Drepturile minorilor la libera circulaţie şi la educaţie, încălcate prin legea 248/2005

Monica Pleşa
Ziarul BURSA #Politică / 15 februarie 2006

Poliţia de Frontieră pune în aplicare, începînd cu acest an, Legea 248/2005 completată cu Ordonanţa nr. 5/2006, care stipulează că minorii pot călători în străinătate numai însoţiţi. Astfel, un minor care doreşte să-şi completeze cunoştinţele generale şi de limbă străină nu poate părăsi singur teritoriul ţării, deşi are deja acordul ambilor părinţi pentru a deţine paşaport individual şi în plus prezintă la frontieră declaraţiile notariale ale părinţilor cu aprobarea acestora pentru călătoria cu scop educaţional.

Această ordonanţă afectează aproximativ 50-60 de agenţii de turism care au programe educaţionale individuale pentru minori.

În urmă cu 10 ani, cînd a apărut acest produs turistic şi educaţional, cu destinaţia Marea Britanie, programele erau alcătuite din servicii de turism clasice şi conţineau: biletul de avion, cazare în tabără, excursii şi ore de limbă engleză. În ultimii ani, nevoia de învăţămînt de calitate s-a amplificat, iar cererile de piaţă s-au diversificat.

Părinţii cu venituri ridicate au solicitat agenţiilor de turism produse educaţionale de tipul celor promovate pe site-urile diferitelor şcoli şi gimnazii, ale colegiilor şi universităţilor din ţări precum Anglia, Franţa, Spania, Germania, Elveţia, Italia.

În ultimul timp agenţiile de turism au pus la dispoziţia clienţilor o gamă variată de produse educaţionale: cazarea tinerilor se asigura în campusuri sau la familii gazdă atent selecţionate, aveau programe variate de petrecere a timpului liber, ore de studiu, sport. Consumatorii cei mai numeroşi ai acestor cursuri erau tinerii cu vîrste cuprinse între 12-18 ani, care călătoreau neînsoţiţi de familie, cu scopul de a se adapta la modul de viaţă şi la mentalitatea occidentală. Tinerii erau însoţiţi în ţară pînă la aeroport, pe timpul zborului erau însoţiţi de o persoană contra unei sume de bani şi o dată ajunşi la destinaţie erau preluaţi de către partenerii cu care se încheiau contractele (şcoli, universităţi).

Preţul unui astfel de program educaţional costă începînd cu 900 de euro/persoană şi pînă la 8000 de euro/persoană. Anual aproximativ 2000-3000 de tineri plecau prin astfel de programe puse la dispoziţie de către agenţiile de turism.

Doamna Lucia Morariu, preşedinte ANAT, şi Marian Cojocărescu, membru al ANAT, şi-au exprimat nemulţumirea în cadrul unei conferinţe de presă în ceea ce priveşte aceas-tă ordonanţă care încalcă dreptul la libera circulaţie şi dreptul la educaţie pentru minori, mai ales că acest lucru nu se aplică pentru nici un stat care face parte din Uniunea Europeană. Există o presupunere că unul dintre motive ar fi acela de protecţie a minorilor, de a evita ca aceştia să fie luaţi ilegal de unul dintre părinţi, în cazul în care adulţii sînt divorţaţi. Însă acest lucru nu ar fi fost posibil, întrucît pînă la sfîrşitul anului 2005, tinerii puteau să părăsească neînsoţiţi teritoriul ţării noastre numai dacă îndeplineau două condiţii legale şi acceptabile: paşaport individual (acordat de autorităţi numai pe baza declaraţiilor notariale ale părinţilor) şi acordul ambilor părinţi prin declaraţii notariale speciale prezentate la frontieră în care se precizau: ţara de destinaţie, perioada şi instituţia de învăţămînt din străinătate unde începeau cursurile.

Începînd cu data de 29 ianuarie 2006, data intrării în vigoare a Legii nr. 248/2005, pentru a putea călători minorii trebuie să fie însoţiţi de una dintre următoarele persoane: unul din părinţi aflat în posesia declaraţiei celuilalt părinte, declaraţie autentificată de către notar, din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea călătoriei sau de un adult aflat în posesia cazierului judiciar şi a declaraţiei autentificate din partea ambilor părinţi din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb