Drumuri, spital şi aeroport - priorităţile judeţului Braşov pentru 2017

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii / 16 ianuarie 2017

Drumuri, spital şi aeroport - priorităţile judeţului Braşov pentru 2017

Consiliul Judeţean Braşov şi-a stabilit proiectele de investiţii pentru anul 2017, iar printre priorităţi se numără refacerea infrastructurii rutiere. Dacă, săptămâna trecută, au fost definitivate ultimele documente în vederea depunerii cererilor de finanţare prin Programul Operaţional Regional pentru proiectele de modernizare a drumurilor judeţene ce asigură legătura Braşovului cu judeţele Sibiu şi Covasna, preşedintele CJ Braşov Adrian Veştea a precizat că se va întocmi documentaţia necesară accesării unei finanţări nerambursabile şi pentru drumul Dacia - Jibert - Şoarş - Făgăraş, care înseamnă modernizarea a 53 de kilometri. Valoarea estimată a proiectului este de aproximativ 50 de milioane de euro.

Un drum birocratic greu pentru banii europeni

"Birocraţia pentru obţinerea unor astfel de finanţări este extrem de complicată, volumul de muncă pentru un dosar fiind enorm", a spus Adrian Veştea, adăugând: "Trebuie să respecţi toate condiţiile de eligibilitate. Drumurile trebuie intabulate, suprafaţa din Cartea Funciară trebuie să fie cea rezultată în urma proiectelor tehnice pe care le întocmeşti. De cele mai multe ori, legislaţia noastră prevede să existe o anumită dimensionare a drumurilor şi ceea ce exista în cartea funciară necesită ridicări topografice, exproprieri şi alte lucruri. De asemenea, ar trebui să existe un studiu de trafic, un audit de trafic. Sunt o serie de lucruri care ţin de eligibilitatea acestor proiecte, iar pentru pregătirea lor s-a lucrat foarte mult. Sunt colegi care stau şi seara pentru a încărca în aplicaţia electronică toate datele. Mai nou, toate localităţile prin care trec arterele sunt într-un acord cu Consiliul Judeţean şi trebuie să le deschidem noi contul respectiv, astlfel nu suntem eligibili".

Contestaţiile continuă să blocheze proiectele de investiţii

Adrian Veştea a subliniat faptul că deşi s-a afirmat că legislaţia privind achiziţiile publice a permis simplificarea procedurilor, în realitate, timpul în care se ajunge la atribuirea unui contract de lucrări nu s-a redus. "Pentru trei licitaţii ce vizează modernizarea infrastructurii rutiere lucrurile sunt departe de a se fi clarificat, procedurile fiind blocate din cauza contestaţiilor. De exemplu, pentru modernizarea DJ 104 Buneşti - Viscri - Dacia, care are şi o importanţă turistică deosebită, anunţul privind licitaţia de lucrări a fost postat pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice în data de 8 octombrie 2016. Procedura a fost contestată, iar până acum nu s-a emis o decizie", a declarat Veştea. Şi în cazul modernizării DJ 132 (Rupea - Homorod - Jimbor - limită cu judeţul Harghita), unde licitaţia a fost lansată pe 14 octombrie 2016, procedura este blocată tot de contestaţii. "În ceea ce priveşte modernizarea DJ 112 C (Hălchiu - Satu Nou - Dumbrăviţa - Vlădeni), lucrurile nu stau mai bine, licitaţia fiind lansată în 3 noiembrie 2016. "A fost depusă o contestaţie la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, după care la Curtea de Apel Braşov. Modernizarea infrastructurii rutiere este unul dintre obiectivele noastre principale, dar, din păcate, avansăm foarte greu din cauza licitaţiilor blocate în urma depunerii unor contestaţii", a explicat preşedintele CJ Braşov. De asemenea, CJ Braşov a obţinut anul trecut şi o finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală pentru reabilitarea a trei şosele.

Aeroportul şi spitalul, priorităţi vechi

Preşedintele CJ Braşov a reiterat faptul că principala prioritate a administraţiei judeţene este finalizarea aeroportului de la Ghimbav.

"Dacă se pot aloca bani de la bugetul de stat, parlamentarii braşoveni ar trebui să susţină orice demers în acest sens. Un alt domeniu prioritar pentru noi este modernizarea corpului B al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. Pentru acest proiect suntem în faza de obţinere a autorizaţiei de demolare a farmaciei din curtea spitalului astfel încât să se poată construi scara exterioară de evacuare în caz de incendiu. Pentru lucrări, noi avem bani prevăzuţi în bugetul judeţului, dar am început şi demersurile pentru ca acest proiect să fie preluat de Compania Naţională de Investiţii. Noi am depus toată documentaţia solicitată, iar acum aşteptăm decizia Comisiei Tehnice a CNI. Şi pentru acest proiect, orice sumă de la bugetul de stat este binevenită", a punctat Veştea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb