Fabrica Draexlmaier din Piteşti, cea mai veche a grupului german în România, a anunţat că va disponibiliza 292 de persoane, în condiţiile în care board-ul companiei germane susţinea în urmă cu două săptămâni că anul acesta va face 1.500 de angajări la fabricile sale din Codlea şi Satu Mare.
"Singurele probleme pe care Draexlmaier le are în prezent în România sunt cele la fabrica din Piteşti, deoarece acestea sunt foarte aproape de Dacia, iar în Argeş există un efect de domino - întâi au cerut o creştere salarială cei de la Dacia, (pe care au şi obţinut-o, parţial - n.red.), după care şi cei de la Draexlmaier Piteşti", declara Karl Wallner, executive board member responsabil de producţie şi logistică într-un interviu pentru presa românească.
Wallner a subliniat că în România există o productivitate bună comparativ cu alte ţări, dar creşterile salariale se pot realiza acum mai încet. Draexlmaier este în prezent în discuţii cu guvernul pentru a obţine un ajutor de stat de circa şapte milioane de euro pentru realizarea de investiţii la fabricile de la Satu Mare şi Codlea, unde sunt produse componente pentru Mercedes-Benz S-Klasse, respectiv Maserati Quattroporte, şi unde vor fi angajaţi în acest an 1.500 de oameni. Numai investiţiile în fabrica de la Codlea sunt evaluate la 20 de milioane de euro, urmând să se creeze 350 de noi locuri de muncă.
Anul trecut, în luna septembrie, angajaţii afiliaţi la Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Cablaje din Draexlmaier Autopart Piteşti au intrat în grevă, cerând indexarea salariilor cu rata inflaţiei, încheierea unui contract colectiv de muncă pe un an de zile şi stabilirea normelor de muncă prin negociere cu sindicatul. Anul trecut, Lisa Draexlmaier Autopart România, firma sub care este înregistrată uzina de la Piteşti, a înregistrat o cifră de afaceri de 58 milioane de euro şi un profit net de 1,8 milioane de euro, cu 3.408 salariaţi, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Spre comparaţie, în 2011, aceeaşi firmă a înregistrat o cifră de afaceri de 69,8 milioane de euro şi un profit net de 2,1 milioane de euro.
Conducerea fabricii din Piteşti a anunţat că va oferi angajaţilor restructuraţi sprijin pentru o tranziţie rapidă şi facilă către un nou loc de muncă.
La nivelul anului trecut, în total, Dräxlmaier avea 11.900 de angajaţi în România, în fabricile de la Piteşti, Timişoara, Satu Mare, Hunedoara şi Codlea, iar targetul pentru acest an este de 13.000. Pe de altă parte, Dräxlmaier a atins valoarea maximă de 17.975 de salariaţi în 2006, după care a demarat un amplu proces de disponibilizări, în urma cărora în 2010 au ajuns la 10.755 de angajaţi.