"Domnule director Adrian Ionel,
Am citit cu surprindere şi indignare interviul pe care l-aţi dat ziarului BURSA.
Nu ştiu dacă cu bună ştiinţă sau din lipsă de documentare (inadmisibil într-o dezbatere publică!) aţi afirmat nişte neadevăruri care murdăresc memoria unui om care a fost Profesorul Andrei Combiescu, directorul Institutului Cantacuzino din 1990 până în 2003.
Declaraţi că prăbuşirea Institutului a început în 1990 şi vă asumaţi în mod fals (ca să mă exprim decent) că aţi reintegrat Institutul în Reţeaua Institutelor Pasteur. Institutul Cantacuzino, care nu mai făcuse parte din 1948 din Reţeaua pasteuriană, a fost reintegrat prin efortul personal al Profesorului Andrei Combiescu (cunoscut şi apreciat de multă vreme peste graniţele ţării) în anul 1991. Acest eveniment a avut loc în Bucureşti, la Institutul Cantacuzino şi la el au participat directorul Institutului Pasteur din Paris - domnul Maxime Schwartz -, directorul Reţelei Pasteuriene Luc Durosoir, ambasadorul Franţei - Renaud Vignal - cu echipa sa, adjunctul Ministrului Sănătăţii al Franţei şi multe personalităţi medicale din Bucureşti. Există documente, fotografii, scrisori etc.
Datorită intrării Institutului în Reţeaua Pasteuriană, Andrei Combiescu a trimis peste 30 de tineri cercetători din Institut în diversele laboratoare ale reţelei (Paris, Atena, Tunis, Alger, Dakar, Antananarivo...). Şi toţi s-au întors.
Cu ajutorul colegilor români care lucrau de multă vreme la Institutul Pasteur din Paris s-a creat Centrul Jacques Monod, unde se ţineau cursuri pentru tinerii cercetători din ţară şi străinătate. La sugestia profesorului Andrei Combiescu s-a înfiinţat Laboratorul de analize pentru public, iar producţia de seruri, vaccinuri şi alte produse terapeutice (Cantastim) şi-a urmat cursul normal. Şi lista este lungă.
Dar cel mai important este că profesorul Combiescu a salvat Institutul de la dispariţie. În anul 2003, Ministrul Sănătăţii de la acea vreme a decis vinderea Institutului. În prezenţa cumpărătorului (o figură dubioasă şi controversată), Andrei Combiescu a refuzat să semneze actul de vânzare prezentat de doamna ministru. Reuşind să ajungă la preşedintele ţării din acea vreme, profesorul Combiescu a obţinut păstrarea Institutului. Răzbunarea doamnei ministru a fost că l-a pus să-şi dea demisia. Dar a fost fericit că a salvat Institutul. Dacă doamna Bartos ar fi reuşit, astăzi, domnule Adrian Ionel, nu mai eraţi directorul Institutului...
Pentru meritele sale, profesorul Andrei Combiescu a fost decorat în 1994 de guvernul Franţei cu Legiunea de Onoare în Grad de Cavaler şi de guvernul României cu Steaua României în grad de Ofiţer, în anul 2000.
Iar dumneavoastră, domnule director, îi murdăriţi memoria!
Poate sunteţi un manager de geniu, dar nu ştiţi nimic în domeniul microbiologiei. Am remarcat din interviul dumneavoastră cât de "original" aţi explicat despre autovaccinuri, am aflat că există oameni-mutanţi şi metode de distilare cu detergent. Un director al unui institut de cercetări, înainte de a avea o apariţie publică, trebuie să se documenteze. Ca manager puteţi spune că Institutul producea "efecte benefice", dar ca director general al unui institut de cercetări ar trebui să ştiţi că efectele benefice sunt apanajul terapiilor.
Şi vă mai rog ceva: să nu mai folosiţi termenul de Maestru când vorbiţi despre acest mare Om care a fost Profesorul Cantacuzino. Pentru că îl jigniţi.
Ca să nu vi se pară straniu că mă amestec în aceste treburi, să ştiţi că am lucrat 44 de ani în acest Institut, în secţia de Poliomielită, care era secţia de elită a Institutului şi am condus Centrul de referinţă pentru Enterovirusuri.
Dacă aveţi un minim de onestitate, domnule director, vă rog să daţi public o dezminţire".
DR. MARIANA COMBIESCU
1. Autosuficienta
(mesaj trimis de Emilia în data de 23.03.2016, 11:44)
Cu parere de rau, constatam ca societatea romaneasca in ziua de astazi, este condusa de persoane autosuficiente, care fac mult, foarte mult rau prin modul lor "superior" de a trata problemele. Cand o persoana nu stie sa respecte munca inaintasilor, valoarea ei este cel putin indoielnica.
Dar pornind de la politicienii corupti, fara nicio pregatire, care sa le dea dreptul de a conduce, aceasta "tumora" s-a extins in societate prea mult, iar "rezectia" ei trebuie facuta de societatea civila responsabila.
2. Autosuficienta
(mesaj trimis de Emilia în data de 23.03.2016, 13:13)
Cu parere de rau, constatam ca societatea romaneasca in ziua de astazi, este condusa de persoane autosuficiente, care fac mult, foarte mult rau prin modul lor "superior" de a trata problemele. Cand o persoana nu stie sa respecte munca inaintasilor, valoarea ei este cel putin indoielnica.
Dar pornind de la politicienii corupti, fara nicio pregatire, care sa le dea dreptul de a conduce, aceasta "tumora" s-a extins in societate prea mult, iar "rezectia" ei trebuie facuta de societatea civila responsabila.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2016, 21:38)
in sfarsit o voce veridica se face auzita despre Inst.Cantacuzino in care m-am nascut, am copilarit si am muncit o viata. Soarta acestui Institut este nedreapta. Poatevocea D-nei Combiescu va fi auzita.Felicitari D-nei Combiescu si Redactiei ptr.'"Dreptul la replica". Ili
4. fără titlu
(mesaj trimis de Anca Moraru în data de 24.03.2016, 13:59)
Sunt total in asentimentul Doamnei Dr. Mariana Combiescu si o felicit la randul meu pentru faptul ca a dat o replica documentata si cu mult profesionalism, la interviul Domnului Director al Institutului Cantacuzino.
Am luat contact cu acest colos numit Institutul Cantacuzino din 1976 si pot sa afirm ca toata cariera mea profesionala are la baza experienta dobandita acolo.
Este straniu si de neinteles ca nu mai exista profesionisti care sa explice de ce este necesar acest institut, ce a insemnat si ce inseamna acest institut pentru Romania.
Anca Moraru
4.1. rusine (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Radu Dorel în data de 24.03.2016, 17:40)
Sa-ti fie rusine d-na Anca Moraru care ai contribuit decisiv la ruinarea, distrugerea acestui Institut din postura de angajta ANMDM.
2010 este anul de referinta in care ti-ai pus pecetea asupra acestui Institut.
RUSINE
4.2. Rusine Dorele !! (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Pentru Dorel în data de 28.03.2016, 14:09)
Si tie Dorele ca te-ai considerat unsul lui Dumnezeu in Institutut si ai avut o atitudine discretionara si autosuficienta cu toti cei care nu erau din camarila ta !! Ma mult, ai contribuit decisiv la eliminarea unor produse din portofoliul de produse de baza ale institutiei, prin acea adresa la ANM... Mai uita-te si in oglinda !!!