Pentru ca programul privind asigurarea obligatorie a locuinţei să fie eficient, ar trebui ca primele de asigurare să fie dublate, sau să fie introdusă o franşiză de 5-10%, a declarat ieri consilierul din Ministerului Internelor şi Reformelor Administrative, Radu Mircea Popescu. "Există două variante pentru ca programul să fie eficient, pe care le-am discutat în cadrul comisiei de buget-finanţe. Una dintre ele constă în dublarea primelor de asigurare de la 10 la 20 de euro pentru clădirile clasa B, respectiv de la 20 la 40 de euro pentru cladirile de clasa A", a spus Popescu, adăugând că "aceste măsuri sunt foarte greu de suportat pentru cea mai mare partea populaţiei".
El a explicat că a doua variantă ar fi introducerea franşizei de 5-10% din valoarea daunei. Franşiza reprezintă acea parte din valoarea daunelor care urmează să fie acoperită de asigurat, care poate fi exprimată procentual sau în valoare absolută.
Popescu a adăugat că legea poate fi modificată de Parlament chiar şi după un an, întrucât "nimic nu este bătut în cuie".
"Majoritatea populaţiei nu are o cultură a asigurărilor, de aceea este greu de explicat notiunea de franşiză", a explicat Popescu.
Aceeaşi părere o are şi Eugene Gurenko, Lead Insurance and Risk Management Specialist Capital and Risk Markets Operations and Policy Department Financial Sector Vice-Presidency, Banca Mondiala, USA, care a adăugat că, în contextul actual al legii, "dacă nu este introdusă o franşiză de 5-10%, nivelul primelor a trebui dublat, pentru că programul nu este durabil".
El a mai spus că, în această formă a legii, schema nu este viabilă, în condiţiile în care există cheltuieli de constatare şi plată a daunelor chiar şi la pagube mici şi problema reasigurării.
La rândul său, directorul general al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR), Florentina Almăljanu a spus că asiguratorii consideră că legea este bună, dar că mai sunt mici detalii care trebuie puse la punct. Almăjanu consideră că informaţiile actuale nu sunt suficiente pentru a stabili nivelul primei de asigurare.
Legea asigurării obligatorii a locuinţelor ar putea fi aprobată în două săptămâni
Legea asigurării obligatorii a locuinţelor ar putea fi aprobată în formă finală în două săptămâni, după ce va trece de Camera Deputaţilor, a declarat, ieri, consilierul în cadrul Ministerului Internelor şi Reformelor Administrative, Radu Mircea Popescu, la un forum despre riscuri catastrofale. "Până la adoptarea legii în formă finală, în Camera Deputaţilor, putem interveni cu unele amendamente, pentru a face corecturile necesare", a adăugat Popescu.