Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a declarat, ieri, că a finalizat consultările pe marginea reorganizării Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi că 600 de ofiţeri vor fi redistribuiţi altor două structuri ale ministerului, respectiv Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) şi Direcţia de Operaţiuni Speciale (DOS).
"Am finalizat consultările pe toate nivelurile. Reorganizarea DIPI era necesară şi trebuie să vă spun că nu a fost ideea mea. Era un proiect anterior. Departamentul prezentase o vulnerabilitate într-o zonă care se ocupă de suportul informativ, într-o structură care ar trebui să vegheze la integritatea personalului MAI. Structura s-a decredibilizat. Am recunoscut nevoia acestei recredibilizări a DIPI", a declarat Tudorache în cadrul sesiunii online "De vorbă cu Ministrul tău", iniţiată de Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, potrivit News.ro.
El a mai arătat că urmăreşte, în primul rând, o reaşezare a competenţei acestei structuri: "Erau zone de suprapunere cu SRI şi putea permite DIPI să desfăşoare activităţi şi pe alte zone din afara MAI. Am considerat că trebuie să o reaşezăm. Toată lumea a recunoscut nevoia aceasta de regândi competenţa misiunii".
Întrebat de ce a optat pentru o structură militarizată în cazul DIPI, Tudorache a arătat că acest lucru ţine de o anumită coerenţă a acestei structuri: "Pentru a putea fi un partener serios trebuie să poţi să acţionezi cu aceleaşi instrumente. Era singura structură din cadrul sistemului de securitate care nu era militarizată. SIE, SRI, STS, toate sunt militarizate. Am înţeles argumentele sindicatelor care au făcut front comun şi s-au opus acestei idei a militarizării, dar pentru mine consider că este opţiunea cea mai bună pentru noua structură".
El a ţinut să precizeze că DIPI nu este o structură a Poliţiei.
"Nu militarizăm Poliţia. DIPI este o structură care lucrează pentru întreg ministerul. 40 la sută din structurile MAI sunt cadre militare. Militarizând această structură nu înseamnă că militarizăm Poliţia", a continuat Dragoş Tudorache.
Ministrul a mai precizat că în momentul în care se va emite ordonanţa de guvern privind reorganizarea Direcţiei, întreg aparatul DIPI va fi pus la dispoziţie.
"Cei care vor să rămână vor reintra în sistem în urma unor evaluări. Vor putea să se înscrie la concurs şi alţi candidaţi, din sursă externă. Cei care nu vor vrea în noua structura militară a acestei structuri pot ajuta ministerul în orice altă armă a ministerului, acolo unde îşi găsesc menirea", a mai arătat Tudorache.
El s-a arătat nemulţumit de instrumentul împuternicirii care este foarte des folosit în minister, dar a precizat că această practică nu poate fi schimbată în două luni.
Unitatea de Protecţie Internă (UPI) va deveni funcţională la două luni de la publicarea ordonanţei prin care se înfiinţează, noua structură urmând să aibă 1.800 de angajaţi, în loc de 2.500 câţi are actualul Departament de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), au declarat, în 17 octombrie, pentru News.ro, surse din MAI, care au precizat că din salariile angajaţilor UPI va dispărea sporul anticorupţie, de 30 la sută, existent acum la DIPI.
Sursele citate au precizat că noii lucrători vor fi testaţi cu detectorul de minciuni atât la angajare, cât şi de fiecare dată când apar suspiciuni.
Aceleaşi surse au mai declarat că vor fi verificaţi de SRI cei care vor organiza concursurile de angajare.
Ministerul Afacerilor Interne a publicat, în 17 octombrie, proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care desfiinţează Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi înfiinţează o nouă structură, Unitatea de Protecţie Internă (UPI).