      Zelensky e atat de disperat ca ar trage intreaga lume in WW3

      eu nu sunt de acord cu asa ceva 

      Coreect!! Ai perfecta dreptate.

    Sau fiecare tabără va avea istoria ei, în situația în care războiul Vest-Est va avea scorul nula na nula.

    Circul declarațiilor si provocărilor continuă, cu pericolul real de a lua foc copertina. 

    Ciudat e că alimentarea Ungariei cu gaz rusesc s-a oprit tot azi, conducta aia Drujba traversând, în drumul ei spre unguri, Letonia, Lituania, Ucraina, după cum văd pe o hartă google. 

    Poate cineva se joacă cu conductele astea :) și vrea probabil să-i pedepsească pe unguri pentru poziția lor aparte. 

    Mai rămâne ca joaca să continue și cu conducta rusească către turci. 

    Orice e posibil.

    1. ucrainienii au oprit Drujba ...au ramas ungurii cu gulasul neterminat :)

      O să bea palinca lor pe burta goală.

      Mâine o să ne lămurească propaganda oficială că rușii au dansat kazaciok pe conducta lor până au făcut-o praf :) sau au furat-o de sărăcie ca să o dea la fier vechi. 

    Mai dati arme si antrenati ucrainieni,in viitor nu se stie,dupa ce termina cu minoritatile ruse urmeaza cele poloneze,romanesti si ce mai au prin ucraina rand pe rand sau pas cu pas

    1. au terminat cu minoritatea poloneza in 1943 ! '

      150.000 de mori si 500.000 alungati = ethnic cleansing = epurare etnica  

      orasul LVOV de deasupra romaniei era in proportie de 50 % polonesi si 35 % evrei

      acum 90 % sint ucrainieni  

      Atunci de ce Polonia nu si vede de treaba ei ca nemernici sunt si rusi si ucrainienii,dar ucrainienii mi se par mai periculosi

    La cum s-au activat mujicii pe aici se simt cu musca pe caciula...e evident ca sunt rachete rusesti. Au incercat prin orice mijloc sa amplifice conflictul, altfel nu au cum sa-i convinga pe mujici ca e continuarea "razboiului patriotic"...Au atacat din Belarus, au sabotat Nord Stream-ul, au atacat obiective civile, infrastructura energetica, centrale nucleare si acum rachete in Polonia...E cazul ca americanii sa trimita un B2 sa faca curatenie in Crimeea si Donbas...apoi ne putem uita linistiti la CM de fotbal:-)

    1. nu te mai uita la propaganda ucrainiana!

      uita-te la fotbal !

      Probabil visezi mujici și noaptea, încep să intru la idei cu tine:))

      Ca să scapi de obsesie, invita--i la tine ... încălzește samovarul, beți și voi un ceai rusesc, socializati și voi ca băieții mari :)

      Păi dacă dumneata crezi că rușii și-au bombardat singuri țeava distrugându-și poate cel mai important atuu din conflict, adică șantajul cu gazul, nu-i de mirare că ești așa de vehement și că-i vezi pe ruși peste tot. Scrii de parcă ți-ai injectat hoitnews direct în venă.

      Da, asa e, s au activat mujicii: stoltenberg, biden, pres. Poloniei, generali americani, iti dai seama, toti mujicii il contrazic pe marele om, care stie tot, inclusiv unde sunt miliardele disparute din criptomonede... Asculta l, el e singurul care nu minte!

    Ministerul rus al Apărării a reacţionat la informaţiile despre rachetele ruseşti căzute în Polonia şi a spus că sunt o "provocare" destinată "escaladării situaţiei"." Presa poloneză nu menţionează explicit rachete ruseşti"

    Tind sa-i cred pe rusi, pt ca papusarii oculti care detin intreaga Ucraina cu datorii cu tot(familia Rothschild) au tot interesul ca NATO sa intre in razboi direct cu Rusia, pt a-i da acesteia lovitura de gratie si a-si securiza "investitia" si sclavii de-acolo, mai ales ca Rusia reprezinta astazi principalul pol de suveranism, conservatorism si ortodoxism al Lumii, asa ca se vor deda la tot felul de inscenari, mai mult sau mai putin reusite!  

    rusii au atac LVOV si RIVNE care nu sint la 1000 de km de polonia

    rivne e la 184 de km iar lvov e la 70 de kn de polonia  

    deci sint in raza S-300 a ucrainei  

    mai tineti minte in primavara cind o racheta a lovit gara din kramatorsk , , 50 de morti  

    toti au sarit ca rusii , rusii ...

    cind ziaristii italieni au aratat fotografiile care identificau racheta ca fiind din arsenalul militar al ucrainei = nimeni nu a mai zis nimic , stirea a disparut  

    1. Rachetele cazute in Polonia au fost trase de ukrainenii din Ukraina... Asta este adevarul au recunoscut si americanii... Zelenscki devine periculos pentru NATO.. E disperat si a inebunit...

    Rachetele nu cad că o ;,, pară mălăiață "

    De la rachete trase de rusi , s-a ajuns la rachete ukr , dar trase impotriva rusilor , dar au ajuns in partea opusa in Polonia , asa prosteala mai rar .

    1. Crezi ca este prima prosteala

    După ce s-a făcut cât de cât lumină în cazul ce a alarmat un continent întreg ( pe bună dreptate), putem trage și niște concluzii.

    1. Rachetele erau de proveniență sovietică, lansate de apărarea ucraineană împotriva unui atac rusesc. Asta e varianta acceptată de oficiali NATO. 

    2. Ucraina, care inițial a aruncat vina asupra Rusiei, chiar și pusă în fața acestei variante, nu recunoaște că a fost o eroare umană. Ba chiar mai mult, cere explicații autorităților poloneze, care desigur au investigat cazul împreună cu omologii NATO. Sunt de părere că radarele au făcut lumină în acest eveniment nefericit. 

    Concluzia?!? Hmmm, cineva minte. Chiar și pus în fața argumentelor și evidenței, continuă să mintă. Cam ce vrea să obțină nu e greu de înțeles.  

    Pace vouă!! Și o iarnă ușoară!

    1. ma mir ca n-ai inceput si terminat si inca de o suta de ori cu ," pai bre" . mai cauta-te la cap !

      Să știi că nu mă deranjează sfatul tău în privința "căutatului la cap". Chiar am zâmbit.

      În ceea ce privește apelativul "bre", "păi bre", să știi că îl folosesc intenționat. Deoarece: 

      1. Îmi place cuvântul ( dacă îi putem spune așa),

      2. Câteodată îl folosesc peiorativ ( spre rușinea mea ). Nu îmi face cinste, dar asta e. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb